miksi muutos tuntuu vaikealta
miksi muutos tuntuu vaikealta

Miksi muutos tuntuu vaikealta?

Muutoksia elämässä on monenlaisia. Omaan talouteen muutokset linkittyvät usein sen kautta, jos haluamme vaikka pyrkiä vaurastumaan, pienentää taloutemme kuluja tai hankkia lisätuloja. Muutokset voivat olla myös epäsuorasti yhteydessä näihin omaan talouteen liittyviin asioihin, kuten vaikkapa oman uran tai koulutushaaveiden kautta. Mutta miksi usein muutos tai sen eteen työskentely tuntuu vaikealta? Mikä jarruttaa saavuttamasta jotain uutta, tai ylipäätään luopumasta jostain vanhasta?

Tein suuren muutoksen, irtisanoutumalla ja etsimällä uuden työn.

Itse olen kipuillut oman työurani kanssa jo hetken. Lopulta kuitenkin tein suuren muutoksen, irtisanoutumalla ja etsimällä uuden työn. Koko prosessi ja siihen liittyvä ajatustyö sekä asioiden oivaltaminen varsinkin itsestäni oli melkoinen suoritus, siksi haluankin jakaa kokemukseni kirjoituksen muodossa.

En sano, että kirjoitukseni olisi ohjenuora kenellekään, sillä jokainen meistä on erilainen päätöksentekijä. Jos kuitenkin saat matkallesi tästä jotain oivalluksia, se on jo arvokas juttu!

Yksi iso ja merkittävä syy, miksi haluan puhua omasta muutoksestani ääneen, on se, millaisia kommentteja olen saanut kerrottuani irtisanoutumisestani. Kommentit ovat olleet ihailevia, kertoneet minun olevan rohkea ja mikä on koskettanut ehkä eniten, on se, että todella moni on kertonut haluavansa toteuttaa saman, mutta eivät uskalla. Pelko jarruttaa tekemistä.

Ennen kuin lähden tarkemmin käymään omia oivalluksia läpi, vinkkaan myös Virvan tekstin, eroon peloista , kohti menestystä.

Milloin on tarvetta muutokselle?

Mistä tietää, että muutoksen aika on nyt, tai että muutosta pitäisi ylipäätään harkita? Yksi iso tekijä itselleni oli tunne siitä, että työ ei enää ole sitä mitä se oli ennen; monet asiat ahdistavat, vaivaavat ja kuormittavat jatkuvasti. Oma itsevarmuuteni oli tilanteessa melko heikko, ajatukset pyörivät lähinnä itsensä syyttelyn ympärillä. Miksi en pidä työstäni, johon minut on valittu? Vika on varmasti minussa, kun en sopeudu työhöni? ja niin edelleen.

Miksi en pidä työstäni, johon minut on valittu? Vika on varmasti minussa, kun en sopeudu työhöni?

Muutos ei tarkoita epäonnistumista. Elämässämme tulee esiin monia muutoksia, ja osa niistä on väistämättömiä. Monet valinnat ovat kuitenkin viime kädessä meidän käsissämme. Näin oivalsin lopulta itsekin, ja lähdin tarkemmin pohtimaan sitä, mikä tilanteessani oikein mättää.

Mitkä asiat ohjaavat meitä?

Kun pohdin asiaa, kävin paljon hyviä keskusteluja sekä ammattilaisten että läheisten kanssa. Nämä keskustelut saivat oivaltamaan oman motivaationi ja tarpeiden merkityksen, sen, mitä arvostan työssäni ja millainen toimija olen. Tärkeää oli ymmärtää, tuleeko motivaatio minusta itsestäni vai ulkopuolelta. Luin motivaatioteorioita ja oivalsin, kuinka pieni rooli ulkoisella motivaatiolla lopulta on. Mielekäs työ ja hyvä työyhteisö ovat tärkeitä asioita. Lisäksi tarvitaan johtamista ja ennen kaikkea muutosjohtamista, jos olemme muutoksen äärellä. Kuitenkaan nämä edellä mainitut eivät yksin riitä, ja tilanne voi olla myös se, että jokin näistä tärkeistä elementeistä puuttuu.

Oivalsin tarvitsevani hallinnan tunnetta, jotta motivaationi johonkin asiaan on vahva.

Oivalsin tarvitsevani hallinnan tunnetta, jotta motivaationi johonkin asiaan on vahva. Olen oikeudenmukainen, en siedä epävarmuutta tai epäselviä ohjeita. Jos emme tiedä, mitä tehdä, päätökset voivat olla heikkoja ja tilannetta heikentäviä. En uskonut omien luonteenpiirteideni olevan näin merkittäviä työssä, mutta niin vain oli. Enkä ole tässä tilanteessa yksin, olen tavannut useita ihmisiä, jotka kokevat täysin samoin, nyt kun siitä on uskaltanut puhua ääneen.

