Lapsiperheiden etuudet vuonna 2023

Mitä ovat lapsiperheiden etuudet vuonna 2023 ja onko uusi vuosi tuonut näihin jotain muutoksia? Tässä postauksessa tarkastellaan pääasiassa Kelan myöntämiä etuuksia lapsiperheille. Tekstissä on myös avattu sitä, miten näitä etuuksia haetaan ja mitä mahdollisia liitteitä näihin hakemuksiin tarvitaan. Suurin muutos on tapahtunut 4.9.2022 syntyneiden lasten etuuksissa, jolloin vanhempainpäivärahat uudistuivat. 

Lähdetäämpä etuuksista liikkeelle tilanteesta, kun lapsiperhe on vasta muodostumassa. Ensimmäisiä etuuksia joita lapsiperhe voi hakea, on äitiysavustus. Äitiysavustus voidaan usein mieltää helpommin äitiyspakkaukseksi, mutta vaihtoehtona on myös valita tämä etuus rahana, jonka summa on 170e. Äitiysavustus on verotonta tuloa. Äitiysavustus on mahdollista hakea, kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää, ja saat raskaudesta todistuksen neuvolasta tai lääkäriltä. Todistus vaaditaan hakemuksen liitteeksi. Kuitenkin äitiyspakkaus tulee hakea kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa.

Äitiysavustuksen voit hakea myös: 

  • adoptiolapselle, lapsen ollessa alle 18-vuotias
  • monikkoperheet voivat hakea avustuksen moninkertaisena, ensimmäisestä lapsesta yksi, toisesta kaksi, eli esimerkiksi jos saat kaksoset, äitiysavustuksia saa kolme. 
  • Perhemuoto ei vaikuta äitiysavustukseen, olipa kyseessä yksi vanhempi, sateenkaariperhe, uusioperhe tms.

Kurkkaa täältä vuoden 2023 äitiyspakkaus: Äitiyspakkaus | Henkilöasiakkaat | Kela

Kun lapsi ilmoittaa saapuvansa ❤️

Odottava vanhempi voi hakea Kelalta raskausrahaa. Selvitä kuitenkin ensin maksaako työnantajasi sinulle palkkaa raskausvapaan ajalta. Voit jäädä raskausvapaalle noin 5 viikkoa ennen laskettua aikaa. Raskausrahaa maksetaan 40 arkipäivän ajalta. Hakemuksen liitteeksi tarvitset saman raskaustodistuksen, kuin haettaessa äitiysavustusta. Jos ajatuksena on jatkaa vanhempainvapaalle raskausvapaan jälkeen, voit hakea vanhempainrahan samalla. Raskausraha määrä määrittyy vuositulojen perusteella. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista. Otathan huomioon myös sen, että jos edellinen lapsi on alle kolme vuotta, saat haettua etuuden samoilla palkkatiedoilla kuin edellisen raskauden aikana. 

Jos työsi sisältää riskejä raskauteen liittyen, voit saada erityisraskausrahaa. Edellytyksenä erityisraskausrahalle on se, että joudut näiden riskien vuoksi olla poissa työstä. Tällaisia riskejä ovat: kemialliset aineet, säteilyt sekä tarttuvat taudit. Tätä etuutta myöntää myös Kela. 

Kun lapsi syntyy, saat haettua lapsilisän. Kela maksaa lapsilisän jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta lapsesta. Lapsilisän maksu käynnistyy seuraavan kuukauden alusta, kun lapsi on syntynyt. Lapsilisää maksetaan aina siihen saakka kun lapsi täyttää 17-vuotta.

Pari huomiota lapsilisään liittyen: 

  • Myös adoptiovanhemmat saavat lapsilisää
  • Monikkoperheille maksetaan lapsilisä sen mukaan kuinka paljon lapsia on
  • Perhemuoto ei vaikuta lapsilisän määrään
  • Yhden vanhemman perhe voi saada yksinhuoltajakorotuksen. Jos perustat uusperheen, yksinhuoltajakorotus poistuu.

