Kiinnostaako kultaan sijoittaminen, mutta tietotaso on vielä heikolla tolalla? Ei hätää. Tällä sivulla opit aiheesta lisää. Olemme koonneet alle kattavan tietopaketin kullasta sijoituskohteena. Kerromme mm. kullan tuotto-odotuksesta, verotuksesta, ostamisesta ja myymisestä. Lisäksi olemme listanneet eri vaihtoehtoja, miten kultaan voi sijoittaa. Huomaat melko nopeasti, ettei fyysisen kullan ostaminen ole ainut vaihtoehto, vaan kultaan voi sijoittaa myös mm. rahastojen kautta tai vaikka kuukausisäästämällä.
Kulta sijoituskohteena
Kultaa on käytetty maksuvälineenä tuhansia vuosia ja se on yksi vanhimmista sijoituskohteista. Moni sijoittaja ei välttämättä edes kutsu kultaa sijoituskohteeksi, vaan enemmänkin turvasatamaksi tai inflaatiosuojaa tarjoavaksi arvonsäilyttäjäksi. Tähän samaistuvat varmasti myös monet keskuspankit, koska ne omistavat huomattavia määriä kultaa.
Viime vuosien aikana kultaan sijoittaminen on yleistynyt ja yhä useampi sijoittaja on hankkinut kultaa omaan salkkuun tukemaan riittävää hajautusta. Kulta kun voi tarjota yhdessä esimerkiksi erilaisten korkotuotteiden kanssa markkinasuojaa silloin kun osakemarkkinoilla myrskyää ja kurssit ovat alhaalla.
Kenelle kultaan sijoittaminen sopii?
Kultaan sijoittaminen sopii hajautusmielessä niin kokeneemmalle kuin myös aloittelevalle sijoittajalle. Kulta on riskittömämpi omaisuusluokka eikä sen ostaminen vaadi valtavia summia – sijoittaminen onnistuu halutessa jo muutamalla kympillä tai vaihtoehtoisesti useilla tuhansilla.
Kullan tuotto-odotus
Millaista tuottoa kultaan sijoittava henkilö voi odottaa? Tähän ei ole olemassa tarkkaa vastausta eikä tulevaisuutta voi ennustaa, mutta voimme käydä läpi muutamia tuotto-odotukseen vaikuttavia tekijöitä.
Niin kuin aiemmin mainitsin, monet sijoittajat pitävät kultaa hyvänä turvasatamana markkinaromahduksissa tai vaikka taantuman aikana. Eli yleensä kun mm. osakkeilla menee huonosti tai inflaatio jyllää korkealla, kullan arvo saattaa nousta (kysyntä kasvaa). Kun taas markkinoilla alkaa mennä paremmin ja kurssit lähtevät nousuun, kullan arvo saattaa vastavuoroisesti voi lähteä laskuun.
Kullan tuotto-odotukseen vaikuttaa myös mm. kullan markkinan koko. Siinä missä osake- ja korkomarkkinat ovat valtavia, yhteensä noin 200 biljoonaa euroa, on kullan markkinakoko vain n. kaksi biljoonaa. Tämän myötä jo pienet heilahdukset kysynnässä vaikuttavat kullan arvoon suurestikin.
Kullasta saatava tuotto perustuu täysin arvonnousuun eli se ei jaa osinkoa tai tuota muuta tuloa. Tämän myötä kullan arvon tulee pitkällä aikavälillä nousta, jotta se voisi tuottaa siihen sijoittaneelle henkilölle. Arvonnousun ja tuotto-odotuksen kannalta kysyntä on ratkaiseva tekijä. Tämä johtuen siitä, että kullan arvo riippuu paljon enemmän kysynnästä kuin tarjonnasta. Kultaa on saatavilla vain rajallinen määrä ja sitä tulee markkinoille lisää hyvin hitaasti. Tämän vuoksi kullan arvon määritys jää melko lailla kysynnän hartioille. Mitä enemmän kysyntää on, sen korkeammalle arvo kasvaa ja kysyntä usein kasvaa silloin kun mm. osakemarkkinoilla menee heikosti.
Miten kullan arvo on kehittynyt?