Yhdysvaltalainen psykologian ja psykiatrian professori Steven Reiss on tutkinut motivaatiota ja kehittänyt oman motivaatioteoriansa. Teoria perustuu Reissin ajatuksiin siitä, mikä saa ihmiset toimimaan ja motivoitumaan, ja mikä taas saa jotkut asiat tuntumaan vastenmielisiltä. Tutkimuksen perusteella Reiss loi 16 kohdan listan ihmisen perusmotiiveista, eli asioista, joiden avulla pyrimme johonkin tavoitteeseen:

  • Valta: vaikuttaminen, johtaminen, saavuttaminen, päättäminen, suorittaminen
  • Riippumattomuus: vapaus, riippumattomuus, omatoimisuus, tekeminen itse (tai yksin)
  • Uteliaisuus: tieto itseisarvona, oppiminen, ajattelu, konseptit, strategiat, ymmärtäminen, älyllisyyden arvostus
  • Hyväksyntä: positiivinen palaute, positiivinen kuva itsestä, perfektionismi, virheettömyys
  • Järjestys: järjestys, puhtaus, siisteys, pysyvyys, rakenteet, säännöt
  • Säästäminen / Kerääminen: materia, tavarat, omaisuus, tavaroiden määrä, säästeliäisyys, resurssit
  • Kunnia: lojaalisuus omia vanhempia, perinteitä tai traditioita kohtaan, periaatteet, moraali, etiikka
  • Idealismi: Sosiaalinen oikeudenmukaisuus, yhteiskunta, maailman parantaminen
  • Sosiaaliset kontaktit: ystävyys, seurallisuus, iloisuus, kontaktit ja yhteydenpito
  • Perhe: omien lasten kasvattaminen, perheen hoivaaminen, huoltaminen
  • Status: yhteiskunnallinen arvostus, maine, menestys, saavutus, asema, oma arvo, laatu
  • Kosto / Voittaminen: kosto, hyvityksen saaminen, kamppailu, taistelu, voittaminen, kilpaileminen, puolustautuminen
  • Romantiikka: erotiikka, seksuaalisuus, intohimo
  • Esteettisyys: kauneus ja esteettisyys (tämä motiivi on kapeampi, mutta romantiikkaan liittyvä skaala, jota käytetään RMP:n bisnes-versiossa romantiikka asteikon väittämien sijaan).
  • Syöminen: syöminen, ruoka, ruoan ajattelu, ruoan laittaminen, gourmet, nautiskelu, makuelämykset
  • Fyysinen aktiivisuus: hyvä kunto, liikkuminen, lihasten käyttäminen, aktiivisuus, vauhti
  • Mielenrauha: turvallisuus, rentous, stressin välttäminen, varovaisuus, riskien ennakointi

Nämä yllä mainitut motiivit vaikuttavat jokaiseen meistä eri tavalla. Toinen innostuu enemmän toisista asioista kuin toinen. Itse löydän nykyisin listasta ne asiat, jotka motivoivat minua, ja pyrin vahvistamaan niitä. Kun tunnistat omat motiivisi ja arvosi, on sinun helpompi toimia tehokkaammin kohti päämäärää.

Tunteet muutoksen äärellä

Kun oivallamme, että muutokselle on tarvetta, se herättää meissä paljon tunteita. Kuten edellä mainitsin, pelko ja epävarmuus olivat vahvasti läsnä omassa muutoksessani. Tämän huomaan myös muiden muutosta pohtivien puheissa. Kun tunnistat, mitkä asiat sinulle ovat merkityksellisiä ja motivoivat sinua toimimaan, niiden eteen on helpompi tehdä työtä ja tavoitella jotain sellaista, joka on omien arvojesi mukaista.

Tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen vaativat työtä. Negatiiviseen kierteeseen ei ole syytä jäädä, ja asioita on hyvä miettiä laajemmin. Lue myös Meritan blogi siitä, mitä harmaa ajattelu on ja miten me voimme sitä hyödyntää.

Kun pohdit muutosta, pohdi sitä huolella. Kun itse aloin tiedostaa, että työpaikan vaihto tulee todelliseksi, aloin laskea tarkemmin omaa talouttani. Kuinka paljon palkkaa tarvitsen, millaisesta työstä voin saavuttaa riittävästi rahaa kattamaan taloutemme menot. Kun ajatus oman talouden turvaamisesta oli selkeä, oli helpompi lähteä hakemaan uutta työtä. En sano, että prosessi olisi ollut helppo. Se vaati päättäväisyyttä, monien eri kivien kääntämistä, pettymyksiä ja turhautumista, mutta lopulta se toi myös iloa ja innostusta, joka meinasi täysin kadota!

Kirjoituksen tarkoituksena ei ole rohkaista ketään irtisanoutumaan, jos et koe tällaista muutosta tarpeelliseksi elämässäsi. Mutta jos kaipaat muutosta mihin tahansa, tee itsellesi selväksi muutoksen tuoma arvo, oma motivaatiosi ja tarpeesi. Kun oivallat, mitä tarvitset, listaa plussat ja miinukset vaakakuppiin ja mieti vielä, mitä muutoksella saavutat. Kaikille ei ole yksiselitteistä keinoa muutokseen ja sen onnistumiseen, mutta jokaisella meistä on mahdollisuus!

Ja tietysti, oman talouden tueksi voit hyödyntää meidän ladattavaa budjetointipohjaa, jonka löydät täältä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Positiivinen luottorekisteri

Oletko koskaan miettinyt miten luottomarkkinat toimivat? Eri tahot tarjoavat yrityksille ja yksityishenkilöille rahoitusta erilaisiin tarkoituksiin.

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.