Mistä apua rahahuoliin?

Meidän missio @naisetpuhuurahasta -tilillä on luoda positiivista ja innostavaa rahapuhetta ympärillemme. Vaikka kuinka jakaisimme innostusta budjetointiin, oman talouden hallintaa, säästämiseen tai vaikkapa sijoittamiseen, se ei valitettavasti poista sitä tosiasiaa, että rahahuolet painavat edelleen ihmisten mieltä.

Rahahuolet voivat johtua monesta eri syystä, kuten esimerkiksi siitä että menot ovat liian suuret tuloihin nähden, omat rahataidot tai rahankäyttö ei ole balanssissa, velkaantumisesta tai pahimmillaan siitä, että joku toinen pyrkii vaikuttamaan sinun rahankäyttöön. Tällöin voidaan myös puhua taloudellisesta väkivallasta, joka on tärkeä tunnistaa. Jos haluat lukea lisää taloudellisesta väkivallasta, voit tehdä sen täällä.

Paljon puhutaan vaurastumisesta, joka varmasti kuulostaa monista ihailtavalta ja tavoittelemisen arvoiselta. Jälleen kerran on syytä muistaa, että vaurastumisessa on kyse yksilöllisestä kokemuksesta, mutta jokaiselle se on mahdollista. Ennen kuin voit saavuttaa tämän kokemuksen, on oma talous otettava haltuun ja mietittävä sitä myös laajemmalti, kuin vain rahan säästämisen kautta. Tärkeintä on, että olet kiinnostunut omasta taloudestasi ja haluat sen olevan kunnossa. Kun alat ottaa omaa taloutta haltuusi, voi alku tuntua kiviseltä tieltä kulkea yksin. Tällöin on täysin hyväksyttävää pyytää apua, ja se kannattaa tehdä, jos tuntuu siltä ettei yksin saa huolia rahaan liittyen selätettyä. Oman talouden tavoitteet ei myöskään ole aina nopeita askelia, joten kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan kun puhutaan vaurastumisesta. Muutos ei kuitenkaan ole mahdotonta vaikka se voi alkuun tuntua vaikealta! Ja kun oma talous on tasapainossa, luo se myös mielenrauhaa.

Omat rahataidot opitaan lapsuudessa

Perusta meidän omille rahataidoille ja suhteelle rahaan luodaan jo lapsuudessa. Me opimme paljon vanhemmiltamme, tämä pätee usein myös rahaan. Miten rahasta puhumme, miten käytämme rahaa ja tietysti tärkein, miten kohtaamme rahaan liittyviä ongelmia.

Omien tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen rahaan liittyen on tärkeä taito omalla taloudellisen hyvinvoinnin matkalla. Rahaan voi liittyä valtavasti tunteita, onnistumista, epäonnistumista, pelkoa, epävarmuutta, ahdistusta ja turhautumista. Kun miettii rahaan liittyviä tunteita, on helppo listata negatiivisia tunteita. Sama pätee myös rahapuheeseen. Kuinka usein kuulet positiivista rahapuhetta, vai huomaatko usein kohtaavasi rahapuheen negatiivisena? Kuuntele rahapuhetta ympärilläsi ja mieti millaista rahapuhetta itse tuotat.

Mitä rahaan liittyen pitää sitten osata? Tärkeintä on että opit oman taloutesi numerot, eli tärkeimpinä tulot ja menot. Kun hahmotat nämä, on ensimmäinen askel kohti oman talouden hallintaa otettu. Kuulostaa helpolta, mutta välttämättä se ei sitä ole. Etenkin kun alkaa tarkastella omia menoja, voi ne edellä mainitut negatiiviset tunteet ja ahdistus ottaa valtaa. Omien toimintatapojen muuttaminen ei ole helppoa, esimerkiksi kulutukseen liittyen. Seuraavan kerran kun olet hankkimassa jotain, kysy itseltäsi, tarvitsenko tätä oikeasti vai onko ostopäätöksen taustalla vain halu? Mieti päätöstä yön yli, näin moni ostos saattaa jäädä tekemättä ja rahaa säästyy! Jälleen kerran voidaan todeta, että pienikin muutos on usein kuitenkin ensimmäinen askel kohti parempaa taloudenhallintaa ja vaurastumista.

