Jokin aika sitten Merja Mähkä nosti esiin yhden aiemman kolumninsa, jonka sisältö on erittäin ajankohtainen monelle @naisetpuhuurahasta -tilin seuraajalle ja aloittelevalle sijoittajalle. Aiheena oli nimittäin: Mikä osake kannattaa ostaa ensimmäiseksi?
Tämä kysymys on pyörinyt varmasti jokaisen osakesijoittamisesta kiinnostuneen mielessä ja kysymys on kuumottava. Mistä tiedän mitä ostan? Miten varmistan, etten osta jotain ihan sysikakkaa? Mitä jos menetän rahani? A-PU-VA!
Kuten Mähkä hyvin heti kirjoituksensa alussa totesi, ”ensimmäinen osakeosto menee tosi harvoin oppikirjan mukaisesti”. Ostamiseen on kyllä kovaa painetta ja halu päästä mukaan markkinoille, muttei tiedetä miten sen paineen voisi purkaa – mikä osake kannattaisi ostaa?! On kuin olisi muurahaisia housuissa, muttei osaa ottaa niitä sieltä pois. Ai että kun kutittaa!
Listasin alle Mähkän kolumnista hyviä pointteja + omia ajatuksia, joiden avulla voi pohtia ensimmäisen osakkeen valitsemista. Lisäksi olen ottanut alle lainauksia myös Jasmin Hamidin blogitekstistä, joka liittyy aiheeseen. Linkkaan molempien naisten tekstit tämän kirjoituksen loppuun.
Mikä osake kannattaa ostaa ensimmäiseksi?
Mähkän kolumnista:
Ensimmäinen osake kannattaa olla jollakin tapaa itselle tutun yhtiön osake. Näin yhtiön seuraaminen voi olla mieluisampaa. Lisäksi ensimmäisen osakkeen kannattaa olla vakaa, jolloin kurssiheilahtelut eivät kiristä pipoa ja vie yöuniasi.
Toki vakaan yhtiön osaketta voi olla todella tylsä seurata, jolloin hieman syklisempi osake voi olla hyvä valinta, jos yhtiö on sellainen, joka kiinnostaa ja uskoo sen tulevaisuuteen. Hyvä ensimmäinen osake on sellainen, joka opettaa jotakin, niin hyvässä kuin joskus jälkikäteen taaksepäin katsottuna pahassakin.
Omia kommentteja ja lainauksia Jasmin Hamidin blogista:
Ekana miettisin, että keskityn ostamaan yhtiötä, enkä vain jonkun yhtiön osaketta. Eli keskityn kysymykseen: ”Mikä on hyvä yhtiö, johon voisin sijoittaa?”. Mihin yhtiöön uskon ja millä näen kasvupotentiaalia? Minkä yhtiön uskon olevan kannattava tänä päivänä ja vuosien kuluttua? Minkä yhtiön liiketoiminnan uskon kasvavan tulevaisuudessa?
Tässä kohtaa voi juurikin pohtia niitä Mähkän mainitsemia itselle tuttuja yhtiöitä, joiden palveluita tai tuotteita käyttää omassa arjessa. Eli osakeideoita voi kummuta omista kulutustottumuksista.
Varsinkin naisilla osakkeiden ostamisen ajatus on voinut kyteä mielessä jo kauan ja ensimmäisen osakkeen ostaminen voi silti tuntua todella pelottavalta ajatukselta. Olet saattanut lukea kirjoja, kuunnellut podcasteja ja katsonut videoita, mutta itse ensimmäisen osakkeen ostaminen ei tunnu onnistuvan.
Tähän on hyvä ottaa lainaus Jasmin Hamid blogipostauksesta, jossa Hamid toteaa että ”osta vain jotain” ja osta sitä pienellä summalla joka ei kaada talouttasi, jos sijoituksesi menee metsään. ”Jos pahin skenaario tapahtuu, eli yhtiö menee konkurssiin, silloin sijoittajana voit vähentää tämän tappion pääomaverotuksessa”, eikä maailmasi kaatunut sen enempää. Maailmasi ei kaadu, koska sijoituksessa oli kiinni vain melko pieni summa varojasi.
