Mitä tarkoittaa itsemääräämisoikeus?

Mitä tarkoittaa itsemääräämisoikeus? Entä miten se liittyy omaan talouteen? Tässä tekstissä käyn läpi mitä termi pitää sisällään ja millaisissa tilanteissa meidän on se tärkeä muistaa. Eri elämänvaiheissa itsemääräämisoikeuden määritelmä vaihtelee myös, tästä lisää tekstissä! Ja tietysti otamme huomioon sen, mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa suhteessa omaan talouteen.

Ensiksi on hyvä ottaa selvää siitä, mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa. Itsemääräämisoikeus on tuttu etenkin terveydenhuollosta, eli henkilön tulee saada päättää itse häneen liittyvistä asioista. Ihmisellä on oikeus päättää itse omaan elämäänsä liittyvistä asioista, eikä tätä voi kukaan tehdä hänen puolestaan. Itsemääräämisoikeus voidaan nähdä päätäntävaltana siihen liittyen, mitä kukin haluaa tehdä, minne mennä tai kenen kanssa olla tekemissä. Myös omaan talouteen liittyen, määräämisoikeus on jokaisilla itsellään.

Voiko itsemääräämisoikeutta rajoittaa?

Kyllä. On tilanteita, joissa itsemääräämisoikeutta voidaan rajoittaa. Rajoitustoimenpide on kuitenkin laissa määritetty, ja siihen tarvitaan viranomaisen määräys. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tilanteet, joissa ihminen on vaaraksi itselleen tai oman sairauden, vamman tai heikentyneen toimintakykynsä puolesta ei pysty toimimaan oman etunsa mukaan tai on itselleen vaaraksi. Alla kuvattu mahdollisia rajoitustoimenpiteitä, joita eri tilanteissa voidaan tehdä.

Kun kyseessä on vamman, sairauden tai ikääntymisen vuoksi hoidon piirissä oleva potilas, on hänen toiveitaan hoitoon kunnioitettava. Jos potilas tai asiakas on itselleen vaaraksi, voidaan rajoittaa hänen liikkumista erilaisin turvavälinein. Myös yhteydenpitoa voidaan rajoittaa. Rajoitustoimenpide on aina viimesijainen keino toimia ja päätöksen rajoitustoimenpiteestä tekee potilasta hoitava lääkäri. Tällaisia rajoitustoimenpiteitä on esimerkiksi sängyn turvalaita tai pyörätuoliin kiinnitettävä turvavyö.

Lastensuojelun sijaishuollon asiakkuudessa olevaa, kodin ulkopuolelle kiireellisesti sijoitettua tai huostaanotettua lasta voidaan rajoittaa lähinnä yhteydenpidon tai liikkumisen näkökulmasta. Jos lapsen epäillään säilyttävänsä huoneessa hänelle vaaraksi olevaa materiaalia kuten vaikkapa päihteitä, voidaan hänen huoneensa tarkistaa. Yhteydenpitoa voidaan rajoittaa myös siinä tilanteessa, jos katsotaan vanhemman ja lapsen välisestä yhteydenpidosta olevan lapselle haittaa. Rajoitustoimenpiteestä päätöksen tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Päätökset perustuvat aina määräaikaan.

Tutkintavankeudessa olevan ihmisen yhteydenpitoa voidaan rajoittaa, jos sen katsotaan vaikuttavan tutkintaan etenemiseen.

Yllä mainitut tilanteet ovat äärimmäisiä tilanteita. On siis selkeää, että itsemääräämisoikeutta suojataan hyvin vahvasti lailla. Jokaisella on päätäntävalta omasta elämästään, ellei ihmisen katsota olevan vaaraksi itselleen.

Päätäntävalta omasta taloudesta

Oman talouden näkökulmasta, päätäntävalta on jokaisella itsellään. Vaikka eläisimme parisuhteessa, on jokainen vastuussa itse omasta taloudestaan. Kukaan ei voi määrätä sinua toimimaan vasten tahtoasi tai rajoittamaan rahankäyttöäsi. On selkeää, että meillä on halu ja tarve miellyttää meille tärkeitä ihmisiä. Joskus kuitenkin helposti liikutaan niin kutsutulla harmaalla alueella kun mietitään tilannetta suhteessa omaan talouteemme.

