Päivin jakaman lotto-aiheisen Reelsin ansiosta ryhdyin pohtimaan lottoamista ja varsinkin sitä, mikä oma mielipiteeni on veikkaamista kohtaan. Katso Reels täältä.
Kasvoin lapsuuteni aikuisten parissa, jossa loton ja muiden veikkauspelien uskottiin rikastuttavan. Joka viikko lottokupongit täytettiin tarkasti ja varmistettiin, että ne omat taikanumerot olivat ruksittuina. Lauantai-iltana television ääreen keräännyttiin aina kello 20.45 ja katsottiin kuinka lottokone lähti pyörimään. Hiljaisuus ja pienimuotoinen jännitys valtasi huoneen… Muutaman numeron jälkeen ilmapiiri muuttui ja siinä alkoi tuntua epätoivo ja lievä alakulo; ei onnistanut tänäänkään. Numerot osuivat hyvin harvoin kohdalle. Ehkä silloin tällöin sai nauttia neljästä oikeasta osumasta ja siitä sai lohdutuspalkkioksi joitakin markkoja ja myöhemmin euroja. Ennen kaikkea aikuiset tuntuivat saavan siitä toivoa. Toivoa suuremmasta potista. Jos neljä osuu, osuu useampikin!
Nyt kun olen kasvanut lapsesta aikuiseksi ja ymmärrän ainakin joistakin asioista hieman enemmän, ymmärrän paremmin muun muassa sen, että lottoamiseen en omia rahojani laita. Suurin syy tähän mielipiteeseen on todennäköisyyslaskenta, jonka avulla voi melko nopeastikin päätellä ettei lottoaminen kannata.
Suomessa on noin kolme miljoonaa uhkapelaajaa. Sijoittajia on puolet vähemmän.
Lähde: Yle.fi
Loton päävoiton todennäköisyys on nimittäin noin yksi 18,6 miljoonasta. Jos yksi lottorivi maksaa tällä hetkellä euron, päävoiton voi saada jos sijoittaa 18,6 miljoonaa euroa ja tekee 18,6 miljoonaa erilaista lottoriviä seitsemästä eri numerosta. Kun tilannetta katsoo näin realistisesta näkökulmasta voi ymmärtää ettei päävoiton rahoittamiseen riittäisi edes normaali loton päävoitto. Tästä voimmekin todeta, että lotto ottaa veikkaajilta paljon enemmän kuin antaa. Silti pidämme kiinni tästä lotosta, koska se antaa toivoa äkkirikastumisesta. Se antaa toivoa siitä, että iso kasa rahaa voi tulla suhteellisen vähällä vaivalla.
Yhdellä rivillä päävoiton saamisen todennäköisyys on prosentteina ilmaistuna 0,0000053639 prosenttia. Jos lottoa pelaa kymmenellä rivillä sata kierrosta eli parin vuoden ajan, voittotodennäköisyys tuhatkertaistuu 0,0053638 prosenttiin.
Lähde: taloustaito.fi
Eli okei, voimme todeta, että lotolla voi rikastua, mutta todennäköisyys on hyvin pieni, lähes olematon. Odotusarvo on suurella todennäköisyydellä negatiivinen ja lottoajalla on lopuksi vähemmän rahaa kuin mitä oli aloittaessa.
Suomalaiset uskovat loton voimaan!
Vaikka lotossa voittamisen todennäköisyys on erittäin pieni, silti suomalaiset uskovat lottoon enemmän kuin sijoittamiseen. Loton katsotaan olevan hyväksyttävämpi tapa rikastua kuin sijoittamalla. Näin käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksesta.
Uskokoot muut suomalaiset kuinka paljon lottoon tahansa, itse pidän omat massini irti veikkauksen peleistä ja sijoitan ne mieluummin salkkuuni. Tämä ei toki mahdollista pikavoittoja tai äkkirikastumista, vaan se vaatii enemmän pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Se vaatii, että sitoudun vuosikymmeniksi sijoittamiseen ja sijoitussuunnitelmaani ja laitan kuukausittain rahaa lisää salkkuuni, samoin kuin lottoaja laittaa joka viikkoiseen lottoriviinsä.
Monesti sijoittamisen yhteydessä puhutaan rahan menettämisestä, mutta lottoamisen ja muiden rahapelien kohdalla rahan menettäminen on paljon todennäköisempää. Tuntuu myös, ettei loton pikkuvoittojen yhteydessä tunnuta lainkaan muistelevan kaikkia niitä euroja, jotka veikkauksen peleihin on tasaisesti laitettu vuosien saatossa. Jos voitto on 10 euroa, se tosiaan ajatellaan, että nyt olen 10 euroa plussalla. Kustannuksia harvoin otetaan huomioon.
Suomalaiset häviävät rahapeleihin hieman yli 55 euroa kuukaudessa, eli noin 660 euroa vuodessa.
Lähde: Yle.fi
Lottorahat mieluummin poikimaan muualle!
Korkoa korolle -ilmiön ansiosta olen alkanut miettiä lotonkin kohdalla mitä voisin parhaassa tilanteessa tienata esimerkiksi 30 vuodessa, jos laittaisin joka viikkoisen 10 euroa esimerkiksi rahastoon, joka tuottaisi keskimäärin 8% vuodessa. Tämä 40 euron kuukausittainen sijoitus voisi poikia 30 vuodessa yhteensä 59 614€ (tästä summasta toki verot pois, mutta silti jäisi hyvä summa rahaa). Eihän tämä miljoonia ole niin kuin loton pääpotin osuessa, mutta voisin 30 vuodessa olla hyvän summan vauraampi, eikä rahat olisi haihtunut loton myötä taivaan tuuliin.
Instagramin puolella saimmekin hyvää keskustelua aikaan tästä aiheesta. Jos et vielä seuraa @naisetpuhuurahasta tiliä Instagramissa, laita tili seurantaan klikkaamalla tästä.
Aloita pitkäjänteinen sijoittaminen Nordnetissä!
Aiheeseen liittyviä hyviä artikkeleita:
- Sijoittaminen ei ole lottoa – Tuulipuku.fi
- Lottoonkin voi hävitä koko omaisuuden
- Uskotko voittavasi 90 miljoonaa Eurojackpotissa? Näin todennäköistä se on