kestävä muoti
kestävä muoti

Keisarin ekologiset vaatteet

Mitä on kestävä muoti?

Olin lähdössä jumppaan. Hyllyssä oli puhtaana vain yhdet rikkinäiset jumppapöksyt (tiedän kyllä, ne on trikoot, mutta olen maalta, joten pöksyt). Ei siinä muu auttanut, kuin tihrustaa lankaa parsinneulansilmän läpi ja alkaa parsia elastaania. Parsiessa mietin ja sanoin ääneen: ”Voi kun olisi joskus sen verran rahaa, että voisi vain ostaa uudet housut tämän parsimisen sijaan”.

Mietin tuota lausetta MONTA viikkoa. Se, että parsin ne jumppapöksyni oli vaivalloista minulle hetken verran, mutta miten hyvää se teki kukkarolle ja maapallolle. Parsimalla pöksyt, jatkoin niiden elämää ainakin seuraavat 10 kertaa, luultavasti vielä enemmänkin.

Olen parsinut ennenkin vaatteitani, ei tämä ollut mikään ensimmäinen kerta. Voin ihan hyvin kulkea parsituissa vaatteissa. Kuljen yleensä mukavissa ryysyissä, joten parsitut vaatteet eivät tee minusta yhtään sen huonompaa, erikoisempaa tai parempaa. Vaatteiden parsiminen karsii pikamuodin kulutusta. Suomessa nimittäin heitetään pois joka vuosi 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä! Talking about kestävä muoti!

Suomessa nimittäin heitetään pois joka vuosi 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä!

Ylen MOT ohjelma selvitti lähettimien avulla, mihin käytetyt vaatteemme päätyvät. Ohjelman mukaan vaatteiden kierrätystä järjestävät yritykset, eivät tiedä mihin vaatteet päättyvät. Suomessa pois heitetystä tekstiilistä poltetaan vaatejätteenä 80 % ja 20 % päätyy keräyslaatikoihin. Näistä keräyslaatikkovaatteista yli puolet päätyvät ulkomaille. Voit katsoa Vastuuton Vaateralli- MOT ohjelman tästä.

Älä osta paskaa pikamuotia, satsaa kestävään muotiin!

Lapseni sai tädiltäni, vuonna 1976 ostetun Marimekon. 46-vuotta vanhan mekon, joka on täysin käyttökuntoinen! Se mekko menee nyt lapsille pitkänä ja jos lapset pysyvät solakoina, saattaa mennä aikuisenakin polvipituisena. Enää ei ole muistissa, mitä mekko maksoi vuonna 1976, muttei tuskin ollut halvimmasta päästä. Tällaisiin hankintoihin pitäisi pyrkiä! Mutta onko enää mikään laadukasta ja kestävää vuonna 2022?

Maailman eläessä kriisistä toiseen, saa työtätekevä äiti-ihminenkin miettiä, kumman ostaa, 10€ vai 100€ paidan, kukkaron ja jääkaapin huutaessa tyhjyyttä. Pyrin itse panostamaan vaatteen alkuperään ja valitettavasti tästä saa yleensä maksaa enemmän. Aina en pysty panostamaan, usein yritän.

Mikä sitten on kestävää muotia? Voinko ostaa vuonna 2022 vaatteen, mikä kestää 46 vuotta? Mistä tunnistan laadukkaan vaatteen? Nyrkkisääntönä voimme ajatella, että laadukkaan vaatteen tunnistaa laadukkaasta materiaalista. Laadukas materiaali on esimerkiksi villa, puuvilla, pellava tai silkki, luonnon kuitu. Välttäkäämme akryylia. Laadusta kielii myös siistit ompeleet, pienet tikkaukset ja käsin ommellut napit. Pitkällä pistolla nimittäin säästetään aikaa ompelutyöstä. Käy lukemassa lisää tunnistusmerkkejä laadukkaasta vaatteista täältä. Yleissäännöksi voitaisiin sopia, että jos vaate tuntuu kädessäsi wc-paperilta, älä osta sitä!

Voinko luoda kestävää muotia itse?

