Sijoittaminen ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, eikä se missään nimessä jatkuvaa voittojen kotiuttamista ja nopeasti rikastumista olekaan – ainakaan suurella osalla sijoittajista. Sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja malttia.
Sijoittamisesta puhutaan välillä todella positiiviseen sävyyn, mutta joskus unohdetaan realistinen puhe myös siitä, miten pääosin kaikki tekevät jossain kohtaa sijoitustaivaltaan mokia. Mokat ovat kuitenkin yksi hyvä tapa oppia lisää, niin itsestään sijoittajana kuin yleisesti sijoitusmarkkinoiden toimintaperiaatteista.
Jotta jokaisen ei tarvitsisi tehdä samoja mokia uudelleen ja uudelleen, nostinkin omassa Instagramissani tovi sitten esille omia sijoitusmokia. Haluan kuitenkin avata näitä myös näin blogitekstin muodossa sekä vielä uusin, hiukan lisää sijoituskokemusta kerryttänein silmin. Niinpä kokosin omia ajatuksiani yleisistä sijoitusmokista ja kerron hiukan omia mokiani samalla.
Moka 1. Et ymmärrä, mihin sijoitat
Osa etenkin sijoitusbuumien aikana sijoitustaipaleensa aloittaneista on saattanut lähteä melko heppoisin perustein sijoittamaan. Itsekin kuulun tavallaan tähän joukkoon. Kun media on täynnä juttuja sijoitusvoittoja tahkoavista ihmisistä, voi monelle helposti tulla käsitys, että sijoittaminen on helppoa ja voittoja satelee sieltä täältä, kunhan vain aloittaa.
”Kun muutkin, miksipäs en minäkin” -ajattelu voi olla hyväkin juttu, mutta on todella tärkeä ymmärtää, mihin sijoittaa. Pieni panostus sijoittamisen perusteisiin sekä suunniteltuun sijoituskohteeseen on usein paikallaan. Sijoita siis vain kohteisiin, joita voit sanoa ymmärtäväsi. Käytännössä siis on hyvä ymmärtää esimerkiksi osakkeiden osalta, mitä osakkeet ovat, mistä niiden arvo koostuu, millä alalla yritys, jonka osakkeita ostat, toimii, ja mitä yritys käytännössä tekee. Voit tutustua sijoittamisen perusteisiin tarkemmin Meritan kirjoittamassa blogitekstissä Mitä sijoittaminen on.
On hyvä ymmärtää esimerkiksi osakkeiden kohdalla, mitä osakkeet ovat, mistä niiden arvo koostuu, millä alalla yritys, jonka osakkeita ostat, toimii, ja mitä yritys käytännössä tekee.
Jos et ymmärrä riittävästi, minne olet rahojasi sijoittamassa, kannattaa miettiä, onko sijoittamisessa kyseiseen kohteeseen mitään järkeä. Miksi esimerkiksi sijoittaisit varojasi kryptovaluuttoihin, jos et tiedä, mihin tai missä niitä käytetään ja miten valuutta käytännössä toimii ja mistä sen arvo muodostuu. Mielestäni indeksirahastot ovat erinomainen ja valmiiksi hajautusta sisältävä, kohtuullisen turvallinen sijoituskohde, joka ei vaadi jatkuvaa uutisvirran ja yksittäisen yrityksen toiminnan seuraamista. On vain hyvä ymmärtää, mitä indeksirahastot yleisesti ovat. Tämä ei onneksi vaadi rahoitusteoriaan perehtymistä tai suurta ajallista panostusta asiaan.
Voin rehellisesti sanoa, että en varmastikaan ole ymmärtänyt riittävästi kaikista omista sijoituskohteistani. Esimerkiksi kryptovaluuttoihin sijoitin, koska siitä puhuttiin paljon tuttavapiirissäni ja halusin lähteä kokeilemaan melko pienillä summilla, miten kryptoihin sijoittaminen toimii ja voisinko saada nopeitakin voittoja. Jotain opin matkan varrella kryptoista – lähinnä Bitcoinista ja Ethereumista – mutta jossain kohtaa ymmärsin, etten ymmärrä riittävästi eikä minulla ollut enää niin suurta kiinnostusta opetella lisää kryptoista. Tämän vuoksi keskityin enemmän rahastoihin sekä Helsingin pörssin osakkeisiin, jotka koen helpommin ymmärrettävinä sekä uutisvirran niiden osalta myös helpommin seurattavana.