Ensimmäisen osakeoston myötä oppii miten osakkeiden ostaminen tapahtuu, miltä se tuntuu ja kenties hoksaa, onko osakesijoittaminen oma juttu. ”Saatko yösi nukuttua, jos ostamasi osakkeen kurssi lähtee laskuun?” sanoo Hamid. Eli näet miten reagoit, jos kurssi lähtee toiseen suuntaan kuin olit ajatellut.
”Yhtälailla vasta sitten tietää, kuinka mahtavaa on lukea tiedotteesta, että se oma yhtiö on tehnyt jonkun onnistuneen kaupan tai loistoinvestoinnin. Tai saada ne ekat osingot tilille!”
Jasmin Hamid
Ensimmäinen osakeosto purkaa paljon kerryttämiäsi paineita osakesijoittamisesta. Tämän jälkeen seuraavat ostot tuntuvat helpommilta ja vähemmän stressaavilta. Eli tärkeintä on aloittaa ja tehdä aloittaminen melko pienellä summalla.
Kun olet tehnyt ensimmäisen osakeostosi ja salkussasi on vähintään yksi valitsemasi yhtiön osake, voi paljon suuremmalla todennäköisyydellä oppimisen ilo ja tiedonhalu herätä. Saatat haluta lukea osakesijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta ja alat tuntea kiinnostusta seurata miten salkussasi olevien osakkeiden takana oleva yhtiö voi ja miten se kehittyy. Mistä tässä yhtiössä olikaan oikein kyse? Ja huomaat löytäväsi itsesi syventymässä paremmin omistamasi yhtiön toimintaan.
Moni ajattelee, että pitää olla seppä syntyessään, mutta niin se harvoin on. Sijoittaminen aloitetaan niillä eväillä mitä nyt on ja oppi kertyy matkan varrella. Jos tankkaa vaikka kymmenen vuotta tietoa ollakseen riittävän hyvä aloittaakseen osakesijoittamisen, menettää sen kymmenen vuoden aikana saatavan potentiaalisen tuoton. Tällöin Korkoa korolle -ilmiö ei pääse kehittymään kohdallasi. Näin miettiessä se satanen tai pari ensimmäiseen osakkeeseen tuntuu pieneltä investoinnilta.
Ajan mittaan kyllä opit miten voit analysoida eri yhtiöitä, mitä tunnusluvut ovat, mihin on hyvä kiinnittää huomiota sekä kiinnostut seuraamaan eri yhtiöitä, niiden kasvua ja menestystä. Opit myös paremmin ymmärtämään millainen sijoittaja sinä haluat olla, mikä on strategiasi ja millaisten yhtiöiden osakkeita haluat kerätä salkkuusi. JOS siis kiinnostuksesi osakesijoittamista kohtaan herää. Voi toki käydä myös niin, että huomaat ettei osakesijoittaminen ole sinun juttusi ja sekin on täysin ok!
Ps. Moni sijoittaja painottaa aina, että kannattaa kiinnittää huomiota osakkeiden ostamisessa kuluihin ja kulujen olisi hyvä pysyä alle 1% sijoitettavasta summasta. Ensimmäisessä osakeostossa kulupuoleen ei välttämättä kannata kiinnittää liian paljon huomiota, vaan ottaa ostaminen oppituntina. Toki jos haluaa miettiä myös ostokuluja ja minimoida ne, esimerkiksi Nordnetin uudet asiakkaat voivat ostaa osakkeita ensimmäiset 2kk ilman kaupankäyntikuluja. Avaa Nordnetin tili – avaaminen on maksutonta.
Kuinka kauan sinä pohdit ensimmäistä osakepoimintaasi?
Pss. Kuten Esa Juntunen sanoo Viisas sijoittaja -kirjassaan, osakesijoittaminen on erittäin yleissivistävä harrastus (Viisas sijoittaja kirjaa voi kuunnella mm. Bookbeatissa – 30 pvää maksuttomasti). Osakesijoittaminen ei ole pelkästään kurssigraafeja, vaan se on erittäin hyvä tapa oppia enemmän eri yhtiöiden liiketoiminnasta ja maailman markkinoista. Osakesijoittamisen avulla oppii ymmärtämään huomattavan paljon enemmän globaalista taloudesta.
Ps. Kirjoitusta ei tule ottaa sijoitusneuvona.
Viitatut tekstit:
Aloita sijoittaminen Nordnetissä!
Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.
Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!