mistä motivaatio säästämiseen
mistä motivaatio säästämiseen

Mistä löydän motivaation säästämiseen?

Meillä kaikilla on vain yksi elämä, ja siitä yhdestä elämästä jokainen meistä haluaa varmasti tehdä elämisen arvoisen. Ainakin itse haluan nauttia tästä mahdollisuudesta: haluan saada ikimuistoisia kokemuksia, syödä herkullisia ruokia ja kaikin puolin ottaa ilon irti! Koska me ihmiset taidamme olla lähtökohtaisesti nautinnon- ja mukavuudenhaluisia, uskon monen muunkin allekirjoittavan tämän ajattelutavan.

Me kaikki olemme kuitenkin yksilöitä. Jotkut kaipaavat elämäänsä enemmän luksusta, kun taas toiset ovat luonnostaan vaatimattomampia ja tyytyväisiä tavalliseen arkeen. Tämän takia myös säästäminen on toisille varmasti helpompaa kuin toisille. Tällaisena nautinnonhaluisena ihmisenä koen, että minun on usein vaikea löytää motivaatiota säästämiseen. Olisi niin paljon mukavampaa vain olla miettimättä tulevaisuutta, ja käyttää rahaa juuri tähän hetkeen ja asioihin, joita nyt haluan. En edes ole mikään himoshoppailija tai kaukomatkailija, mutta saan kyllä kaiken pankkitilille tupsahtavan rahan kulumaan kaikenlaiseen välttämättömään ja vähemmän välttämättömään. Sama tilanne on ollut opiskelijabudjetilla, täysillä tunneilla työelämässä ollessa sekä näin hoitovapaalla, eli ongelma ei ole kovinkaan tulosidonnainen 😀

Uskoisin, että moni muukin painii saman asian kanssa. Miksi säästää tulevaisuutta varten, kun elämä on tässä ja nyt? Äärimmäisyyksiin viety säästäminen ei välttämättä palvelekaan arjessa jaksamista, mutta ei myöskään täysin kädestä suuhun eläminen. Tottakai säästämiskyky on riippuvainen hyvin monesta asiasta: tuloista, pakollisista menoista, omasta arjesta ja ennen kaikkea omista voimavaroista. Jaksanko ja kykenenkö keskittymään siihen, että seuraan tarkasti oman talouden menoja ja puutun niihin aktiivisesti? Aina tähän ei ole resursseja, mutta jos vain pienintäkään motivaatiota löytyy, säästämisen voi aloittaa pienillä toimilla ilman, että koko arjen pyöritystä tarvitsee uudistaa kerralla. Halusin koota tähän blogitekstiin ajatusmalleja, jotka auttavat ainakin minua hahmottamaan, mistä omassa säästämisessäni on kyse ja miksi siihen kannattaa jaksaa panostaa.

Mieti, mitä varten juuri sinä säästät

Jokaisella meillä on omassa elämässämme ne omat kuviomme. On erilaisia perhemalleja, työ- ja terveystilanteita sekä haaveita. Ensisijaista olisi tietysti tietää ne oman talouden heikot kohdat ja yllättävät menot, joita saattaa syntyä äkisti ja joihin olisi hyvä varautua. Kodinkoneiden ja auton rikkoutuminen tai lemmikin tai perheenjäsenen lääkärikulut tulevat yleensä yllättäen ja nopealla varoitusajalla. Jos niitä varten ei ole kerännyt pienintäkään puskurisummaa, voi olla äkkiä ongelmissa. Jos sen sijaan on ehtinyt kerätä vaikkapa 500€ säästöön tällaisia äkillisiä tilanteita varten, voi välttyä suuremmilta sydämentykytyksiltä eläinlääkärin tai autohuollon kassalla.