Kullan hintakehitys on vaihdellut runsaasti viime vuosikymmenien aikana. Ennen vanhaan puhuttiin kultakannasta, joka tarkoitti kullan käyttöä rahan arvon perustana ja vaihtomahdollisuuden takaamisena. 1800-luvulla lähes kaikki suurvallat olivat sitoutuneet kultakantaan, myös Suomi.
Ennen 1700-luvun lopun teollista vallankumousta, kulta toimikin hyvin normaalina maksuvälineenä kansainvälisessä kaupassa. Kun kaupankäynti lisääntyi, alkoi kullalla maksaminen olla haastavaa, koska kullan kuljetus alkoi olla painavaa ja raskasta – siirryttiin hiljalleen paperiseen valuuttaan ja kultakannan myötä kultaa voitiin vaihtaa seteleihin. Vaihto onnistui, koska kullakin valuutalla oli kiinteä kurssi kullan kanssa.
Kultakannasta luovuttiin ensimmäisen kerran ennen ensimmäistä maailmansotaa. Sodan jälkeen kultakantaan pyrittiin palaamaan uudelleen, mutta se ei ollut helppoa. Eri maat aloittivat omien valuuttojen devalvaation kultaa vastaan (devalvaatio = oman valuutan arvon tarkoituksellista heikentämistä suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin) voidakseen lisätä oman maan vientiä. Tämä johti lopulta siihen, että kultakantaan ei enää luotettu ja se haudattiin lopulta vuonna 1939.
Kultakannan hajotessa arvo ei ollut enää sidoksissa muihin valuuttoihin ja kullan arvo alkoi muodostua kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Jos mennään ajassa 50 vuotta taaksepäin aina vuoteen 1972, oli kullan arvo tuolloin noin 62 dollaria per unssi. Tästä kahdeksan vuotta eteenpäin, kulta kohtasi ensimmäisen nousupiikkinsä ja arvo nousi jopa 850 dollariin. Nousun takana oli öljyn hinnan raju nousu, Iranin panttivankikriisi ja Neuvostoliiton miehitys Afganistanissa.
Vasta 2006 kullan hinta nousi yhtä korkealle kuin vuonna 1980. Eli ne, jotka sijoittivat kultaan vuonna 1980 pääsivät voitolle vasta lähes 30 vuotta myöhemmin. Vuosina 2008-2012 kullan hinta nousi tasaisesti aina lähes 1800 dollariin saakka. Tuolloin finanssikriisi sai monet sijoittamaan varojaan kultaan. Koronapandemian tullessa kurssi lähti jälleen nousuun ja on siitä lähtien pysynyt 1700-1900 dollarin paikkeilla / unssi.
Tällä hetkellä vuonna 2022 kullan hinta on noin 59 dollaria per gramma tai jos sanotaan arvo unsseissa, on yksi unssi kultaa arvoltaan n. 1845 dollaria.
Esimerkki: Näin paljon kullan arvo kehittyi vuosina 2002-2022
Kuvitellaan, että ostit fyysistä kultaa itsellesi vuonna 2002 yhden unssin verran – yksi troy unssi kultaa on 31,01 grammaa. Maksoit unssista 322 dollaria. Olet säilyttänyt kullan itselläsi 20 vuotta ja nyt vuonna 2022 olet halukas myymään kullan pois. Yhden kulta unssin arvo on vuonna 2022 n. 1845 dollaria. Eli 20 vuodessa omistamasi kullan arvo on noussut 1523 dollaria.
Jos taas olisit ostanut samaisen unssin tasan kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2012, olisi yhden unssin hinta ollut ostohetkellä 1667 dollaria. Tällöin kymmenessä vuodessa arvonnousua olisi kertynyt vain 178 dollaria. Kullan hinta oli vuosina 2011-2013 lähes samoissa hinnoissa mitä se on tänä päivänä. Vuonna 2016 kullan arvo oli noin 1100 dollaria per unssi.
