Kun astut sijoittamisen maailmaan tai harkitset sijoitussuunnitelman tekemistä, törmäät lähes takuuvarmasti käsitteisiin riskinottokyky ja riskinottohalu. Mitä nämä käsitteet tarkoittavat?
Tässä kirjoituksessa pyrimme avaamaan käsitteitä helposti ymmärrettävästi. Vaikka monet ymmärtävätkin, että sijoittamiseen liittyy aina jonkinasteinen riski, harva kykenee arvioimaan omaa suhtautumistaan riskeihin käytännönläheisesti.
Mitä riskinottokyky tarkoittaa?
Riskinottokyky kuvaa sijoittajan taloudellista kykyä kestää riskiä.
Riskinottokykyyn vaikuttaa vahvasti kaksi eri tekijää: 1) sijoitushorisontti eli aika, kauanko aiot sijoittaa ja 2) sijoitettavan varallisuuden osuus kokonaisvarallisuudestasi.
Riskinottokyky viittaa siihen, kuinka paljon riskiä taloutesi kestää.
Pitkä sijoitushorisontti ja pieni osuus varallisuudesta sijoituksissa mahdollistavat yleensä suuremman riskin ottamisen. Esimerkiksi nuorella sijoittajalla, jolla on pitkä sijoitushorisontti ja vähäinen sijoitettava summa suhteessa kokonaisvarallisuuteen, riskinottokyky voi olla suurempi. Toisaalta, eläkkeellä olevan henkilön, jonka sijoitushorisontti on lyhyempi ja joka sijoittaa suuremman osan varallisuudestaan, riskinottokyky on pienempi.
Voi olla myös tilanteita, jolloin riskinottokyky on niin heikko, ettei riskiä kannata ottaa lainkaan. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi jos tarvitset rahasi seuraavien 1-2 vuoden sisällä asunnon ostamiseen tai keittiöremonttiin.
Ymmärtämällä oman riskinottokykysi voit suunnitella sijoitussuunnitelmasi siten, että se sopii henkilökohtaisten tavoitteidesi ja taloudellisen tilanteesi kanssa yhteen. Talouden näkökulmasta kannattaa pohtia ainakin seuraavia asioita:
Kuinka pitkä sijoitushorisonttisi on eli kauanko aiot sijoittaa – onko se muutamia vuosia vai vuosikymmeniä? Millainen on taloudellinen tilanteesi (ota huomioon kaikki tulot, menot, velat)? Kuinka suuren osan varoistasi aiot sijoittaa? Paljonko tiedät tai ymmärrät sijoittamisesta?
Lähtökohtaisesti asia on niin, että mitä pidempi on sijoitushorisontti ja mitä rajallisempi osuus varallisuudesta kohdistetaan riskillisiin sijoituksiin, sitä suurempaa riskiä voi ottaa.
Jukka Oksaharju
On hyvä huomioida, että monesti varsinkin aloittelevat sijoittajat yliarvioivat oman riskinottokykynsä ja aliarvioivat oman taloutensa riskit (Oksaharju). Tämä johtuu usein siitä, että sijoittaja saattaa keskittyä liikaa mahdollisiin tuottoihin ja unohtaa realistisesti arvioida tilanteen toisen puolen – mitä jos kaikki ei menekään niin kuin ajatteli? Mitä jos riskit realisoituvat? Mitä omalle taloudelle käy?
Esimerkiksi nuori sijoittaja saattaa innostua osakemarkkinoiden mahdollisuuksista ja ottaa liian suurta taloudellista riskiä, koska hänellä on pitkä aikajänne sijoitusten kasvattamiseen. Kuitenkin, jos hän ei ole rehellisesti arvioinut omaa taloudellista tilannettaan ja varautunut mahdollisiin tappioihin, hän saattaa joutua vaikeuksiin, jos markkinat eivät kehitykään odotetusti.