Kaikki me haluamme varmasti säästää myös muutenkin kuin tällaisten ikävien asioiden varalle, johonkin mieluisaan haaveeseen tai tulevaisuudensuunnitelmaan. Jos rupeaa säästämään johonkin yleisesti hyväksi katsottuun tarkoitukseen tai johonkin sellaiseen asiaan, johon esimerkiksi ystävä säästää, kannattaa pohtia, onko tämä asia juuri minulle tärkeä. Miksi esimerkiksi minä säästäisin maailmanympärimatkaan, kun en kuitenkaan aio tehdä sellaista edes koronan jälkeen? Tällä hetkellä meidän taloudessamme pakollisten menojen jälkeen yli jäävät rahat siirtyvät mökkitilille, jotta saisimme ehkä jo lähikesinä viettää aikaa jossain meille sopivalla kesämökillä. Tähän säästäminen motivoi minua paljon, koska se on oikeasti vuosien iso haave, joka toivottavasti joskus toteutuukin 🙂

mistä motivaatio säästämiseen

Säästä sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä

Ehkä jotkut erittäin kurinalaiset säästäjät kykenevät säästämiseen pelkästään pitkän tähtäimen suunnitelmilla. Itselleni tällainen eläkesäästäminen tai muu, jopa vuosikymmenien päästä edessä oleva säästökohde ei kuitenkaan riitä siihen, että kykenisin säästämään pelkästään se mielessä. Onhan se hienoa nähdä varojen karttuvan myöhempää elämänvaihetta varten, mutta se tuntuu tällä tavalla päälle kolmekymppisen näkökulmasta aika kaukaiselta ja vaikeasti hahmotettavalta asialta. Kuka tietää, olenko edes elossa sitten yli 30 vuoden kuluttua? Olenko todella halukas pihistämään nyt, elämäni vilkkaina ruuhkavuosina, kaikesta, jotta ehkä sitten joskus voisin tehdä rahoillani mitä huvittaa?

Oma vastaukseni on selvä: en ole. Vähitellen olen kuitenkin opetellut ymmärtämään, että myös pitkällä tähtäimellä kannattaisi laittaa rahaa hiukan sivuun, olkoonkin, että laittaisin vaikka vain 10 tai 20 euroa kuukaudessa. Pitkien, yli 10 vuoden säästöjen etu on se, että pienistä summista ehtii kertyä merkittäviä säästöjä. Esimerkkinä, minulla on työuraa jäljellä noin 35 vuotta (tulevista eläkeiän muutoksista hiukan riippuen). Jos säästän siihen asti joka kuukausi 20 euroa, minulle ehtii kertyä eläkepäiviä varten 8400 euroa säästöjä. Jos sijoitan nämä rahat johonkin matalakuluiseen, mutta edes jonkin verran tuottohakuiseen rahastoon, voin olettaa, että minulla on ainakin yli 10 000 euroa pelivaraa eläkepäiväni varten. Tämä ei ole mikään virallinen laskelma eikä todellakaan sijoitusneuvo, mutta auttaa toivottavasti hahmottamaan sen, kuinka pienistäkin säästösummista kertyy mukava potti pitkän ajan kuluessa.

Henkilökohtaisesti koen kuitenkin paljon palkitsevampana säästämisen jotakin lähitulevaisuuden haavetta tai tiedossa olevaa taloudellista haastetta varten. Jokin lomareissu, lähestyvä vanhempainvapaa tai pieni remontti ovat kuitenkin asioita, joihin ei tarvitse yleensä säästää valtavia summia. Silloin oman säästämisen edistymistä on helpompi seurata, ja paljon nopeammin tuntuu siltä, että rahaa kertyy ja onnistuminen on lähellä. Lyhyen aikavälin säästämisessä haasteena on se, että jos omassa budjetissa ei ole paljoakaan supistamisen varaa, tarvittavan summan säästäminen voi olla vaikeaa lyhyessä ajassa. Jos tulevia säästämisen tarpeita on mahdollista ennakoida edes vuoden tai kahden verran, silloin voi kuitenkin tarkastella omia menojaan ja keskittyä siihen, mikä on itselle tärkeää milläkin hetkellä.

Nyt kun olen vanhempainvapaalla ja vietän paljon aikaa kotona, minulla on aikaa ja intoa panostaa kotiruokaan. Me saamme paljon säästöä sillä, että emme tilaile ruokaa tai käy ulkona syömässä, kuin ehkä kerran kuussa. Omatekoiset hampurilaisateriat tai pitsa maistuvat koko perheelle mainiosti, ja väittäisin, että säästämme joka viikko 15-30 euroa, kun Wolt, take away-kahvit ja viikonlopun noutopitsat jäävät käyttämättä. Kuukausitasolla tästä kertyy ainakin 100 euroa, joka on iso summa laittaa sivuun. Tällaisella tahdilla voimme jo kenties tulevana kesänä toteuttaa jonkin pienen budjetin lomareissun, mikä todellakin motivoi säästämään tämän rahamäärän. Suosittelen kuitenkin olemaan tällaisissa säästöhaaveissa realistinen: jos oikeasti kiireisen arjen kohokohta ja helpotus on perjantai-illan noutoruoka, ehkä juuri sinulle sopivampi säästökohde löytyy jostain muualta. 🙂

Aloita rahastosäästäminen Nordnetissä!