Kultaan sijoittaminen – on olemassa eri vaihtoehtoja
Miten kultaan sijoittaminen käytännössä onnistuu? Se on mahdollista eri tavoin. Mikä monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen on hankkia fyysistä kultaa. Eli hankkia kolikoita tai laattoja joita voi säilyttää kotona tai esimerkiksi pankin tallelokerossa. Pienin laatta, jonka voi itselle hankkia on painoltaan yhden gramman painoinen. Tämän hetken hinnoilla noin pienestä laatasta saa pulittaa n. 60 dollaria. Laattoja ja kolikoita on olemassa monen kokoisia aina yhdestä grammasta kiloon saakka. Voit tutustua fyysisen kullan ostamiseen Aufortissa.
Yksi vaihtoehto on sijoittaa kullan sijaan kultaa louhivaan pörssiyhtiöön. Suurimpia kullanlouhintayhtiöitä ovat mm. Barrick Gold Corporation, AngloGold Ashanti, Kinross Gold Corporation, Gold Fields Limited. Näihin kaikkiin pystyy sijoittamaan esimerkiksi Nordnetin kautta.
Jos ei halua sijoittaa yksittäiseen kullanlouhintayhtiöön, voi sijoittaa rahastoon. Esimerkiksi BGF World Gold A2 ja Xetra-Gold ovat tällaisia rahastoja. Xetra-Gold on ETF-rahasto, joka tarkoittaa, että voit ostaa tai myydä kyseistä rahastoa pörssin ollessa auki. Suoria osakeostoja ja rahastosijoittamista kultaan voi tehdä myös Nordnetissä.
Nordnetin kautta voi suorien osakkeiden ja rahastojen lisäksi sijoittaa kultaan esimerkiksi sertifikaattien, minifutuurien tai vaikka unlimited turbojen kautta. Kaikki kultaan liittyvät sijoitustuotteet löydät Nordnetissä kirjoittamalla hakuun ”kulta” tai ”gold”. Löydät tuotteet myös menemällä ylävalikossa kohtaan ”Pörssit ja markkinat” ja viet hiiri kohtaan ”Viputuotteet”.
Eli kultaan sijoittaminen onnistuu monella tavalla – voi omistaa fyysistä kultaa, voi omistaa kultaa louhivaa yhtiötä tai voi pyrkiä hyötymään pelkästään kullan hinnan muutoksesta esimerkiksi hinnanerotussopimusten kautta.
Kullan myyminen
Jos olet ostanut itsellesi fyysistä kultaa, silloin kullan myyminen onnistuu melko helposti. Oikeastaan voit itse päättää kenelle kultasi myyt. Luotettava kullan ostaja voi olla esimerkiksi Aufort. Aufort tai jokin muu netin kautta saavutettava kullanostaja/välittäjä lähettää usein oman kirjekuoren, jossa voit toimittaa kullan ostajalle. Jälkikäteen saat tarkempaa tietoa kuinka paljon ostaja tarkkaan ottaen hyvitti kullastasi ja summa näkyy pankkitililläsi.
Halutessa voit myös lampsia paikalliseen kultasepänliikkeeseen ja kysellä josko kauppias on halukas ostamaan kultaa. Ei kuitenkaan välttämättä kannata tyytyä ensimmäisen kultasepän antamaan arvioon, koska summa voi olla matala. Tässäkin kohtaa kilpailuttaminen on valttia.
Jos taas et ostanut kultaa, vaan esimerkiksi rahastoa tai kaivosyhtiön osakkeita, silloin voit realisoida sijoituksesi myymällä omistuksesi arvo-osuustilisi kautta.
Kullan säilyttäminen
Jos kultaa omistaa vain pieniä määriä, voi kullan säilyttää kotona jossain hyvässä tallessa. Näin kullan säilyttäminen kustantaa nolla euroa. Muutaman kymmenen gramman kultakolikot ovat kooltaan todella pieniä, joten ne vievät erittäin vähän tilaa. Säilyttämisessä ja ”piilottamisessa” voi siis käyttää paljon kekseliäisyyttä ja piilopaikkoja löytyy varmasti useita. Kannattaa kuitenkin painaa hyvin mieleen mihin kullat laittaa ettei myöhemmin tule ongelmia etsiessä.
