Velkaantuminen on lisääntynyt viime vuosien aikana kovaa vauhtia, mutta kaikki velka ei välttämättä ole pahasta. Mitä ovat hyvä, neutraali ja huono velka?
Hyvä velka
Jos velan hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, silloin puhutaan hyvästä velasta.
Hyvä velka on sellaista, joka tuottaa ja jonka joku toinen voi maksaa meidän puolestamme. Hyvä esimerkki tässä kohtaa on sijoitusasuntoon otettu laina, jonka vuokralainen maksaa vuokran muodossa pois. Tällaisessa tilanteessa raha työskentelee puolestasi, eikä sinun tarvitse nähdä aktiivisesti vaivaa sen eteen.
Neutraali velka
Neutraalista velasta puhuttaessa monesti viitataan esimerkiksi oman kodin asuntolainaan.
Aina toki asuntolaina ei ole neutraalia, vaan se voi kallistua kummalle puolelle tahansa. Hieman hyvän puolelle, jos oma koti sijaitsee alueella, jossa asuntojen arvot ajansaatossa kasvavat. Tai huonon puolelle, jos asuntosi sijaitsee alueella, jossa hinnat laskevat ja asunnoista on vaikea päästä eroon.
Huono velka
Huono velka on taas sellaista, joka on otettu kulutukseen. Tällaista velkaa ovat esimerkiksi kulutusluotot, pikavipit ja vastaavat korkeakorkoiset lainat – monesti vakuudettomat lainat.
Huonon velan kohdalla olet käyttänyt rahaa kulutukseen, jota sinulla ei vielä ole, ja maksat huonon velan takaisin korkeiden korkojen kera = velkaraha tulee lopulta erittäin kalliiksi. Monesti myös kohde tai kohteet, joihin velkaa on aikanaan otettu, on menettänyt jo kauan sitten hohtonsa.
Huono velka on pois tulevaisuuden taloudesta. Jos huonoa velkaa otetaan jatkuvasti lisää, voi tämä johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin ja mahdolliseen ulosottokierteeseen. Kierteestä poispääseminen voi olla todella vaikeaa ja pitkäkestoista.
Talouden myönteisen kehittymisen kannalta olisi tärkeintä päästä eroon viimeisestä velasta, eli huonosta velasta. Se, jos mikä, on hyvä tavoite, jos haluaa lähteä kehittämään omaa taloutta. Kun huono velka on saatu pois, on aika lähteä kohti seuraavaa leveliä.
Aloita sijoittaminen Nordnetissä!
Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.
Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!
*Sisältää kaupallisen linkin