Älä yritä säästää jokaikisessä asiassa, vaan salli törsäys

Tätä asiaa oikeastaan sivuttiinkin edellisissä kohdissa. Helpoimmin toteutettavia ja sitä kautta motivoivimpia säästökohteita etsittäessä kannattaa pysähtyä miettimään omaa arkea, jokapäiväisiä tapoja ja niitä koko perheelle tärkeitä asioita. Veikkaisin, että jokaisella meillä on omat heikkoutemme: jokin hyvää mieltä ja arjen helppoutta tuottava asia, josta ei ole valmis tinkimään. Toiselle sama asia on taas täysi turhake, johon laitettu raha on todellakin hukkaan heitettyä.

Voin antaa omasta taloudesta muutaman esimerkin molempiin suuntiin. Meillä tämän hetken elämässä turha rahanmeno on äsken mainitsemani noutoruoka tai ulkona syöminen. Sen sijaan yksi ei-välttämätön panostuksen kohde on penkkiurheilu, huvittavaa kyllä 😀 meillä ei niinkään tuijoteta tv-sarjoja tai katsota elokuvia kuin harvakseltaan, mutta eri urheilulajien seuraaminen jalkapallo ja talviurheilu etunenässä kuuluu arkipäivään. Tämän vuoksi meillä on suoratoistopalveluna Viaplay, ja sieltä suhteellisen kallis urheilupaketti (muistaakseni 34,90€/kk). Jos tuota paketin tarjontaa ei katsottaisi lähes joka päivä, välillä monta tuntia päivässä (pakko myöntää että varsinkin talviviikonloput ovat meikäläiselle aika työntäyteisiä, kun on ampumahiihtoa ja maastohiihtoa ja… :D), se olisi todellakin turha kulu, joka kannattaisi lopettaa välittömästi. Toiseksi, ihan pieneksi henkilökohtaiseksi törsäyskohteeksi, nimeän saunajuomat. Kyllä, kuulitte oikein! Jos kerran tai pari kuukaudessa ostan yhden siiderin tai oluen saunajuomaksi, sillä ei meidän ruokakauppabudjetissa ole juurikaan väliä, onko kyseessä jokin ihan ok 2 euron hintainen vaihtoehto vai jokin 4 euron lemppari.

Tällaiset omaan arkeen luksusta tuovat asiat ovat kaikilla yksilöllisiä, ja ne täytyy tottakai suhteuttaa koko talouden tuloihin ja menoihin. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että 100% kituuttamismentaliteetilla pakka leviää jossain vaiheessa. Hyvin pienilläkin itsensä hemmottelumenetelmillä saa aikaan sellaisen olon, että voin panostaa itseenikin, eikä säästäminen ole hermoja kiristävää, kaikesta tinkimistä ja luopumista 🙂

Toivottavasti nämä konkreettiset ajatelmat säästämiseen liittyen tarjoavat juuri sinulle tukea säästämismotivaation kasvattamiseen!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Maria

Maria

Tervetuloa blogiini!

Olen ensihoitajan töistä hoitovapaalla oleva kahden lapsen äiti. Kotoa löytyy lasten lisäksi mies ja rakkaat lemmikit.

Vapaa-aikani vietän ystävien ja muiden läheisten sekä liikunnan parissa. Perheen kasvamisen myötä sijoittaminen, tulevaisuuteen satsaaminen ja rahankäytön järkeistäminen ovat alkaneet kiinnostaa.

Haluan jakaa blogissani tavallisen suomalaisen perheenäidin paloa säästämisen kiemuroihin ja oman talouden pyörittämiseen. Omien raha-asioiden hallinta on meidän jokaisen oikeus!

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Marian aiemmat postaukset

ulosotto

Mitä ulosotto tarkoittaa?

Usein velkaantuminen etenee vähitellen, jopa salakavalasti. Rahat eivät riitä aluksi kaikkiin laskuihin ja lainanlyhennyksiin, jolloin

Jätä kommentti