Toinen vaihtoehto on säilöä kultaa pankin tallelokerossa. Tämä säilytysmuoto toki maksaa heti enemmän kuin kotona säilyttäminen. Nopealla etsimisellä pankin tallelokero maksaa 6-10 euroa kuukaudessa, riippuen toki koosta. Talletuslokeron valitessa vuosittaiset kustannukset ovat jo melko korkeat ja kannattaa miettiä onko lokero kannattava varsinkin jos kultaa on vain pieni määrä?
Kolmas vaihtoehto on ostaa kultaa välittäjän kautta ja välittäjä säilyttää kullan omassa holvissa. Sinun ei siis välttämättä missään kohtaa tarvitse hankkia fyysistä kultaa omiin käsiisi jos et niin halua. Esimerkiksi Aufortissa voit avata kultatilin ja sijoittaa kultaan kertamaksuna tai vaikka kuukausisäästämällä. Halutessasi voit nostaa kullan itsellesi, mutta näin ei ole pakko tehdä. Voit myös osittain nostaa ostamasi kullan. Jos esimerkiksi olet hankkinut Aufortin kautta 50 grammaa kultaa, voit nostaa 10 grammaa fyysistä kultaa ja sinulle jää vielä 40 grammaa talteen.
Jos olet sijoittanut kultaan esimerkiksi rahastojen kautta, silloin sinun ei tarvitse missään kohtaa miettiä kullan säilytystä. Hallitset vain omistamiasi rahasto-osuuksia.
Kullan vakuuttaminen
Kaikki kullan ostamisesta saatavat dokumentit kannattaa säilyttää ja tallentaa myös esimerkiksi pilvipalveluun. Jos kotona säilytettävä kulta katoaa, voit osoittaa omistuksesi todeksi. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa tiedustella mitä kotivakuutuksesi kattaa – onko tarvetta päivittää vakuutus tai hankkia kullalle oma?
Fyysisen kullan käsittely
Kultalaatat ja kolikot ovat erittäin pehmeitä, jolloin niitä kannattaa käsitellä varoen. Jos kulta vahingoittuu, on sillä vaikutuksensa kullan arvoon. Kulta kannattaakin säilöä siinä muovisessa suojassa tai sinetöidyssä pakkauksessa, jossa se on sinulle toimitettu. Kultaa ei kannata lähteä missään nimessä puremaan, taivuttamaan tai säilöä sellaisessa paikassa, jossa se voi naarmuuntua. Kultaa ei myöskään kannata hipelöidä ja jättää siihen sormenjälkiä, koska sekin laskee kullan arvoa. Sormenjälkiä ei saa poistettua kiiltävästä pinnasta. Jos kultaan on pakko koskea, se kannattaa tehdä puuvillahansikkailla.
Kullan verotus
Vuodesta 2000 lähtien sijoituskullan myyminen, välittäminen ja maahantuonti on ollut arvonlisäverovapaata. Tämän myötä voit ostaa sijoituskultaa nolla verolla eri välittäjiltä. Verotuksen muuttaminen johti aikanaan kullan ostamisen lisääntymiseen, koska aiemmin arvonlisäveron maksamisen takia kullan hinnan tuli nousta yli maksetun veron verran ennen kuin sijoittaja onnistui pääsemään plussalle.
Ennen kullan ostamista on hyvä huomioida mikä kuuluu sijoituskullan kategoriaan. Lisätietoa löytyy verottajan sivuilta. Toki jos katsot esimerkiksi Aufortin sivuilta, näet ostoskorissa maksettavan veron – onko se nolla vai 24%?
Luovutusvoitosta on maksettava normaalisti vero. Luovutustappion voi myös ilmoittaa verotuksessa.
Kultaa lahjaksi
Kulta voi olla oiva lahja esimerkiksi omalle tai kummilapselle. Verotuksen kannalta on hyvä huomioida, että verovapaan lahjan arvo voi olla enintään 4 999 euron arvoinen. Kannattaa myös huomioida kolmen vuoden aikajänne. Yksi lahjanantaja voi antaa samalla lahjansaajalle kolmen vuoden aikana maksimissaan 4 999 euroa verovapaasti joko käteisenä tai erilaisten lahjojen kautta. Jos molemmat vanhemmat haluavat antaa kultaa lapselle lahjaksi, voi molemmat vanhemmat antaa max. 4 999 euron edestä (eli 9 998€) kolmen vuoden aikana ennen kuin lahjavero astuu kehiin.