Raskausrahan päätyttyä voit hakea vanhempainrahaa. Vanhempainrahaa voi hakea kumpi vanhempi tahansa, joka jää hoitamaan lasta kotiin, kuitenkin ollessa lapsen vanhempi tai huoltaja. Vanhempainrahaa maksetaan yhden lapsen perusteella 320 arkipäivää. Tämän ajan voi jakaa kahdelle vanhemmalle, jolloin molemmilla on käytettävissä 160 arkipäivää. Arkipäiviksi lasketaan päivät maanantaista lauantaihin. Vanhemmat voivat olla yhtä aikaa vanhempainvapaalla 18 arkipäivää. Omasta vanhempainpäivärahakiintiöstäsi voit luovuttaa 63 arkipäivä toiselle vanhemmalle, puolisollesi tai toisen vanhemman puolisolle. Vanhempainpäivärahaa voi hakea myös osittaisena, jos päivittäinen työaikaisi on enintään 5 tuntia päivässä ja muun ajan hoidat lastasi. 

Tukea lastenhoitoon

Kelasta voit saada tukea lastenhoitoon seuraavissa tilanteissa vanhempainrahakauden päätyttyä: –

  • Kotihoidontukea voit hakea silloin, kun lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa vaan kotona. 
  • Yksityisen hoidon tukea voit hakea silloin, kun lapsi on hoidossa yksityisellä. 
  • Joustava hoitoraha ja osittainen hoitoraha ovat haettavissa silloin, kun teet alle 30h/vko työaikaa ja hoidat loput ajasta lastasi. Tukea voi saadda kumpi tahansa vanhemmista. Kun haet lastenhooitoon viittaavia tukia, tulee tukijakson olla aina vähintään kuukauden mittainen. Kuukautta lyhyempiä jaksoja ei voi laskea yhteen. 

Tiesitkö, että 1.3.2023 alkaen lainsäädäntö varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista muuttuu! Maksujen määräytymisessä käytettäviä tulorajoja korotetaan 33%. Muilta osin maksuja tai lainsäädäntöä ei muuteta. 

”Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on ensimmäisen lapsen osalta edelleen 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 28 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.” Lähde: Kuntaliitto

Tämän muutoksen myötä, arvioidaan kuntien maksutuottojen alenevan noin 70 miljoonaa euroa. Tätä muutosta kompensoidaan kunnille maksamalla heille enemmän yhteisöveroa. 

Elatustuesta apua erotilanteessa

Jos lapsen vanhemmille tulee ero, eikä toinen vanhemmista pysty vastaamaan osuudestaan elatuksessa tai toista elatusvelvollista vanhempaa ei ole, voi Kelasta hakea elatustukea. Elatustuen saamiseksi lapsen elatuksesta ja asumisesta tulee sopia lastenvalvojan kanssa, joka määrittää vanhempien tulojen mukaan elatusavun määrän, jonka etävanhempi (eli tapaava vanhempi) maksaa lähivanhemmalle (eli vanhemmalle joka asuu lapsen kanssa).  Lue lisää missä tilanteissa elatustukea voi saada täältä!

Lapsen sairastuessa

Lapsen sairastuessa Kela on turvaamassa perheen taloutta. Jos alle 10-vuotias lapsi sairastuu ja joutuu sairaalahoitoon, voit saada lääkärin D-lausunnolla erityishoitorahaa osallistuessasi lapsen sairaalahoitoon, jolloin työssäkäynti tietysti estyy. 

Jos lapsi sairastuu pitkäaikaisesti tai kyseessä on vamma, voit hakea Kelalta alle 16-vuotiaan vammaistukea. Vammaistukea voidaan myöntää jos katsotaan että lapsi tarvitsee normaalia suurempaa hoitoa ja huolenpitoa. Vammaistuki on kolmiportainen tuki. Vammaistukea varten tarvitaan myös lääkärin lausunto. Kela järjestää myös lapsiperheille kuntoutusta. 

Jos lapsen tilanne vaatii pitkäaikaissaurauden vuoksi jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa, voi hyvinvointialueilta hakea omaishoidontukea lapselle. 

Vielä loppuun vinkiksi, jos olet miettinyt lyhennettyä työaikaa, voit saada Kelalta joustavaa hoitorahaa alle 3-vuotiaasta lapsesta, jos työaikasi on alle 30h/vko. Jos sinulla on 1. tai 2. luokkalainen lapsi, voit saada Kelasta osittaista hoitorahaa tehdessäsi lyhennettyä työviikkoa. Lue myös lisää Annimaijan ajatuksista lyhennetystä työviikosta blogistamme!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Positiivinen luottorekisteri

Oletko koskaan miettinyt miten luottomarkkinat toimivat? Eri tahot tarjoavat yrityksille ja yksityishenkilöille rahoitusta erilaisiin tarkoituksiin.

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.