Voimme, niin monella tapaa. Verenpaineeni nousee pelkästä ajatuksesta, miten monta kertaa olen omille lapsilleni hokenut, että ”kerran päällä ollut vaate ei ole likainen, eikä kuulu pyykkikoriin!”. Vaatteita voi tuulettaa, pestä oikein ja huoltaa.  Jos haluat tietää enemmän vaatteiden huoltamisesta, voit aloittaa kuuntelemalla Afterwork podcastin jakson 183, jossa keskustellaan vaatehuollosta Arkive Atelier- firman perustajan Maria Mannisen kanssa. Itse haaveilen tällä hetkellä nukkaleikkurista. Haaveilen nukkaleikkurista ja se tuntuu hyvälle, ennen se olisi tuntunut keski-ikäiseltä. Toki, olenhan sitäkin, hah!

Miehille tehdään laadukkaampia vaatteita, kuin naisille. Tämä johtuu siitä, että miehet kuluttavat vaatteita vähemmän ja paine tehdä lisää, nopeasti ja enemmän vaatteita ei ole niin kova, mitä se on naisten vaatteiden kanssa. Jos haluamme laatua, olisiko fiksua suunnata miesten osastolle? MeNaiset ovat listanneet vaatteita, joita kannattaa tiirailla miesten osastolta.

Ostamalla kestävää muotia voit vaikuttaa parhaiten. Ostin ekaa kertaa itselleni talveksi kengät niin, että huomioin ja priorisoin niiden huollettavuuden. Hankinta lähti siitä, kun kaivoin noin 10 vuotta vanhat talvisaappaani säilöstä ja kenkien päältä oli kesinyt keinonahka pois. Suutuin! Miten voi olla, ettei kengät, joita käytetään harvemmin (korolliset saappaat) eivät kestä EDES kymmentä vuotta! Marssin kenkäkauppaan, ainoana tavoitteena ostaa nahalliset kengät. Sellaiset, jotka voi viedä suutarille, jos ne menevät rikki. Ne maksoivat vähän enemmän kuin keinonahalliset, mutta toivon sydämeni pohjasta, että ne kulkevat jaloissani loppuelämäni. Kenkien pikamuoti on yhtä surullista, kuin vaatteiden pikamuoti.  

Lasten vaatteet pahinta vaatejätettä?

Katsoin mtv3 Kaaoksen kesyttäjät-ohjelmaa. Yli 800 lasten vaatetta kahdella lapsella. Ei niitä oltu kaikkia ostettu itse, vaan saatu sukulaisilta ja ystäviltä. Tuttu tunne. Kun lapseni olivat pieniä, ystävältä saatu Ikean kassi täynnä vaatteita, aiheutti kurkun päässä ahdistusta. Osa vaatteista oli hyviä omille lapsilleni, mutta osa oli meille liian hienoja tai monimutkaisia pukea ja osa oli jo liian kuluneita. Helpointa oli tunkea kassi kaappiin odottamaan myöhempää hetkeä lajitella. Sitten niitä kasseja lajitellaan sen jälkeen, kun lapset ovat kasvaneet vaatteista ohi.

Olen myös itse tuupannut vaatekasseja eteenpäin. Fb kirppiksillä ”Koko kassi 20e” tyylisesti, koska en jaksa myydä vaatteita yksitellen. YV, AV, Kai-kai, varattu! Pääni räjähtää! Pienten lasten vaatteet ovat varmasti pahinta ”roskaa” mitä olen kodissani viljellyt.

Siinä missä vaatteiden kierrätys on ekologista ja suositeltavaa, on se myös ihan todella hankalaa ja vaikea kokonaisuus ottaa haltuun. Marttojen sivuilla on hyvät ohjeet, käy lukemassa ne ensikerralla, kun siivoat vaatekaappia. Kiva nice to know on se, että vaatteessa oleva elastaani tekee vaatteen kierrätyksestä ongelmallista, sillä elastaania sisältävä vaate ei silpoudu repimiskoneissa, mikäli vaate sinne asti päätyy. Yksi hyvä syy lisää paikkailla trikoopöksyjen reikiä!

When you meet THE ONE, keep it!

Seuraan instassa @juliaihminen: Julia Thurénia ja pidempään häntä seuranneena tiedän, että hän käyttää sitä yhtä sinivalkoraidallista mekkoa aina esiintyessä. Miten fiksua! Sen lisäksi, että hän viestii mekollaan sanomaa, että on ok käyttää samaa vaatetta uudelleen ja uudelleen, hän on profiloinut itsensä tuohon vaatteeseen!