Moka 2. Sijoitussuunnitelman puute
Sijoitussuunnitelma on kaiken A ja O. Sijoitussuunnitelma voi muuttua ajan saatossa, mutta sen puute voi olla kohtalokasta. Ainakin seuraavat asiat olisi hyvä pohtia ennen sijoittamisen aloittamista:
- Oma tavoite sijoittamisessa
- Sijoitussumma, jonka voit sijoittaa (sijoita vain se, minkä olet valmis menettämään!)
- Sijoitushorisontti eli sijoitusaika (lyhyt/pitkä tähtäin)
- Riskinottokyky/-halukkuus
- Sijoitustyyli ja arvot sijoittamisessa
- Oma osaaminen ja halu käyttää aikaa sijoitustoimintaan
Sijoitussuunnitelmien tekoon löytyy helposti ohjeita joka puolelta netistä, eikä suunnitelman teko vaadi ihmeitä. Sijoitussuunnitelma on se, mihin turvautua, mikäli tunteet meinaavat ottaa vallan ohjata toimintaasi. Palauttamalla ajatukset siihen, mikä oma sijoitussuunnitelmasi on sekä miten ja mitä kohti mennä, vältyt tekemästä hätiköityjä päätöksiä ja tavoitteesi pysyy kirkkaana mielessäsi.
Sijoitussuunnitelma on se, mihin turvautua, mikäli tunteet meinaavat ottaa vallan ohjata toimintaasi.
Omalla kohdallani suunnitelma on päivittynyt useamman kerran, ja alun ”myyn, kun tuottoa on kertynyt x prosenttia”-ajatus on vaihtunut pitkäjänteisempään sijoittamiseen sekä osinkovirran kasvattamiseen. Samalla oma sijoitushorisontti on pidentynyt sekä tavoite selkeytynyt ja kasvanut.
Moka 3. Hajautus puuttuu – kaikki munat samassa korissa
Hajautus on sijoittamisessa mielestäni yhtä tärkeää, kuin sijoitussuunnitelman tekeminen. Ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauttaa ne ajan saatossa (ajallinen hajautus) tasaisesti eri kohteisiin (maantieteellinen hajautus eri markkinoille sekä myöskin hajautus eri aloille). Itse tein muutaman rahaston osalta vuonna 2021 amatöörimäisiä mokia, kun sijoitin kerralla isompia summia muutamaan rahastoon.
Tottakai rahastot olivat ostohetkellä arvonsa puolesta All time high -lukemissa, eli kaikkien aikojen huippulukemissa. Ajallisen hajautuksen puutteen vuoksi voiton puolelle kääntymistä saisi osassa odotella edelleen, ellei näitä olisi tullut myytyä tappiollisina verohyöty mielessä. Opin läksyni nopeasti sijoitustaipaleen alussa ajallisen hajautuksen osalta, ja nyt jo pidemmän aikaa olen sijoittanut tiettyihin rahastoihin kuukausittain.
Maantieteellisesti olen alusta lähtien hajauttanut eri puolille rahastojen kautta, esim. Aasiaan, Amerikkaan sekä Eurooppaan. Omat suorat osakesijoitukseni taas ovat Helsingin pörssiin. Rahastosijoittamalla pelkästään Suomeen ottaisin suuremman riskin kuin hajauttamalla myös eri puolille maailmaa. Mikäli kaikki sijoitusvarani olisivat sijoitettuna Suomen markkinoille ja suomalaisiin yrityksiin tilanteessa, jossa esimerkiksi Venäjän sotatoimet laajenisivat Euroopassa, olisi suuri riski, että kaikkien Suomessa sijaitsevien sijoitusteni arvo romahtaisi suuresti kerralla hajautuksen puutteen vuoksi.
