Ruoka on yksi suuri kuluerä, eli kun hallitse ruokakulusi, hallitset myös ison osan talouttasi! Voisin myös vannoa, että jokainen on joskus kamppaillut ajatuksen kanssa että mitäs tänään syötäisiin? Varsinkin lapsiperheessä jossa ruokittavia suita on useampia, tuntuu että ideat on välillä vähän vähissä sen suhteen mitä kokkailtaisiin ja samat ruoat pyörii ruokalistalla viikosta toiseen.
Kuukaudessa on 20 arkipäivää, joista jokaisena meidän täytyy syödä! @naisetpuhuurahasta ruokalista on luotu yhdessä seuraajiemme kanssa, ja sen on tarkoitus helpottaa arjen ruokien suunnittelua! Suunnitelmallisuus ja ostosten hoitaminen harvemmin ja enemmän kerralla, auttaa meitä säästämään ruokakuluissa! Ruokakuluja voit vähentää myös vertailemalla kilohintoja, ostamalla punalaputettuja tuotteita, hyödyntämällä hävikkiruokia sekä tietty hyödyntämällä satokausituotteita!
Meidän ruokalista on luotu kuukaudeksi. Se sisältää yhden ”panosta” teemaisen aterian joka viikolle, mutta tämän voi korvata toisella aterialla. Jos tuntuu, että joku ruoka ruokalistalla ei vaan teidän perheelle maistu, on ruokalistalta helppo tiputtaa jokin ruoka pois ja tehdä toista ruokaa vähän isompi erä, josta riittää parille päivälle. Lisäksi jos jonkin päivän ruokaa jää, voi sitä napata vaikka evääksi seuraavana päivänä ja näin voi säästää taas rahaa, kun lounasta ei ostetakkaan ravintolasta!
Viikko 1
Ma Kasvissosekeitto (esimerkiksi kukkakaalista ja muista kasviksista)
Ti Kinkkukiusaus / mifukiusaus
Ke Kasviswok / kanawok
To Italianpata
Pe Pastasalaatti
La Amerikkalaista: Hampurilaiset
Su Uunipuuro (kokeile kaurapuuro, ohrapuuro, riisipuuro! Tykkäät varmasti. Toimii myös kasvimaitoon!)
Viikko 2
Ma Makaronilaatikko tai soijarouhelaatikko
Ti Linssikeitto tai chorizokeitto
Ke Kanapaistos / kanakiusaus
To Pestopasta
Pe Jauhelihakeitto
La Pihvi ja uunijuurekset (kana, kala, liha)
Su Vispipuuro
Viikko 3
Ma Kanapasta / Fetapasta
Ti Kaalipata / Kaalilaatikko
Ke Kasvissosekeitto bataatista
To Lihapullat / Kasvispyörykät
Pe Nakkikeitto / Nakkikastike
La Italialaista: Itsetehty Pizza tai risotto
Su Uunikasvikset ja kana tai kala
Viikko 4
Ma Munakas
Ti Lihaperunasoselaatikko
Ke Tonnikalapasta
To Kalapuikot / uunikala
Pe Kanaa ja riisiä
La Intialaista: Palak paneer, naanleipä
Su Kasvissosekeitto (kokeile vaikka kesäkurpitsaa tai muita kurpitsoja!)
Miten seurata ruokakuluja?
Ruokakulujen seuranta auttaa hahmottamaan kuinka paljon rahaa ruokaan oikeasti kuluu! Jottei jokaista kuittia erikseen tarvitse seurata, voit esimerkiksi avata ruokatilin, johon siirretään perheen ruokiin tarvittavat varat. Ennenkuin avaat uuden tilin, tarkista kuitenkin millaiset kustannukset tilin käytöllä tai siihen mahdollisesti hankittavalla maksukortilla on!
Ruokakulujen seuranta onnistuu helposti myös keskittämällä. Esimerkiksi K-ryhmän plussasovellus ja S-ryhmä tarjoavat sovelluksissaan mahdollisuuden seurata omaa ostoskäyttäytymistä ja sitä miten rahat kaupassa jakautuvat eri tuotteiden välille.
Erilaiset budjetointipohjat helpottaa myös ruokakulujen seurantaa. Toiset tykkää luoda budjetointipohjan sähköisesti, toiset taas tykkäävät pitää kirjallista pohjaa.
Ruokaviikon suunnitteluun voisi toimia myös @naisetpuhuurahasta 12- viikon suunnitteluvihko! Tutustu vihkoon täältä!
Tsemppiä arkiruokiin ja uutteen vuoteen!