Kuukausisäästäminen kultaan
Mainitsin aiemmin, että kuukausisäästäminen on mahdollista myös kullan kohdalla. Eli siinä missä voit kuukausi säästää rahastoihin, onnistuu se myös kullan kanssa. Tämä onnistuu mm. Aufortin kautta, jossa voit automatisoida kuukausisäästämisen ja homma pyörii lähes itsestään ilman sen suurempia panostuksia.
Miten kuukausisäästäminen kultaan käytännössä toimii?
- Sinun tulee ensin luoda oma tili Aufort-alustalle. Tilin luominen tapahtuu parissa minuutissa - rekisteröidy ja vahvista tili sähköpostiin tulevan linkin kautta.
- Kun olet luonut oman tilin, valitse Aufortin verkkokaupassa sopiva kuukausittainen säästösumma tai tuote, johon haluat kuukausittain sijoittaa. Pienin kultamäärä on 0,5 grammaa.
- Valitse ostoskorissa "kuukausisäästäminen" ja sen jälkeen sopiva ajanjakso 2-36 kuukautta.
- Valitse sopiva maksutapa - vaihtoehtona useita eri pankkeja.
- Jos teet kultatilauksen esimerkiksi kuun 15. päivänä, Aufortin järjestelmä hoitaa jatkossa uuden tilauksen automaattisesti aina kuukauden 15. päivä. Saat tilauksesta ilmoituksen sähköpostiisi. Ilmoituksen jälkeen sinun tulee vahvistaa tilaus ja maksaa tilaus pankkilinkillä, tilisiirrolla tai kryptovaluutalla.
- Voit halutessasi keskeyttää kuukausittaisen tilauksen milloin tahansa.
Aufort-tilillä näet kuinka paljon kultaa omistat. Halutessasi voit tilata omistamasi kullan fyysisensä kotiisi, mutta näin ei ole pakko tehdä. Halutessa homma toimii niin, että sijoitat joka kuukausi Aufortin kautta kultaan, voit tarkastella omistamaasi kultamäärää ja sen hintakehitystä Aufort-tililläsi ja yritys säilyttää omistamasi kullan turvallisessa holvissa.
Tutustu Aufort-palveluun tästä linkistä! Alla olevan lyhyen videon avulla näet miten kultaan sijoittaminen Aufortin kautta tapahtuu (video on englanninkielinen, mutta nettisivu ja itse palvelu on saatavilla suomenkielellä).
Säästövinkki: Näin säästät rahaa Aufortin avulla
Mikä on Aufort-kultatilin etu verrattuna fyysisen kullan ostamiseen ja tilaamiseen? Sen avulla voi säästää aikaa ja rahaa. Lisäksi kullan omistamisesta voi tehdä turvallisempaa. Alla näet vertailua, miten voit saada aikaan säästöä:
Jos tilaat fyysistä kultaa kotiin:
- Ostat 1g fyysisen kultalaatan
- Maailmanmarkkinahinta: 56,51 €
- Tuotantomaksu: 9,95 €
- Palvelumaksu: 2,00 €
- ALV: 0,00 €
Yhteensä: 68,46 €
+ tämän lisäksi käytät aikaasi ja rahaasi kullan kuljetukseen ja säilytykseen. Jos säilytät kultaa pankin talletuslokerossa lisäkulua voi syntyä 6-10€/kk.
Jos ostat kultaa AufortGold kultatilillesi:
- Ostat 1 g kultaa
- Maailmanmarkkinahinta: 56,51 €
- Tuotantomaksu: 0,00 €
- Palvelumaksu: 2,00 €
- ALV: 0,00%
Yhteensä: 58,51 €
Säästät yllä olevaan vaihtoehtoon verrattuna 10€ + aikaasi eikä sinun tarvitse miettiä missä ja miten säilytät kultasi.