Kun on sijoittanut myös muualle maailmalle, on erinäisillä aluekohtaisilla tekijöillä vähemmän vaikutusta koko sijoitusteni tuottoon. Hajauttamalla ajallisesti sekä maantieteellisesti eri kohteisiin, ja myös eri aloille, saa sijoittamisen riskiä pienennettyä.
Moka 4. Liian korkeat kulut – kulut syövät voitot
Korkeat kulut esimerkiksi rahastoissa voivat syödä nopeasti voittoja – samoin kuin jatkuva, tarpeeton veivaus osakemarkkinoilla. On tärkeä perehtyä siihen, mitä kuluja sijoituskohteisiin liittyy, sillä mikään ei tunnetusti ole ilmaista. Esimerkiksi rahastoissa on suuria eroja sen osalta, mitkä niiden kulut ovat. Osto- ja myyntihetkillä voi joutua maksamaan kulua tietyn prosenttiosuuden sijoitetusta tai lunastetusta summasta. Rahastoissa on myös hallinnointikulut, joiden suuruus vaihtelee rahastosta riippuen. Näihin lukuihin perehtyminen ei vaadi paljoa aikaa, mutta pienellä panostuksella voi tehdä itselleen suuren palveluksen.
Itse suosin rahastoissa indeksirahastoja, joissa kulut ovat yleensä hyvin maltillisia. Olen joskus ostanut myös aktiivisia rahastoja, mutta kulut olivat rahastossa suuret ja tuottoa ei juurikaan tullut, ja lopulta myin omistukseni pois sekä sijoitin jäljellä olevat varat pienempikuluisiin, paremmin tuottaviin rahastoihin. Rahastoihin sijoittamisesta sekä niihin liittyvistä kuluista voit lukea aiemmasta tekstissäni.
Osakkeiden osalta ostamisesta sekä myymisestä joutuu maksamaan palkkion, joka voi riippua siitä, miten suurella summalla osakkeita ostat. Eri palveluntarjoajilla on erilaiset kulut, ja moni pyrkii valitsemaan sellaisen palveluntarjoajan sijoitussalkulleen, jonka kulut eivät ole kovin suuret.
Mikäli omia sijoituksia hallinnoi joku tietty henkilö, salkunhoitaja, joutuu tästä myös yleensä maksamaan kuluja. Siksi onkin hyvä miettiä, onko järkevämpi huolehtia itse omista sijoituksistaan, vai maksaa siitä, että joku hoitaa niitä puolestasi. Mikäli valitset antaa sijoituksesi jonkun toisen hoidettavaksi, kannattaa miettiä tuoko tämä niin paljon suuremmat voitot, että saat katettua maksamasi kulut ja jäät vielä voiton puolelle. Itse en pystyisi koskaan luottamaan rahojani toisen henkilön käsiin, ja haluan itse tehdä omat mokani sekä opetella lisää sijoittamisesta.
Moka 5. Pikavoittojen metsästys – oikotietä onneen harvemmin löytyy
Osa kuvittelee sijoittamisen olevan peliä, jossa sijoitetaan suurella riskillä ja tehdään isoja voittoja nopeasti. Mahdollistahan se näinkin on, mutta tästä sijoittamisessa ei minusta ole meille tavallisille sijoittajille kyse. Itse koen sijoittamisessa olevan kyse pitkäjänteisestä tekemisestä ja taloudellisen hyvinvoinnin takaamisesta muutenkin kuin säästämällä sukan varteen. Sijoittaminen vaatii malttia, ja vasta ajan saatossa säännöllisesti tehty ”työ” eli panostus sijoittamiseen alkaa tuottaa kunnolla tulosta. Sijoittajalla tulee myös olla rohkeutta jatkaa säännöllistä sijoittamista huonoinakin aikoina, eikä pelon vallassa jättää juuri parhaat ostopaikat käyttämättä omien varojen menettämistä peläten.
