medialukutaito
medialukutaito

Medialukutaito

Olen jo pidemmän aikaa seurannut median kirjoittelua tietyistä aloista. Täysin omien mielenkiinnon kohteideni mukaan kiinnitän huomioni mm. padeliin, asuntoihin, säästämiseen tai sijoittamiseen liittyviin artikkeleihin. Ja voi pojat, niistäpä sitä uutisointia on viime aikoina riittänytkin.

Olen kuitenkin alkanut suhtautua hyvinkin kriittisesti uutisointiin milloin mistäkin aiheesta. Yleensä jutut otsikoidaan tyyliin ”konkurssiaalto”, ”kupla puhkeaa” tai ”kurssi romahtaa”. Aloin jälleen yhden padel-hallin sulkemista koskeneen uutisen jälkeen miettiä toden teolla tätä suomalaisen median tyyliä uutisoida asioista. Olemmeko edelleen niin kateellista kansaa, että oikeasti kellään ei saa mennä hyvin, koska se on silloin joltain muulta pois?

Olemmeko edelleen niin kateellista kansaa, että oikeasti kellään ei saa mennä hyvin, koska se on silloin joltain muulta pois?

Lehdistö suorastaan mässäilee näillä ”konkurssiaalto”, ja ”kupla puhkeaa” -jutuilla. Viime aikoina myrskyn silmään ja median hampaisiin ovat päätyneet milloin rakennusliikkeet, milloin padel-hallit. Kerrotaan silmät kiiluen, kuinka huonosti nyt jollain menee. Aina välillä on kai ”pakko” tehdä myös menestystarinoita, joissa kerrotaan, kuinka vaikka joku on kartuttanut omaisuuden osakkeilla tai asunnoilla.

Negatiivisuus myy. Media kirjoittaa osin siksi klikkiotsikoita. On kuitenkin meidän vastuullamme opetella näkemään näiden klikkiotsikoiden taakse ja ymmärtää onko kyseessä median yritys myydä ja saada omaa levikkiään laajemmalle, kasvattaa lukijakuntaansa tai muu täysin itsekäs syy, joka ei välttämättä mitenkään liity kirjoitettuun artikkeliin.

Toimittajatkin ovat kuitenkin vain ihmisiä omine elämänkokemuksineen ja näkemyksineen. On hyvin vaikeaa kirjoittaa juttua mistään aiheesta, joka olisi pelkkää faktaa eikä lainkaan värittynyt tekijänsä näkemyksillä ja kokemuksilla. Niin on varmasti tämäkin blogiartikkelini, eikä sitä olekaan syytä ottaa totuutena. Tämä kun ei yritäkään olla faktapohjainen uutisartikkeli.

Yksilön puhevapaus

Minkä tahansa artikkelin jälkeen kommentoijat pääsevät haaskalle ja alkavat laukoa kommentteja uutisesta riippuen. Jos kyseessä on konkurssi tms. kommentit ovat esim. ”No tiesihän sen, ettei tuollainen huuma kauaa kestä” tai ”No, onneksi meidän pitäjässä ei kukaan edes tiedä, mikä laji tämä on.” Kommentit harvoin perustuvat mihinkään faktatietoon, vaan ovat ihmisen omaa mutuilua. Jos menisit kysymään keltä tahansa kommentoijalta kunnon perusteluja väitteelleen, saisit joko ympäripyöreitä vastauksia, inttämistä tai pelkän hiljaisuuden.

Joskus median on kai pakko kirjoittaa myös menestysuutisia. Kun näin tehdään, herkästi kommentit ovat (varsinkin naisen ollessa kyseessä) tätä luokkaa:  ”Varmasti miehen rahoilla rikastunut, ei ole omaa rahaa yhtään.” tai ”Kultalusikka suussa syntynyt, niin helppohan se on huudella.”

Suomessa toki on täysi vapaus puhua melkein mitä sylki suuhun tuo. Pelottavaa siitä tulee siinä kohtaa, kun toiset ihmiset lukevat kommenttiosiota ja poimivat sieltä omaan ajatteluunsa faktapohjaisiksi tiedoiksi näitä mutuilukommentteja.

Jotkut onneksi jo osaavat kääntää kateuden voimavaraksi ja inspiroitua toisten tekemisistä.

Meissä suomalaisissa istuu edelleen kovassa kateus muiden tekemisiä ja saavuttamia asioita kohtaan. Jotkut onneksi jo osaavat kääntää kateuden voimavaraksi ja inspiroitua toisten tekemisistä. Ne ihmiset ovat niitä tyyppejä, jotka alkavat jahdata omia unelmiaan, eivätkä elä elämäänsä yrittäen ampua alas jonkun toisen unelmia.

