Meillä jokaisella on arvoja, jotka ohjaavat elämäämme. Arvomme saavat näkyä myös sijoittaessa. Vastuullinen sijoittaja tiedostaa arvonsa ja tekee valintansa niiden mukaan, kuitenkin muistaen sen, että sijoitussalkku kannattaa rakentaa siten, että se myös tuottaa.
Vastuullisen sijoittamisen lähtökohtana on on pitkän aikavälin tuoton maksimointi huomioon ottaen ESG-asiat. ESG on lyhenne sanoista Environmental, Social, ja Governance. Vastuullinen sijoittaminen ei ole siis pelkästään ympäristönäkökulman huomioimista, vaan myös yhtiöiden yhteiskuntavastuun ja hallintotavan huomioimista. Lyhyesti sanottuna, salkustasi löytyy siis yhtiöitä jotka toimivat arvojesi mukaan.
”Kun viisi vuotta sitten sijoittajille riitti, ettei sijoitusväline (esim. rahasto) sijoita esimerkiksi tupakka- tai aseteollisuuteen, tällä hetkellä kriteerit ovat ihan eri svääreissä.”
Mikko Soranto
Yksityispankkiiri Mikko Soranto vieraili Instagram -tilillämme. Mikko on toiminut yksityispankkiirina Elite Alfred Bergillä nyt jo 18 vuoden ajan. Elite Alfred Berg on profiloitunut vastuulliseen sijoittamiseen. Pyysimme Mikko kertomaan meille lisää vastuullisesta sijoittamisesta.
”Muutaman viime vuoden aikana yhdeksi isoksi teemaksi myös finanssimaailmassa on noussut megatrendi: Vastuullisuus. Yksikään, siis ei yksikään, institutionaalinen sijoittaja ei nykypäivänä sijoita mihinkään kohteeseen, missä tietyt vastuullisuusstandardit eivät ole kunnossa. Kun viisi vuotta sitten sijoittajille riitti, ettei sijoitusväline (esim. rahasto) sijoita esimerkiksi tupakka- tai aseteollisuuteen, tällä hetkellä kriteerit ovat ihan eri svääreissä. Nykyään sijoittajat vaativat sijoituskohteelta (sekä välittäjiltä, rahastoilta jne) monienkin eri standardien täyttämistä. On EU:n kestävän rahoituksen tiedonantoasetus eli SFDR-sääntely, YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI) ja vastuullisuusraportoinnin vaade sijoittajien suuntaan, muutamia mainitakseni.
Vastuullisen sijoittamisen ideana on siis sijoittaa rahaa yrityksiin, jotka ottavat toiminnassaan huomioon ilmastonmuutoksen ja luonnon hyvinvoinnin, ja sitoutuvat yritysten hyvän hallintotavan periaatteisiin. Mutta vähentääkö maailmanparannus tuottoja? Itseasiassa päinvastoin, tutkitusti. Tutkimusten mukaan systemaattinen vastuullisuuskriteerien käyttö johtaa positiiviseen vaikutukseen sijoitustuottoihin 80 %:ssa tapauksista. Vastuullisuuskriteerien täyttyminen puolestaan vaikutti positiivisesti yritysten tuloksentekokykyyn 62,6 %:ssa tapauksista ja negatiivisesti vain 10 %:ssa tapauksista.
Kuluttajien kysyntä ja megatrendit ohjaavat maailmaa suuntaan, jossa voittajia ovat vastuullisesti toimivat yritykset. Raha siis ohjautuu heille, yritysten arvo kasvaa, sijoittajat saavat tuottoja. How simple is that. Yhä useampi kuluttaja ottaa vastuullisuuden huomioon tehdessään kulutuspäätöksiä, jolloin kysyntä kohdistuu vastuullisiin yrityksiin kasvattaen niiden arvoa. Sijoittamalla vastuullisiin yrityksiin vältetään myös vaikeasti ennustettavia sijoitusriskejä, kuten yrityksen sisäiset väärinkäytökset, negatiivinen julkisuus (esim. rahanpesuskandaalit), poliittiset riskit, ympäristövahingot yms.
Toki on niin, että lopputuloksen kannalta on suuri merkitys, miten vastuullisuutta toteutetaan sijoitustoiminnassa, sillä vastuullisuus ei itsessään tee yrityksestä hyvää sijoituskohdetta. Tutkimusten mukaan sijoittaja voi saavuttaa paremman tuoton sijoittamalla yrityksiin, joiden toiminta on vastuullisuudeltaan korkealla tasolla niissä vastuullisuuskysymyksissä, jotka ovat taloudellisesti merkittäviä kyseiselle yritykselle. Taloudellisesti merkittävät vastuullisuuskysymykset vaihtelevat eri toimialoilla, joten sijoituspäätösten tekeminen vaatii syvää toimialaosaamista.
Tässäkin asiassa toimii vanha iskulauseeni, jota olen yrittänyt noudattaa kaikissa asioissani. Jos et itse osaa, kysy neuvoa siltä, joka osaa.”
Sijoitusterveisin, Mikko Soranto