Sen sijaan, että ajattelisin hänestä ”Julialla on paljon kivoja vaatteita” ajattelen nähdessäni samanlaisen mekon jonkun muun päällä ”hei tuolla ihmisellä on Julian mekko”. Joka kerta kun näen mekon jossain, tulee Julia mieleen. Miettikää mikä brändäys! Tuollaiseen brändäykseen voisin itsekin osallistua: Laura ja Lauran mekko. Sen sijaan, että vaatekaappini olisi täynnä vaatejätettä, se olisikin täynnä tarkkaan harkittuja yksilöitä. Kaipaako vaateostoksemme parisuhdemaista ajattelua ”when you meet THE ONE, keep it”?

Paljonko rahaa menee vaatteisiin ja mitä tehdä hulluuden pysäyttämiseksi?

920 euroa vuosittain vaatteisiin ja jalkineisiin. Ennen olin sitä mieltä, etten voi itse ainakaan kuluttaa näin paljoa, mutta tarkkailtuani omaa vaatekulutusta, saattaa tuo summa tulla äkkiä täyteen. Varsinkin, jos uusittavaa vaatetta on vuoden aikana paljon. Talvitakki, parit kengät, parit kesämekot, treenivaatteet ja jotkut vähän paremmat vaatteet, rahat ovat menneet. Ainakin sitten summa täyttyy, jos ei suosi vaatteiden kierrätystä. Käytetyt vaatteet ovat aina vastuullinen valinta. Iloitaan ylpeästi jokaisen kierrätetyn vaatteen hankinnasta.

Olin muutama vuosi sitten vaatteiden ostolakossa. Sallin ostot esim. alusvaatteille ja jos jokin ulkovaate oli rikki. Pärjäsin hienosti. Lähdin monesti vaatekaupasta pois harmitellen, mutten todellakaan enää muista mitä hankkimatta jääneitä vaatteita olen harmitellut. Suosittelen kaikille vaatteiden ostolakon kokeilemista! Se oli jotenkin terapeuttista, enkä ole edes mikään himoshoppailija. Minulla on ihan tosi vähän vaatteita. Käytössä on kaksi 60cm levyistä hyllyä, yksi housuille ja yksi paidoille, 50cm vaaterekki roikkuville vaatteille sekä lankakori alusvaatteille.

Toiseksi suosittelen kaikkia tarpeen luovien tekijöiden karsimista. Älä seuraa pikamuotia myyviä ketjuja sosiaalisessa mediassa tai pikamuotia kuluttavia vaikuttajia. On helpompaa jättää ostamatta, kun jokin ei kokoaikaa toitota parempaa ja hienompaa kulutettavaa asiaa alitajunnallesi. Älä mene alennusmyynteihin, tai jos menet, osta vain ne vaatteet, joita OIKEASTI tarvitset. Etsi vastuulliset vaatemerkit ja suosi niitä hankinnoissasi.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Laura

Laura

Laura on oman elämänsä innostuva puuhastelija. Sanavalmis riskinottaja, joka nauttii hyvästä, koruttomasta arjesta ja haaveilee enemmästä. Raha on hallinnut Lauran elämää aina, sillä sitä ei ole ollut ja juuri siksi siitä on ihana puhua ja kirjoittaa. Kahden tytön äitinä Laura haluaa olla mukana rikkomassa lasikattoja. Laura on nyt opintovapaalla palkkatöistä, toimii sairaanhoitaja-yrittäjänä sekä virittelee muuta yritystoimintaa. Luonto, sauna, uni, perhe ja ystävät olisivat ne viisi asiaa, joita ilman Laura ei selviäisi.

Seuraa Instagramissa

Kuuntele Lauran Elämäni yrittäjänä -podcastia

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Lauran aiemmat postaukset

hajauta tulot

Hajautatko tulosi?

Hyvänen aika miten paljon mua ahdistaa raha-asiat juuri tänä syksynä. Oman instani mukaan, en ole

kesäkulut

Kesäkulut osa 1.

Meille on tulossa KAIKKIEN AIKOJEN KESÄ! Tai no, ehkä viime vuoden kesä oli KAIKKIEN AIKOJEN,

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.