Toivoisin kuitenkin, että yhä useampi meistä suomalaisista omaksuisi ”amerikkalaisen” mentaliteetin, jossa iloitaan toisten onnistumisista ja samalla ne saavat sinut itsesi yrittämään ja jahtaamaan niitä omia tavoitteita, unelmia entistäkin kovemmin.

Sinä päätät mihin kulutat, ei media

Median yksi elinehto on usein myydä mainostilaa. Niiden on mainostettava mitä tahansa tuotetta, joka maksaa niille rahaa mainoksesta. Mainokset on tietysti tarkoitettu vaikuttamaan meihin kuluttajina. En sano, että kuluttaminen on pahasta. Ei tietenkään ole. Meillä on tietysti omia tarpeita ja haluja, joita kuluttamisella pyrimme tyydyttämään. Muista kuitenkin, että sinä olet itse vastuussa omasta kulutuksestasi.

Joten vaikka media huutaisi, että OSTA, OSTA, OSTA, tärkeintä on, että tunnet oman taloutesi luvut ja tiedät, voitko tai saati haluatko antautua OSTA-kehotuksille. Voit myös laittaa rahan säästöön, jos se juuri siinä hetkessä tuntuu paremmalta ja järkevämmältä.

Sinä päätät mihin sijoitat, ei media

Viime aikoina erilaisista sijoituslajeista on tehty mediassa juttuja, jotka noudattavat pitkälti tuota samaa alussakin mainittua kaavaa – niitä värittää joko toimittajan oma kokemus tai jokin muu taustasyy. On kirjoitettu esimerkiksi asuntosijoittamisesta todella monessa eri valossa tai kryptovaluutoista, varsinkin Bitcoinista hyvinkin varoittelevaan sävyyn. Pörssiyhtiöistä ja osakemarkkinoista samaten löytyy milloin minkäkinlaista artikkelia.

Elämme tänä päivänä sellaisen tietotulvan keskellä, että meidän on pakko suodattaa tietoa.

Elämme tänä päivänä sellaisen tietotulvan keskellä, että meidän on pakko suodattaa tietoa. Hyvänä muistutuksena (myös itselleni) on se, että jos olet aikeissa sijoittaa tai jo sijoittanut johonkin tiettyyn asiaan, hae tietoa ja opiskele monesta eri lähteestä. Älä lähtökohtaisesti usko pureskelematta ensimmäistä näkemääsi negatiivissävytteistä lehtijuttua sinua kiinnostavasta sijoituslajista. Lue kirjoja, kuuntele asiantuntijoita, kysele ihmisiltä, mitä tahansa, jotta saat muodostettua selkeän kuvan.

Kyseessä ovat kuitenkin sinun rahasi, eikä niiden sijoittaminen kiinnosta lopulta mediaa pätkääkään, eikä tarvitsekaan. Mutta sinua sijoittamasi rahasi taatusti kiinnostavat ja varmasti haet niille myös tuottoa. Sen takia kannattaa suhtautua kriittisesti sijoitusuutisiin.

Ja jos haluat vähentää tietotulvaa, josta pitäisi pystyä suodattamaan oikea ja sinulle olennainen tieto, sulje televisio ja jätä lehdet lukematta. Keskity muihin tietolähteisiin. Tämä tapa on varmasti vaativampi, mutta mahdollisesti palkitsevampi lopulta. Mutta tämä saattaa olla vain omaa mutuiluani. En tiedä.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Virva

Virva

Tervetuloa blogiini!

Olen markkinointihenkinen monialainnostuja ja kahden tytön äiti. Tasapainoilen ruuhkavuosien, hyvän arjen ja elämysten välillä.

Sijoittamisen ja säästämisen muutama vuosi sitten ymmärrettyäni, ettei työtä tekemällä varsinaisesti rikastu. Rahat täytyy käyttää järkevästi ja laittaa niitä kasvamaan itsekseen. Tulevaisuudessa tilin saldo ei saa sanella tekemisiä ja ajankäyttöä.

Nautin ajasta perheen ja ystävien kanssa, rakkaimmat harrastukset vievät luontoon, rinteeseen tai padel-kentille.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Virvan aiemmat postaukset

medialukutaito

Medialukutaito

Olen jo pidemmän aikaa seurannut median kirjoittelua tietyistä aloista. Täysin omien mielenkiinnon kohteideni mukaan kiinnitän

verkostoituminen

Verkostoitumisen voima

Vaikka verkostoitumisella saattaa olla korvissasi negatiivinen sointi, sillä on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, jonka vuoksi sitä kannattaa tehdä. Ja hei, verkostoidut joka tapauksessa, halusit tai et. (Ellet täysin erakoidu.)

nainen tarvitsee omaa aikaa

Nainen tarvitsee omaa aikaa!

Välillä on pakko päästä olemaan vain minä itse ilman muita leimoja tai oletuksia ja odotuksia äitinä tai vaimona. Millaista henkistä pääomaa nainen saa, kun lähtee itsekseen matkalle? Lue lisää.

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.