Omaan talouteet tutustuttaessa voit hyödyntää meidän ilmaista taloudenhallintapohjaa, jonka saat ladattua täältä!

Mistä apua rahahuoliin?

Joskus elämässä koittaa hetki, jolloin tuntuu siltä että ongelmista ei selviä yksin. Yksin ei tarvitse selvitä sillä apua tarjoaa moni taho. Kun löydät luotettavan tahon jolle puhua, se usein auttaa ja on ensimmäinen askel kohti muutosta ja parempaa taloutta.

Takuusäätiö tarjoaa paljon maksutonta materiaalia oman talouden tueksi, sekä myös Kysy rahasta – chatin, jonne voit helposti kirjoittaa nimettömästi, kysyäksesi apua.

Hyvinvointialueiden sosiaalityö vastaa aikuissosiaalityön kautta myös taloushuolissa tukemisessa. Jos oma tilanne tuntuu hankalalta, voit saada sosiaalialan ammattilaisen apua selvittäessä esimerkiksi velkaantumiseen tai etuuksiin liittyviä asioita. Jos tarvitset tukea toimeentulotuen kautta, tulee ensisijaisesti perustoimeentulotukea hakea Kelalta.

Sosiaalinen luototus on hyvinvointialueiden tuki, jota he voivat myöntää pienituloisille henkilöille, jotka ovat vaarassa päätyä taloudellisiin vaikeuksiin. Luototuksen tarkoituksena on ehkäistä syrjäytymistä ja ylivelkaantumista. Sosiaalinen luototus toimii kuten muutkin luotot, se tulee maksaa takaisin ja siitä voidaan periä korkoa. Sosiaalisesta luototuksesta on säädetty omassa lainsäädännössään. Ennen sosiaalisen luototuksen myöntämistä, tulee selvittää onko hakijalla oikeus saada toimeentulotukea.

Talous- ja velkaneuvonta auttaa oman tilanteesi kartoittamisessa sekä ratkaisujen ja maksusopimusten löytämisessä. Matalalla kynnyksellä voi ottaa yhteyttä myös chat – palvelun kautta.

Peluuri.fi palvelu auttaa peliongelmiin liittyen. Sivustolta löytyy myös tietoa rahapeliriippuvuuteen liittyen.

Jos rahahuolet painavat mieltä, Mieli ry:n chatista löydät tukea mielenterveyden haasteisiin.

Jos koet taloudellista väkivaltaa, tai epäilet läheisesi kokevan, voi aiheeseen liittyen olla yhteydessä Nollalinjalle, joka on lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden tukena.

Jos kaipaat selkeyttä omaan talouteesi, myös @naisetpuhuurahasta materiaalit ovat tukenasi. Tutustu materiaaleihimme täältä!

Miten ottaa rahahuolet puheeksi?

Jos taas huomaat että läheiselläsi on ehkä huolta rahasta, kysy onko kaikki hyvin ja tarjoa tukea tilanteessa. Merkkejä siitä voi olla esimerkiksi se, että vetäytyy kun rahasta puhutaan tai huomaat että olet usein lainaamassa rahaa eri tarkoituksiin. Kun olet läheisesi tukena, ole läsnä ja kuuntele, hyväksy tilanne ja kannusta kohti muutosta. Tilanteesta kertominen on useimmiten vaikeaa, koska rahahuoliin ajautunut saattaa pelätä epäonnistumisen tunnetta tai hylätyksi tulemista. Ei siis jätetä ketään huolien kanssa yksin. 

Koska taloudellisten huolien syyt voivat olla peräisin monesta eri lähtökohdasta, ei ratkaisua ole aina yksiselitteistä löytää. Vaikka haluaisit olla tueksi läheisellesi, muista myös se, ettet aja itseäsi vaikeaan tilanteeseen. Ammattilaisten apu on tärkeä, eikä pidä ajatella että kukaan yksityishenkilö on velvollinen auttamaan vaikeassa tilanteessa olevaa henkilöä. Pidä huoli myös omasta taloudesta ja omasta jaksamisesta.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Mistä apua rahahuoliin?

Meidän missio @naisetpuhuurahasta -tilillä on luoda positiivista ja innostavaa rahapuhetta ympärillemme. Vaikka kuinka jakaisimme innostusta

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.