Ohjeet budjetointipaketin täyttämiseen

Tältä sivulta löydät kattavat ohjeet ladattavan budjetointipaketin käyttöön.

Kuljemme ohjeet kohta kohdalta läpi, ja voit palata ohjeiden pariin aina tarvittaessa. Jos kaipaat lisäapua, voit lähettää viestiä osoitteeseen: info@naisetpuhuurahasta.fi tai ottaa yhteyttä Instagramin kautta.

Budjetointipaketti sisältää seuraavat pohjat:

  • Tavoitepohja
  • Oma kulutus tutuksi -pohja
  • Nettovarallisuuslaskelma
  • Kuukausibudjetointipohja
  • Viikoittainen kuluseurantapohja
  • Kausittaisille kuluille tarkoitettu pohja
  • Velkaseurantapohja
  • Säästöpohja
  • No Spend -haastepohja
  • Vuosittainen seurantapohja

Et välttämättä tarvitse kaikkia paketissa olevia pohjia. Voit valita juuri ne, jotka sopivat parhaiten omiin tarpeisiisi. Toisaalta, jos käytät kaikkia pohjia vuoden aikana, pysyt kattavasti perillä taloutesi tilasta ja viet taloudellisia tavoitteitasi määrätietoisesti eteenpäin.

Eikö sinulla vielä ole budjetointipakettia? Voit tilata paketin klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Lähdetään liikkeelle!

Kun olet tilannut budjetointipaketin, ensimmäinen askel on tulostaa tiedosto.

Voit valita tulostuksen joko värillisenä tai mustavalkoisena – valitse itse. Tiedosto toimii molemmissa muodoissa.

Ensimmäisellä tulostuskerralla suosittelemme tulostamaan koko tiedoston, jotta saat kaikki pohjat käyttöösi. Jatkossa voit tulostaa pelkästään kuukausittaisen budjetointipohjan ja kuluseurantapohjan, koska näitä pohjia tarvitset joka kuukausi uuden kappaleen.

Suosittelemme tulostamaan edellä mainitut pohjat samalle paperille kaksipuolisesti ja laittamaan esimerkiksi jääkaapin oveen. Näin voit kirjata päivittäisiä kuluja helposti ylös, ja kun kuukausi on lopussa, voit kääntää paperin ja viedä tarkat lukemat budjettipohjaasi kulutoteumia täyttäessä.

Jotta täyttäminen olisi joka kuukausi helppoa, suosittelemme tulostamaan kk-budjetointi- ja kuluseurantapohjia valmiiksi hyvän määrän kaappiin.

Huom! Jos tiedosto katoaa ajan myötä, voit ottaa meihin yhteyttä, ja toimitamme tiedoston uudelleen.

Tavoitteiden asettaminen

Tavoitepohja on suunniteltu taloudellisia tavoitteita varten. Voit asettaa matkan varrelle lyhyitä, keskipitkiä sekä pitkän aikavälin tavoitteita. Lyhyen aikavälin tavoitteet voivat olla esimerkiksi kuukausittaisia, kun taas pidemmät tavoitteet voivat ulottua yli vuoden.

Mieti tarkasti, mitä haluat budjetoinnin avulla saavuttaa, ja muotoile tavoitteesi selkeästi. Pilko suuret tavoitteet osiin ja aseta välitavoitteita. Pidä tarkkaa kirjaa tavoitteidesi etenemisestä ja seuraa edistymistäsi säännöllisesti.

On hyvä, että tavoitteet ovat mitattavia, ja taloudellisten tavoitteiden kohdalla tämä on suhteellisen helppoa. Talouteen liittyy paljon numeroita.

Esimerkki: Jos tavoitteenasi on kerryttää 2 000 euron puskuri, voit asettaa päätavoitteesi lisäksi matkan varrelle välitavoitteita (500€, 1 000€, 1 500€…). Seuraa edistymistäsi säästöpohjan avulla ja tarkastele kuukausittaisen kuluseurantapohjan avulla kulutuskäyttäytymistäsi tehdäksesi tarvittavat muutokset tavoitteesi saavuttamiseksi.

Tavoitteiden asettamisen jälkeen muista sisällyttää ne kuukausittaiseen budjettiisi. Pohdi, miten tavoitteesi liittyvät budjetointiin, ja käytä näitä apuvälineitä vahvistaaksesi taloudellista etenemistäsi kohti päämäärääsi.

Omiin kulutustottumuksiin tutustuminen

Sen sijaan, että hyppäät heti tulevaisuuteen ja budjetin laatimiseen, käytä hetki aikaa menneiden kulujen läpikäymiseen. 

Omiin kulutustottumuksiin kannattaa tutustua ennen budjetoinnin aloittamista. Olemme havainneet, että oman kulutuskäytöksen tutkiminen on erittäin tehokas tapa ymmärtää, mihin omat rahat ovat tähän mennessä kuluneet. Kulutustottumusten selvittäminen tarjoaa samalla runsaasti lisämotivaatiota budjetoimiseen, kun katsot taloutesi numeroita rehellisesti silmiin.

Kulutus tutuksi -pohjan täyttäminen tapahtuu seuraavasti: Kaiva esiin kynä ja Kulutus tutuksi -pohja. Kirjaudu sen jälkeen verkkopankkiisi.

Kulutus tutuksi -pohjassa on viisi eri saraketta: tulot, kiinteät kulut, muuttuvat kulut, säästöt sekä lainat.

Kun käyt verkkopankissa menneen kuukauden tuloja ja menoja läpi, kirjaa kaikki summat samalla pohjaan kategorioiden mukaan. Voit halutessasi kirjoittaa ruutuun summan lisäksi myös lyhyesti kulun / tulon nimen, esimerkiksi ”palkka”, ”lapsilisä”, ”ruoka” tai ”vakuutus”…

Kun olet käynyt kaikki kuukauden tulot ja menot läpi, tee lopuksi yhteenveto jokaisen kategorian alle ja lopuksi laske kategoriat yhteen.

Laske myös kuukauden säästöprosenttisi seuraavasti: Säästetty summa / tulot * 100. Näin saat kuukauden säästöprosenttisi.

Kuukauden yhteenveto voi olla myös miinuksella. Tämä tarkoittaa, että kuukauden menosi ovat olleet suuremmat kuin tulosi.

Nettovarallisuuden laskeminen

Nettovarallisuuden seuraaminen on tehokas ja motivoiva tapa seurata oman talouden kehittymistä. Nettovarallisuuslaskelma tarjoaa selkeän kuvan mihin suuntaan taloutesi kehittyy suuressa kuvassa.

Täyttöohje: Listaa nettovarallisuuspohjan ’Varat’ -osioon kaikki varasi, kuten sijoitukset, säästöt, asunnot ja muut omaisuuserät.

Auton lisääminen varoihin voi vaihdella mielipiteiden mukaan. Itse suosittelen sisällyttämään auton varoihin ja vastaavasti vähentämään auton arvoa säännöllisesti, jotta nettovarallisuuden vaikutus on realistisempi.

’Velat’ -osioon tulee listata nimen mukaisesti kaikki velat, kuten asuntolaina, kulutusluotot ja mahdollinen autolaina.

Kun olet listannut kaikki varat ja velat, laske summat yhteen: varat – velat = nettovarallisuutesi.

Suosittelemme seuraamaan nettovarallisuuden kehittymistä 3-4 kuukauden välein. Aseta otsikoiden vieressä olevaan tyhjään laatikkoon ajankohta, koska olet laskenut nettovarallisuuden, esimerkiksi ’Q1’ tai ’1.1.2024’. Aseta kalenteriin muistutus säännöllisin väliajoin nettovarallisuuden laskemisesta, jotta varmistat säännöllisen seuraamisen.

Nettovarallisuuslaskelma on yksi motivoivimmista tekijöistä oman talouden kehittämisen kannalta. Suosittelen sitä kaikille. – Merita

Kuukausibudjetin tekeminen

Kun olet tehnyt alkuselvityksen ja saanut kaikki taloutesi tärkeät luvut selville, on aika ryhtyä toimeen ja laatia ensimmäinen kuukausibudjetti.

Tässä kohtaa erityisesti Kulutus tutuksi -pohja tulee tarpeelliseksi, koska voit tarkastella menneiden kuukausien lukuja tulevan kuukauden suunnittelussa. Voit helposti selvittää esimerkiksi, mitä kiinteitä kuluja sinulla on, ja paljonko lainoihin menee kuukausittain rahaa. 

