Lottovoitto vai määrätietoinen työ vaurastumisen eteen?

Kumpi sinusta kuulostaa houkuttelevammalta, lottovoitto vai määrtietoinen työ vaurastumisen eteen? Kuinka usein kuulet sanottavan, että jos henkilö tarvitsee rahaa jotain varten, hän toteaa tekevänsä loton tai eurojackpotin? Vaikka järki sanoo että voittaminen on epätodennäköistä, miksi kuitenkin haaveilemme pikavoitoista? Entäpä miksi määrätietoinen ja pitkäjänteinen työ vaurastumisen eteen saattaa pikavoiton rinnalla tuntua epätoivoiselta ratkaisulta? Jotta voimme perustella nämä vastaukset itsellemme, tarvitsemme pienen palan ymmärrystä siitä, miten toimimme tietyissä tilanteissa ja miksi. Jos siis painit näiden kysymysten kanssa, suosittelen jatkamaan tämän artikkelin parissa.

Lottovoitolla rikkauksiin?

Kukapa meistä ei haluaisi rikastua? Raha, ja tieto siitä että sitä on, luo taloudellista mielenrauhaa. Raha mahdollistaa meille paljon, vaikkapa lyhyemmän työviikon, aikaisemman eläkkeellejäännin tai mahdollisen elämänmuutoksen. Myös ympärillämme oleva yhteiskunta luo painetta sille, että meillä tulee olla varallisuutta jotta pystymme ylläpitämään oman taloutemme, hankkimaan tarvitsemamme asiat ja näin lisäämään yhteiskuntaan kuuluvuutta. Lottoaminen ei ole kovinkaan kallis harrastus. Vain yhden euron / lottorivi. Tämän kun toistaa vuodessa joka viikko, on helppo laskea että se maksaa 52€ vuodessa. Tämä summa ei välttämättä takaa yhtään voittoa. Verrataampa esimerkiksi tilanteeseen jossa sijoittaisit 52€ vuodessa rahastoon, keskiarvoisella 7% arvonnousulla. Tällöin lottoon sijoittaman varallisuutesi arvo olisi noussut 3,64€.

Miksi pikavoitto kiehtoo meitä?

Pikavoitolla rikastuminen kiehtoo meitä monestakin syystä; ensinnäkin, kumpi kuulostaisi houkuttelevammalta ratkaisulta, se että teemme pitkäjänteistä työtä tavoitteidemme eteen vai se että hyvä tuuri tuo tullessaan rikkauksia? Ihmisellä on tarve haaveilla ja unelmoida, usein pääsemme näin pakoon arjen realiteettejä ja ehkä saamme mielellemme jonkinlaista mielihyvää tätä kautta. On kuitenkin järkevää tunnistaa se, mitkä unelmat ovat sellaisia joita saatamme oikasti elämässämme päästä joskus toteuttaman ja mitkä taas sellaisia mielikuvituksen tekoja, jotka vain lämmittää ajatuksissamme hetkellisesti. Unelman ja tavoitteen ero on siinä, että tavoitteen voi joskus saavuttaa pitkäjänteisellä työllä, unelma on taas jotain, joka ei ole konkreettinen ja selkeä tavoite.

Määrätietoinen työ palkitsee

Olisiko kuitenkin parempi miettiä vaurastumista pitkäjänteisen ja tavoitteellisen työn tuloksena, kuin vain haaveilla pikavoitosta? Pitkä ja määrätietoinen työ jonkin asian, kuten vaikka oman talouden eteen usein palkitsee meidät. Moni ihminen saattaa kuitenkin kokea itsensä epäonnistuneeksi kun puhutaan pitkäjänteisyydestä, eikä motivaatio asian eteenpäin viemiseksi meinaa kantaa kovin pitkälle. Pitkäjänteinen työ saattaa tuntua meistä vastenmieliseltä ja raskaalta aloittaa. Tähän on muutamia syitä:

Aivoissamme vapautuva dopamiini tuo meille mielihyvää kun saavutamme jotain. Ja meidän aivot toimivat siten, että ne suosii nopeita palkintoja, eli pikavoittoja. Dopamiini on meidän aivoissa erittyvä hermovälittäjäaine, joka on keskeisessä roolissa palkkiojärjestelmässämme. Dopamiinia vapautuu etenkin silloin, kun saavutamme jotain tai teemme jotain itselle mieluisaa. Lisäksi meidän historiassa ihminen on opetettu nopeaksi selviytyjäksi, eikä evoluutio ole välttämättä muuttanut meitä tarpeeksi nopeasti, sillä nykyinen maailmamme ei vaadi meiltä samanlaisia selviytymiskeinoja kuin mitä kaukaisessa historiassa on tarvittu.

Oman työn arvostus, riskien ja hyötyjen arviointi voi olla meille ajoittain hankalaa. Lyhyen ajan tavoitteita on helpompi asettaa kuin pitkän aikavälin tavoitteita, joka tuo myös merkityksensä sille, että pitkä ja määrätietoinen työ tuntuu usein raskaalta. Tämän vuoksi onkin tärkeä tiedostaa se, että pienet osatavoitteet kohti suurta päätavoitetta johtaa usein onnistumisiin. Lisäksi oma sietokykymme saattaa luoda meille epämiellyttävän tunteen, kun jonkin asian odottaminen voi koetella sietokykyämme.

Lue myös lisää siitä, mitä tarkoittaa riskinottokyky.

Ympäristö ja yhteiskunta luovat painetta tehdä ja suorittaa

Se, millaisessa ympäristössä toimimme vaikuttaa myös meihin. Ympärillämme oleva yhteiskunta luo ihmisille omat odotuksensa. Nykymaailmassa nopea toiminta, sekä toiminta jossa tapahtuu paljon asioita samanaikaisesti, on pinnalla. Joissain määrin voidaan todeta, että olemme melko suorituskeskeisessä tilassa ja tekemämme asiat ovat nopeita ja lyhytjänteisiä. Paljon on saatava aikaan ja aikaa on vähän. Tämä johtaa myös siihen, että pitkäjänteisyys ei pääse arjessamme juurikaan esiin.

Koska meillä kaikilla on tarve kuulua osaksi yhteiskuntaa ja ihmisiä omassa kulttuurissamme, vaikuttaa tämä myös osaltaan meidän kulutustottumuksiin ja kokemaamme haluun ja tarpeeseen kuluttaa. Näitä kulutustottumuksia muovaa media ja markkinointi. Myös pikamuoti näkyy edelleen, vaikka tiedostaisimme sen, että kestävämpiäkin ratkaisuja on olemassa. Etenkin sosiaalisen median kautta tapahtuva markkinointi luo tietynlaisen paineen siihen, että asioita on saatava nopeasti. Tähän kohtaan onkin hyvä vinkata Meritan postaus liittyen Temuun ja pikamuotiin, postaukseen pääset täältä.

Kohti omia tavoitteita

Kun löydät käyttöösi toimivat materiaalit ja työkalut oman taloutesi kehittämiseksi, onnistut paremmin!

Tunnista omat toimintamallisia ja toimintatapasi suhteessa rahaan, ja opit ymmärtämään paremmin sen, miksi tietyt toimintamallit tai tavat tuntuvat sinusta innostavilta ja osa taas hieman vastenmielisiltä.

Kun lähdet tekemään työtä oman taloutesi eteen, tutustu myös blogistamme siihen mitä tavoitteenasettelu on ja löydä materiaalimme oman taloutesi tueksi!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.