Olemme aiemmin julkaisseet kirjoitukset molemmista, EPS- ja P/E-luvusta. Tässä kirjoituksessa vastaamme kysymykseen millä tavoin kasvava EPS vaikuttaa P/E-lukuun.
Ennen kuin käydään kiinni itse kysymykseen, käydään lyhyesti läpi mitä EPS- ja P/E-luku tarkoittavat. Tämän kautta myös itse vastaus aukeaa meille tämän kirjoituksen lopussa.
EPS-luku
EPS on lyhenne englanninkielisistä sanoista Earnings Per Share eli suomennettuna osakekohtainen tulos.
EPS kertoo kuinka paljon yhtiö on tehnyt tulosta per yhtä osaketta kohti.
EPS lasketaan seuraavanlaisesti: yrityksen verojen maksun jälkeinen nettotulos jaetaan liikkeellä olevien osakkeiden kokonaismäärällä.
Otetaan esimerkkinä vaikka Sampon EPS-luku: Sampon nettotulos vuonna 2021 oli 2 567 000 000 euroa. Liikkeellä olevien osakkeiden määrä oli 537 023 345 kpl. Sampon EPS-luku on siis:
2 567 000 000 / 537 023 345 = EPS-luku on 4,78
EPS laskukaava: nettotulos / liikkeellä olevien osakkeiden määrä = EPS-luku
Jos haluat oppia lisää EPS-luvusta, lue kirjoituksemme: Sijoittamisen tunnusluvut – EPS- ja P/E-luku
P/E-luku
P/E-luvun selvittämiseen tarvitaan EPS-lukua.
P/E on lyhenne sanoista Price to Earnings eli suomennettuna Price tarkoittaa hintaa ja Earnings tulosta.
Miten P/E-luku lasketaan? P/E-luku saadaan laskettua jakamalla osakkeen hinta (P) yrityksen osakekohtaisella nettotuloksella (E).
Otetaan esimerkkinä jälleen kerran samainen Sampo: Sampon osakkeen hinta on tämän päivän kurssin mukaan 45,98€. Yrityksen osakekohtainen tuloksella tarkoitetaan EPS-lukua, eli jaetaan osakkeen hinta 4,78.
45,98€ / 4,78 = P/E-luku on 9,6
Osakkeen hinta / osakekohtainen nettotuloksella (EPS) = P/E-luku
Jos haluat oppia lisää P/E-luvusta, löytyy lisätietoa samaisesta, aiemmin mainitusta: Sijoittamisen tunnusluvut – EPS- ja P/E-luku -kirjoituksesta
Ps. Nämä tunnuslukutulokset saattavat hieman poiketa esimerkiksi Nordnetissä tai Kauppalehdessä näkyviin lukemiin verrattuna. Yleensä ottaen tunnusluvut eri alustoilla voivat hieman heittää, koska ei tiedä laskeeko alusta luvun reaaliaikaisen kurssin vai esimerkiksi edellisvuoden tuloksen mukaan.
Mennään nyt itse asiaan – Millä tavoin kasvava EPS vaikuttaa P/E-lukuun?
EPS-luku kertoo tosiaan osakekohtaisen tuloksen. Mitä suurempi osakekohtainen tulos eli EPS-luku on, sitä enemmän yritys on tehnyt nettotulosta per yhtä osaketta kohti.
Jos esimerkiksi Sampo olisi tehnyt puolet paremman nettotuloksen vuonna 2021, olisi EPS silloin puolet suurempi = 9,56. Tällöin P/E-luku luku olisi samalla puolet pienempi.
Toki asiaa ei voi täysin ajatella näin mustavalkoisesti, koska osakkeen hinta muuttuu koko ajan ja todennäköisesti jos yhtiön nettotulos kasvaa, se näkyy myös osakkeen hinnassa ja kun osakkeen hinta muuttuu, silloin myös esimerkiksi P/E-luku muuttuu koko ajan.