Taloudellisesta hyvinvoinnista puhutaan tänä päivänä paljon, ja hyvä niin. Jos puhe jää vain yleisen sanahelinän ja epäkonkreettisten käsitteiden tasolle, siitä ei kuitenkaan ole yksilölle paljoa hyötyä. Tässä blogitekstissä tarkoitus on tuoda esiin niitä asioita, jotka juuri minun elämässäni ovat osa taloudellisen hyvinvoinnin käsitettä. Kyseessä ei ole siis niinkään tutkittuun tietoon perustuva, vaan nimenomaan omiin käytännön oivalluksiini perustuva esimerkki siitä, miten taloudellinen hyvinvointi näkyy minun elämässäni.
Mitä käsite taloudellinen hyvinvointi tarkoittaa?
Minulle taloudellinen hyvinvointi ei merkitse mitään tiettyjä rahasummia. Kyse on kokonaisuudesta ja siitä, miten koen kaikki rahaan ja talouteen liittyvät asiat. Koska koen, että oma taloudellinen hyvinvointini on tällä hetkellä hyvällä tasolla, piti ihan erikseen pysähtyä pohtimaan, mistä se positiivinen fiilis asiaan liittyen oikein koostuu.
Tiivistetysti voisin sanoa, että en koe rahaan ja taloudenhallintaan liittyvistä asioista jatkuvasti tai toistuvasti huolta. Minua ei ahdista keskustella omasta taloudellisesta tilanteestani eikä hoitaa tai suunnitella siihen kuuluvia asioita. Toisin sanoen talous- ja raha-asiat tuntuvat tällä hetkellä yhtä luontevilta ”kotitöiltä” kuin vaikkapa ruoanlaitto tai pyykinpesu.
Kaikki meistä tietävät varmasti sen tunteen, kun heräät aamuyöllä etkä saa enää uudelleen unta. Silloin mieleen tuppaavat ilmestymään ne ahdistusta ja ikävää oloa aiheuttavat asiat. Sellaiset, joita pystyy päiväsaikaan siirtämään mielestään pois, mutta yöllä ne saapuvat kummittelemaan ja aiheuttamaan stressiä. Aina löytyy jotain tällaista murehdittavaa, mutta taloudelliset asiat eivät ole niitä, jotka minua tänä päivänä piinaavat yön pikkutunteina. Tästä olen erityisen iloinen!
Kaiken kaikkiaan voin todeta, että omalla kohdallani kyse ei ole niinkään mistään tietyistä rahasummista tai tuloista ja menoista (toki tässäkin on se tietty raja, että toimeentulo on riittävää, eivätkä asiat aina ole näin mustavalkoisia). Kysymys on ennen kaikkea siitä, että tiedän, miten raha-asiat toimivat taloudessamme. Olen oppinut säilyttämään sen tunteen, että minä hallitsen rahaa eikä raha minua.
Millä käytännön keinoilla olen lisännyt taloudellista hyvinvointiani?
En ole luonnostani säästeliäs, kunnianhimoinen tai fiksu rahankäyttäjä. Päinvastoin: olen käynyt läpi lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden kuluessa kaikkia vaiheita köyhyysrajan alapuolella elämisestä armottomaan tuhlaamiseen ja siihen, että olen ummistanut silmäni rahan suhteen. Moni varmasti tunnistaa sen, että niukkojen aikojen jälkeen astelee esiin ”raha on tehty käytettäväksi”-vaihe, ja sitten löytää itsensä jälleen sieltä aivan toisesta ääripäästä. Olen todellakin oppinut kantapään kautta useimmat asiat omaan talouteen liittyen. Monia asioita myös vasta opettelen hallitsemaan.
Viimeisten muutamien vuosien aikana olen kuitenkin tehnyt isoja muutoksia elämässäni myös rahaan ja taloudenhallintaan liittyen. Juuri näiden asioiden kautta olen saavuttanut helpottavia muutoksia suhteessa rahaan, ja sitä kautta löytänyt sen taloudellisen hyvinvointini polun.
6 muutoksen askelta kohti taloudellista hyvinvointia
1. Olen opetellut tietoisesti pois huonon rahankäyttäjän ja ”ikuisen köyhän” identiteetistä. Kärjistetysti sanottu, mutta tällainen itsetunto minulla on ollut raha-asioissa, ja se on saanut minut myös tietoisesti välttelemään niitä. Niin kuin monessa muussakin, myös tässä omalla asenteella ja omakuvalla on iso merkitys.
2. Olen vähitellen harjoittelun kautta opetellut olemaan ajan tasalla taloutemme raha-asioista (tulot, menot, budjetointi), vaikka se onkin ollut aluksi haastavaa ja yllättävää ja jopa noloa kohdata oma kulutus silmästä silmään. Huom. Tämä ei todellakaan suju aina automaattisesti ja helposti, välillä sattuu isoja virhearvioita esimerkiksi joidenkin kulujen suhteen ja yllätyksiä tulee aina. Tärkeintä on kokonaisuus.
3. Olen luonut yksinkertaiset rutiinit raha-asioiden hoitoon, jolloin se ei tunnu vaivalloiselta. E-laskut, automaattiset rahansiirrot palkan jälkeen säästö- ja lainanhoitotilille sekä sijoituksiin helpottavat elämää ja tekevät asioiden hallinnasta selkeämpiä.
4. Olen kartoittanut taloutemme isoimmat riskit suurien, yllättävien kulujen varalle. Meillä niitä ovat tyypilliset kodinkoneiden ja auton kalliit kulut, lemmikkien sairastumiset sekä omat sairastumiset. Sen jälkeen olemme yhdessä puolison kanssa pohtineet, miten näihin tilanteisiin varaudutaan. Osa on hoidettu vakuutuksin ja osa ihan puhtaasti laittamalla rahaa säästöön.
5. Pyrin ennakoimaan taloudellisesti haastavia aikoja, jotka ovat jo etukäteen tiedossa. Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi suunniteltuja lyhennysvapaita isojen menojen kuukausina ja ennakoivaa säästämistä hoitovapaalle jäämistä varten.
6. Olen panostanut pikkuhiljaa ja taloudellisen tilanteen salliessa sijoittamiseen rahastojen ja sijoitusasunnon hankinnan kautta. Tämä on lisännyt taloudellista itsevarmuutta ja luonut uskoa siihen, että myös tällainen tavallinen, keskituloinen nainen voi vaurastua ja kasvattaa omaa talouttaan. Aiemmin olen ajatellut mustavalkoisesti, että tällaiset jutut ovat vain rikkaiden etuoikeus. Tästä on seurannut lopulta sellainen positiivinen oravanpyörä, kun olen huomannut, että omalla toiminnallani ja tekemiselläni on todella vaikutusta omiin talousasioihini. Näin myös itseluottamukseni, hallinnan tunteeni ja uskallukseni on lisääntynyt. Sitä kautta myös arkisten raha-asioiden hallinta ja hoitaminen on muuttunut palkitsevammaksi.
Taloudellinen hyvinvointini on siis paremmalla tolalla ennen kaikkea sen takia, että enää en odottele peukaloitani pyöritellen, menevätkö raha-asiat hyvin vai huonosti. Kaikkeen ei tietenkään voi vaikuttaa, mutta suurin ahaa-elämys on ollut siinä, että oma, aktiivinen ote talousasioissa on minun kohdallani ollut se avain onneen.
Lue lisää: