Kiinalainen jättiyhtiö Evergrande puhuttaa ja heiluttaa pörssejä ja Kiinan markkinoita.
Vuonna 1996 perustettu kiinalainen yhtiö on maan toiseksi suurin rakennusyhtiö (vuosien saatossa laajentanut moniin eri aloihin, kuten esimerkiksi Evergrande Spring -mineraalivesibrändiin, jalkapallokouluun, joka on maailman suurin jalkapallokoulu koko maailmassa ja moneen muuhun…). Yhtiön johdossa on perustaja Hui Ka Yuan eli Xu Jiayin, jonka on uutisoitu olevan Kiinan rikkain mies yhtiön pörssiin listautumisen myötä vuonna 2009.
Kyseinen jättiyhtiö on hyötynyt jo runsaan vuosikymmenen kestäneestä kiinteistöbuumista, jonka on pelätty puhkeavan. Evergranden vaikeuksien uskotaankin olevan alkunäyttöä kuplan puhkeamiselle.
Yhtiön osakekurssi on tämän vuoden aikana mennyt yli 80% pakkaselle. Tällä hetkellä kurssi pyörii 2,2 dollarissa kun alkuvuonna se oli vielä 17,2$.
Tietojen mukaan Evergrande-yhtiöllä on yli 300 MILJARDIN velat niskassa, jotka meinaa ajaa yhtiön konkurssiin. Yhtiön arvioidaan olevan velkaa jopa 171 eri kiinalaispankille sekä 121 finanssitoimijalle. Jopa yhtiön työntekijöitä pyydettiin antamaan yhtiölle lyhytaikainen laina tai he menettäisivät bonuksensa.
Valtavan velkataakan myötä Evergrande nousee yhdeksi maailman velkaantuneimmaksi yhtiöksi.
Työntekijöitä yhtiöllä on suurinpiirtein 200 000 ja toimintaa 300 eri kaupungissa. Yhtiön konkurssiin menolla olisi valtava vaikutus satojen tuhansien ihmisten talouksiin tai voidaan puhua varmaan jo miljoonasta.
Mitä tapahtui? Mikä johti tähän pisteeseen?
Kiina ryhtyi viime vuonna sääntelemään kiinteistöyhtiöiden velkaantumista ja velan osuutta alettiin hillitä uusissa rakennusprojekteissa. Tämä sääntely ajoi Evergranden myymään omia kiinteistöjään paljon alhaisemmalla hinnalla kuin normaalisti, jotta yhtiö voisi pysyä pystyssä. (Yhtiöllä on kerrottu olevan omistuksia noin 200 miljardin edestä, mutta nämä omistukset ovat suureksi osin kiinni keskeneräisissä kohteissa ja työmaissa. Näistä on vaikea päästä eroon ja realisoida ne rahaksi, jolla velkoja voitaisiin maksaa.)
Evergranden maksuvaikeuksien pelätään rasittavan laajemmin kiinalaista kiinteistösektoria, mikä vaikuttaisi myös koko maailmantalouteen.
Lähde: Suomenmaa.fi
Samalla sääntely johti myös siihen, että lainojen saaminen vaikeutui ja lainoja piti alkaa maksaa takaisin. Tämä muutos oli selkeä haaste jättiyhtiö Evergrandelle, joka on vuosien saatossa kasvanut valtavan lainarahan turvin ja sillä on ollut erittäin aggressiivinen kasvustrategia käytössä.
Jos Evergrade menee konkurssiin, tämä tekee samalla hallaa monille muillekin kiinalaisille rakennusyhtiöille ja asuntojen hinnat tulisi melkoisesti alas.
Jos Kiinan valtio antaa Evergranden kaatua ja mennä konkkaan, on sillä valtava vaikutus koko Kiinan markkinoihin, finanssisektoriin kuin myös muualle maailmaan. Tässä onkin nyt kuumana puheenaiheena auttaako Kiinan valtio yhtiön pelastamisessa vai mitä tapahtuu? Tätä tietoa pohditaan nyt kuumeisesti ympäri maailmaa. Vielä ei ole uutisoitu Kiinan valtion tukitoimista.
Lue myös: Tästä kiinteistöjätti Evergranden sekasorrossa on kyse
Katso video: Lari Heinonen – Mihin sitä säästäis Jättimäinen kiinalainen rakennusyhtiö lähellä konkurssia