Kuukauden alussa tarkoituksena on täyttää arvio- ja budjetti -osiot eli teet suunnitelman tulevalle kuukaudelle. Kuukauden lopussa käyt kaikki toteutuneet kulusi läpi ja selvität, mikä oli lopullinen toteuma.

Budjettipohjassa kulut on jaettu kahteen osaan, kiinteisiin ja muuttuviin kuluihin. Kiinteisiin kuluihin kuuluvat kaikki kuukausittain samoina pysyvät menot, kuten asuntolaina/vuokra, vastike, vesimaksu, puhelinlasku, harrastukset jne.

Muuttuviin kuluihin listataan kaikki nimensä mukaisesti muuttuvat kulut, kuten hygienia, apteekki, vaatteet, ravintola/kahvila jne.

Voit itse päättää, kumpaan kategoriaan sisällytät ruokaostokset. Osa pitää ruokakuluja kiinteinä, osa muuttuvina.

Kiinteiden ja muuttuvien kulujen lisäksi lisää omiin osioihin säästöt/sijoitukset ja velat.

Käytännössä: täytä budjettisuunnitelma kuukauden alussa ja tee kuun lopussa yhteenveto miten meni. Vertaile suunnitelmaasi ja toteumaa keskenään saadaksesi arvokasta tietoa ja motivaatiota seuraavaan kuukauteen.

Viikoittaisen kulutuksen seuraaminen

Kun olet laatinut kuukausibudjettisi, on aika ryhtyä seuraamaan tarkemmin omaa kulutustasi. Tämä on erityisen tärkeää, koska budjetti unohtuu helposti jo kuun alussa, jos et ole aktiivinen kulutuksen seurannassa.

Aseta viikoittainen kulutusseurantapohja johonkin, mistä näet sen helposti. Jääkaapin ovi on yleensä hyvä paikka.

Aina kun käyt ruokakaupassa tai käytät rahaa johonkin muuhun (tankkaus, laskujen maksu, ruokakauppa…), merkitse kulu viikkoseurantapohjaan. Voit helpottaa kuukausibudjetin toteuman tekemistä, jos lisäät viikoittaisiin kuluihin kirjainmerkinnän kategoriasta, johon kulu kuuluu: K (kiinteä kulu), M (muuttuva kulu) tai L (lainat).

Laita lopuksi rasti joko tarpeen tai halun ruutuun (eli mieti, tarvitsitko ostamaasi oikeasti vai oliko ostamisen takana hetkellinen mielihalu. Jos vastaus on sekä että, laita ruksi molempiin ruutuihin). Tavoitteena on päästä tilanteeseen, jossa kulutus perustuu tarpeeseen, ja pelkästään halun perusteella tehty kulutus vähenee. Pohjan täyttämisen avulla opit selvittämään, kumpi näistä kahdesta ohjaa kulutustasi enemmän.

Esimerkki kulun merkkaamisesta viikkoseurantaan: Maanantai 1.1.2024, (K) Puhelinlasku 19,95 € ja rasti kohtaan tarve.

Ps. Jos et täytä viikkoseurantaa aktiivisesti joka päivä, päätä tietty hetki, jolloin istut alas ja kirjaat kaikki viikon kulut ylös. Looginen valinta on sunnuntai.

Kausittaisten kulujen listaaminen

On olemassa kuluja, jotka tulevat maksettavaksi harvemmin kuin kuukausittain. Tällaisia voivat olla mm. lahjat, tietyt vakuutusmaksut, lomareissut, kiinteistövero ja muut vastaavat menot.

Kun merkitset kaikki kausittaiset kulut ylös ja varaudut niihin budjetissasi jo ennakkoon, rakennat vahvaa pohjaa taloudellesi. Tämä luo taloudellista mielenrauhaa arkeesi, koska kausittaiset kulut eivät tule jatkossa yllätyksenä. Sen sijaan olet ottanut ne huomioon ja varautunut etukäteen.

Esimerkki kausittaisen kulun merkitsemisestä: Eläinvakuutus, maksueriä vuodessa 4 kpl. Maksukuukaudet: tammi, huhti, heinä ja loka. Yksittäisen maksuerän summa: 50 € ja kokonaissumma: 200 €.