Koen sijoittamisessa olevan kyse pitkäjänteisestä tekemisestä ja taloudellisen hyvinvoinnin takaamisesta
Korkoa korolle -ilmiö on yksi tärkeimmistä asioista, joka sijoittajan tulee ymmärtää. Korkoa korolle tarkoittaa sitä, miten sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen sijoitussumman lisäksi. Korkoa korolle –ilmiö on sitä voimakkaampi, mitä pidempi sijoitushorisontti on ja mitä korkeampi tuotto sijoituksissa on (Morningstar).
Korkoa korolle -ilmiötä havainnollistettaessa sijoittajan pääomaa kuvaava käyrä kasvaa eksponentiaalisesti, ja monen on vaikea ymmärtää, että sijoittamisessa pääoma kasvaa aluksi hitaasti. Eksponentiaalisen luonteensa vuoksi pääoman kasvu kuitenkin kiihtyy sitä nopeammin, mitä pidempi sijoitushorisontti on – toki olettaen, että sijoitukset tuottavat pitkällä aikavälillä.
Tunne itsesi sekä omat rajoitteesi
Sijoittamisessa on tärkeä tunnistaa, miten oma persoona vaikuttaa siihen, millainen olet sijoittajana. Mikäli olet tunteella elävä ja nopeasti toimiva ihminen, kannattaa ennakkoon miettiä, miten toimit sijoituksesi mennessä miinukselle. Markkinatilanne elää jatkuvasti ja osakekurssit laskevat ja nousevat, ja harva sijoittaja on jatkuvasti sijoitussalkkunsa kanssa plussalla. Liiallinen pörssikurssien tuijottelu voi olla huono juttu ja hätiköinti voi koitua kohtaloksi. Pahimmillaan menetät mahdollisuuden vaurastumiseen, kun maltti ja pitkäjänteisyys unohtuvat.
On tärkeä tunnistaa, miten oma persoona vaikuttaa siihen, millainen olet sijoittajana.
Toisaalta on hyvä olla myös suunnitelma siihen, missä kohtaa omat sijoitukset kannattaa myydä, mikäli esimerkiksi tietyn osakeyhtiön tilanne heikkenee huomattavasti ja tulevaisuus näyttää synkältä. Tilanne markkinoilla muuttuu ja välillä voi olla esimerkiksi ala- tai aikasidonnaisia suvantovaiheita, mutta mikäli yrityksen toiminta ei ole kannattavaa, suunnitelmat eivät tue tilanteen muuttumista ja pörssikurssin lasku sekä uutiset ovat jatkuvasti negatiivisia – voi olla parasta myydä omistukset pois ja laittaa rahat poikimaan parempaan sijoituskohteeseen. Sijoituskohteisiin ei kannata kiintyä liikaa, eikä jäädä loputtomasti odottamaan käännettä, mikäli mikään fakta ei tue sen tapahtumista.
Moka on lahja – vaali oppeja ja jaa tietoa
Sijoitusmokista voisi jatkaa loputtomiin. Jatkuvasti huomaan sijoitustaipaleellani jotain, missä olisi voinut toimia sijoittajana paremmin, tietää enemmän, perehtyä paremmin… Valitettava fakta on, että kaikki sijoittajat mokaavat jossakin kohtaa, eivätkä kaikki sijoituskohteet tuota yhtä hyvin. Onneksi mokaaminen ei ole vaarallista, mikäli ei ole sijoittanut yli omien varojen ja rahoja, joita tarvitsee välttämättömiin elämisen kuluihin.
Fakta on, että kaikki sijoittajat mokaavat jossakin kohtaa, eivätkä kaikki sijoituskohteet tuota yhtä hyvin.
Mokista voi oppia paljon – ehkä jopa paremmin kuin vain lukemalla. Yksittäistä mokaa pahempi on, mikäli saman mokan tekee useamman kerran. Tämän vuoksi on tärkeää, että sijoitusmokista puhutaan avoimesti ja jaetaan niitä nolostumatta ja pelkäämättä muiden arvostelua. Mikäli joku ottaa opiksi minun tekemistä mokista, on tämä pelkästään hieno juttu, sillä muiden menestyminen ei ole pois minulta. Yhden hyvän muistisäännön haluan myös vielä jakaa teille: mikäli ei uskalla koskaan epäonnistua, ei todennäköisesti voi myöskään onnistua isosti!