Kuinka usein kauppaan mennessäsi mietit, onko tämä kurkku eettisesti ja ilmastoystävällisesti tuotettua ruokaa? Tai otetaan parempi esimerkki, ehkä kurkku ei ole se kaikkein huolettavin vihannes kaupassa, vaikka onhan se vihreä patukka jotenkin outo. Mutta entäs avokado? Soija? Kahvipavut? Naudanliha?
Apua, tunnen, kuinka maailmantuska valuu päälleni kuin kylmä, hiostava peitto. Olisi helpompaa vain työntää nämä ajatukset pois, ostaa sitä, mitä aina ennenkin ja luottaa siihen, että joku iso päättäjä jossain ottaa vastuun ja tekee muutoksia. Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että joko päättäjä ei ole tarpeeksi iso, jotta hän saisi muutoksen aikaan tai pahimmassa tapauksessa päättäjä on niin ahne tai korruptoitunut, ettei kykene näkemään isompaa kuvaa.
Nimittäin sitä, että jos jatkamme tähän tyyliin, meillä ei kohta ole maapalloa, jolla elää. Tai ehkä oikeammin ihmiset eivät selviä. Maapallo selviää kyllä tavallaan ja jatkaa olemassaoloaan. Kun tällaiset kauhukuvat pääsevät vellomaan päässä, on turvallisempaa palata miettimään arkisia asioita. On uskottava, että jokaisen meidän tekemisillä on väliä ja jokainen teko vaikuttaa.
Mietitäänpä siis, miten voisi ostaa ruokaa, joka samalla säästäisi maailmaa ja kohtelisi hellästi myös kukkaroa.
Satokauden ja kotimaisuuden hyödyntäminen
Osta vihanneksia ja hedelmiä, kun on niiden satokausi. Satokauden kierron voit selvittää esim. Satokausikalenterista. Kun tuote on kotimainen ja juuri sesongissa, on se huomattavasti halvempi ja ilmastoystävällisempi kuin ulkomainen kanssasisarensa. Otetaanpa nyt vaikka suomalainen tomaatti tai porkkana sesonkiaikaan. Tarvitseeko sanoa enempää.
Hävikkiruoka
Älä osta liikaa ruokaa kaappiin, vaan tee ruokalista viikon tai kahden ruuista sekä välipala- ja aamiaistarpeista. Tee sen mukaan ostoslista kauppaa varten. Näin hävikkiruokaa ei kotona pääse syntymään.
Toinen loistava tapa säästää luontoa ja rahaa ihan huomaamatta, on tilata ruokaa, joka muuten päätyisi hävikkiin, netistä. Pastakastikkeiden suurena fanina olen säästänyt huomattavan summan rahaa ostamalla mm. tomaattimurskaa hävikkiruokakaupasta. Tällaisia palveluita tarjoavat mm. Matsmart ja Fiksuruoka.fi. Näillä verkkosivuilla kannattaa pitää silmällä myös suurpakkauksia, jotka tavallisessakin kaupassa ovat halvempia ja ympäristöystävällisempi valinta.
Syö enemmän kasviksia
Suurin osan ruuan ympäristövaikutuksista syntyy niiden kasvatusvaiheessa. Lihan kasvatukseen pitää ensin kasvattaa eläintenrehu, joka vie paljon peltoalueita ja vesivarantoja. Eläintuotanto myös kuormittaa paljon ilmastoa eläinten ruuansulatuksen ja lannan vuoksi. Lihan sijaan kannattaa etsiä hyviä, lähellä tuotettuja kasviksia tai lähivesien kaloja. Jos lihaa on ostettava, laitan rahani mieluummin kuitenkin luomulihaan, joka on kasvatettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti Suomessa, sen sijaan, että ostaisin Brasilian kalleinta härän- tai naudanlihaa. Silloin tiedän, että oma valintani ei ainakaan ole tuhonnut yhtään sademetsää.
Kasviksia ruokavalioon lisäämällä säästyy rahaa, ympäristöä ja myös syöt terveellisemmin. Win-win-win-tilanne. Mielenkiintoinen fakta nousi esiin WWF:n sivulta: Alussa mainitsemani soijan kanssa voimme olla melko rauhallisin mielin. Sen lisäksi, että soijarouhe on halpaa, kannattaa miettiä sitä faktaa, että keskiverto suomalainen sekasyöjä kuluttaa soijaa paljon enemmän lihan kautta kuin sitä sellaisenaan syövä kasvissyöjä. Soijaa nimittäin kasvatetaan pääosin eläinrehuksi. Pistää miettimään omia valintojaan oikein toden teolla.