Säästöseuranta

Säästöseurannan avulla voit seurata, miten säästötavoitteesi etenee. Samalla voit tehostaa säästämistäsi, jos esimerkiksi kuukausittaisen budjetoinnin myötä taloutesi muuttuu ylijäämäiseksi. Voit siirtää toistuvan kuukausittaisen säästösumman lisäksi myös mahdollisen ylijäämän säästöön.

Velkaseuranta

Velkaseuranta on tarkoitettu velkojen hahmottamiseen ja takaisinmaksuun. Voit kirjata velkaseurantaan kaikki nykyiset velkasi (ja velkasumman perään mielellään myös kokonaiskorko-%).

Voit myös hyödyntää pohjaa velkojen lyhentämiseen ja halutessasi käyttää budjetointia ylijäämän hyödyntämiseen velkojen poismaksun tehostamiseksi. Suosittelemme tässä tilanteessa tehostamaan peruslyhennysten lisäksi lisälyhennyksiä joko niin, että keskityt pienimmän lainan takaisinmaksuun. Kun pienin velka on poismaksettu, voit siirtää vapautuneen pääoman seuraavaksi pienimpään velkaan tai suunnata ylimääräiset lyhennykset kaikista suurimman koron omaavaan velkaan.

No Spend -haastepohja

No Spend -pohjan avulla voit luoda vuoden mittaan kuukauden kestoisia haasteita, joilla tehostat kuluttamisen minimoimista tai seuraat mahdollisimman tarkasti päivittäin, että pysyt kuukausibudjetissasi.

Kirjaa No Spend -pohjaan kaikki suunnitellut kulut, jotka ovat kuukauden aikana sallittuja (esimerkiksi kiinteät kulut, säästöt, lainat sekä tietyt muuttuvat kulut). Tämän jälkeen pyri kuukauden aikana pysymään tarkasti pelkästään suunnitelluissa kuluissa.

Pohjassa olevaan ruudukkoon voit kirjata kuukauden päivämäärät pienellä ruutujen ylänurkkaan. Merkkaa onnistumisen merkki kaikille niille päiville, joina onnistuit pysymään suunnitelmassa. Jos käytät rahaa muuhun kuin suunniteltuihin kuluihin, merkkaa kulutettu summa ja kulun nimi kyseisen päivän ruutuun.

Voit halutessasi asettaa kuukaudelle tavoitteen, monenako päivänä pyrit pitämään No Spend -päivän (esimerkiksi 25). Kuukauden tavoitteena on tehostaa kuluttamisen minimoimista ja näin ollen pinnistää hieman enemmän kuin normaalina budjettikuukautena. Pienille lipsahduksille on kuitenkin hyvä jättää tilaa, tai voit mahduttaa suunniteltuihin kuluihin myös jotain mukavaa tekemistä. Vaikka tavoitteena on tehostaa kulutuksen minimoimista, koko kuukauden ei tarvitse olla 100 prosenttisesti pelkkää niukkuutta ja kärsimystä, vaan joukossa voi olla hitusen myös hupia. 

No Spend -haastepohjalla keskitytään tehostamaan turhia, muuttuvia kuluja. Tämä on alue, josta suurimmat säästöt syntyvät. 

Vuosiseuranta

Vuosiseurantapohja on yhteenveto koko vuoden taloudestasi. Sen avulla voit vertailla eri kuukausien numeroita keskenään ja seurata, miten tulot vaihtelevat, miten kiinteät ja muuttuvat kulut kehittyvät, sekä seurata, paljonko olet maksanut velkojasi ja paljonko saanut säästöön.

Vuosiseuranta on erittäin motivoivaa, kun kuukaudet etenevät. Voit nähdä, miten kulutustottumuksesi ja taloutesi numerot käytännössä muuttuvat, ja miten raha alkaa ohjautua oikeisiin paikkoihin.

Budjetoinnin parasta antia on monesti se, kun tunnet taloutesi numerot ja osaat ohjata niitä haluamaasi suuntaan. Tämän näkee parhaiten vuosiseurannassa, kun kuukaudet etenevät.

Vaikka välillä päivätasolla budjetointi ja oman talouden kehittäminen tökkivät, pidä mielessäsi suuri kuva.