Mitä riskinottohalu tarkoittaa?
Riskinottohalu heijastaa pääasiassa sijoittajan psykologista puolta, joka heijastuu sijoittajan luonteeseen ja temperamenttiin.
Riskinottohalu kuvastaa sitä, millaista riskiä sijoittaja on valmis ottamaan mentaalisesti.
Sijoittajan riskinottohalu vaihtelee merkittävästi henkilön persoonallisuuden ja kokemuksen perusteella. Toiset sijoittajat ovat luonteeltaan rohkeampia ja valmiita ottamaan suurempia riskejä, kun taas toiset ovat varovaisempia ja haluavat välttää riskejä. Esimerkiksi jotkut sijoittajat voivat nukkua yönsä hyvin, vaikka markkinoilla tapahtuisi suuria muutoksia ja salkku olisi reippaasti pakkasella, kun taas toiset saattavat menettää yöunensa jo pienestäkin kurssiheilunnasta. Kannattaa siis pohtia, oletko luonteeltasi riskinottaja vai riskinkarttaja, tai jotain näiden väliltä.
Psykologialla ja tunteiden hallinnalla on suuri merkitys sijoittamisessa.
Mieti, kuinka turvallisuudenhakuinen olet. Jos sijoittaisit esimerkiksi 5 000 euroa, kuinka paljon sijoituksesi saisi mennä tappiolle, että menettäisit yöunesi? -10 %, -25 % vai -60 %? Tämän kautta voit helpommin arvioida myös sopivia sijoituskohteita. Jos mielesi ei kestä suurta heiluntaa, voi sopivat kohteet olla matalamman riskin kohteita, kuten korko- ja rahastosijoituksia.
On tärkeää ymmärtää, että riskinottokyky ja -halu eivät aina ole samassa linjassa. Vaikka henkilöllä olisi korkea riskinottokyky eli aikaa ja sijoitettavaa pääomaa löytyisi reippaastikin, hän saattaa silti olla haluton ottamaan suuria riskejä sijoittamisessa, ja päinvastoin. Siksi on olennaista ottaa huomioon sekä riskinottokyky että -halu laatiessa sijoitussuunnitelmaa ja valitessa sopivia sijoituskohteita.
Riskinottokyky ja -halu pääsevät kunnolla testiin vasta kun on sijoittanut oikeaa rahaa
Tähän mennessä kirjoitusta olet varmasti ymmärtänyt, että on tärkeää pohtia riskinottamista niin oman talouden kuin psykologisten tekijöiden kannalta.
On suositeltavaa aloittaa sijoittaminen pienillä summilla ja katsoa, miten pääkoppa kestää, kun siirrytään teoriasta käytäntöön. On helppoa ajatella, että varsinkin riskinottohalu olisi korkea silloin kun sijoituksissa ei ole euroakaan kiinni. Tilanne voi kääntyä täysin päälaelleen kun on oikea raha kyseessä.
Vasta ajan mittaan kokemus oikean rahan sijoittamisesta auttaa tunnistamaan oman riskinottokyvyn ja -halun.
Omat ennakkokäsitykset riskinottokyvystä ja -halusta tulevat todennäköisesti muuttumaan käytännön kokemuksen myötä. Silloin kun markkinoilla on nousuhuumaa ja sijoitukset ovat vihreällä, voi riskinottohalu olla korkeampi. Kun markkinat kääntyvät laskuun ja ilmoilla on epävarmuutta, voi riskinottohalu laskea merkittävästikin. Kokemuksen ja ymmärryksen lisääntymisen myötä alat löytää omat rajasi.
Ps. Hajauttamalla madallat riskiä. Hajauttaminen onnistuu usealla eri tavalla. Kirjoitamme hajauttamisesta oman kattavan kirjoituksen lähiaikoina.
Aloita sijoittaminen Nordnetissä!
Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.
Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!
*Sisältää kaupallisen linkin