On riski, että hyväksikäyttöä tapahtuu eikä näitä tilanteita saada varmasti kitkettyä kokonaan pois. Kun olemme tietoisia siitä mitä oikeuksia ja velvollisuuksia meillä on, ehkäisemme myös riskiä joutua väärinkäytöksen uhriksi. Jos kuitenkin näin tapahtuu näin tapahtuu, että joku pyrkii vaikuttamaan sinun rahankäyttöön tai pakottaa sinua tekemään päätöksiä joita et itse haluaisi tehdä, voidaan puhua taloudellisesta väkivallasta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Yllä mainitut esimerkit ovat äärimmäisiä tilanteita, mutta ne kuvaavat mielestäni hyvin sitä, kuinka vahva itsemääräämisoikeus meillä jokaisella on. Elämässämme on kaksi vaihetta, jolloin todennäköisesti olemme hyvin riippuvaisia muista ihmisistä. Ensimmäisenä vaiheena lapsuus, jossa olemme riippuvaisia vanhemmistamme. Jos talletat lapsen tilille rahaa, ovat nämä silloin lapsen rahoja, etkä voi lainata näitä käyttöösi. Tästä aiheesta löytyy blogistamme jo kattava teksti, joten kurkkaa se täältä!

”Oman talouden näkökulmasta, päätäntävalta on jokaisella itsellään. Vaikka eläisimme parisuhteessa, on jokainen vastuussa itse omasta taloudestaan.”

Toinen vaihe elämässämme jolloin saatamme tarvita apua asioiden hoitoon, on meidän ikääntyessä. Kun omasta taloudesta huolehtiminen ei enää onnistu, on olemassa erilaisia mahdollisuuksia miten asiat voi hoitaa. Voit valtuuttaa muutamalla eri keinolla toisen henkilön hoitamaan asioitasi, mutta tärkeää on miettiä tätä jo ennakkoon, eikä siinä vaiheessa kun avun tarve on jo ilmeinen.

Jos lähipiiristäsi löytyy joku henkilö, joka voisi asioitasi hoitaa, voitte tehdä edunvalvontavaltuutuksen varmuuden vuoksi, turvaamaan asioidesi hoitoa siinä vaiheessa kun et siihen enää itse pysty. Voit valtuuttaa valtakirjalla läheisesi hoitamaan esimerkiksi laskujasi ja saamaan käyttöoikeuden tilillesi. Valtuutusta tehtäessä sinun tulee ymmärtää mistä on kyse, ja valtuutus astuu voimaan heti. Jos taas teette edunvalvontavaltuutuksen, tämän voimaan astumista haetaan lääkärin lausunnon tuella digi- ja väestötietovirastosta. Edunvalvontavaltuutus tarkoittaa siis ennakointia ja turvaa hetkeen, kun et enää itse pysty huolehtimaan asioistasi.

Jos lähipiiristäsi löytyy joku henkilö, joka voisi asioitasi hoitaa, voitte tehdä edunvalvontavaltuutuksen varmuuden vuoksi, turvaamaan asioidesi hoitoa siinä vaiheessa kun et siihen enää itse pysty.

Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä itse, mutta tähän voi tarvittaessa hyödyntää myös lakimiehen apua. Edunvalvontavaltuutusprosessista löytyy lisätietoa täältä, kun kävin itse perhepiirissä prosessin läpi Lakitoimisto Kunneksen tuella.

Niinalle voi varata maksuttoman 15 minuutin alkukartoituksen, jonka aikana on mahdollista keskustella esimerkiksi juuri edunvalvontavaltuutuksen tarpeellisuudesta. Ajan voit varata täältä

Blogimme lukijoille Niina tarjoaa edunvalvontavaltuutuksen laadinnan 15 % edullisemmin (norm. hinta 239 € / kpl). Edun saadaksesi ilmoita etukoodi ”NAISETPUHUURAHASTA”.

Lue lisää Niinan palveluista osoitteesta www.lakitoimistokunnes.com

kunnes lakitoimisto

Niina Kosunen

Lakimies, OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Lakitoimisto Kunnes apunasi

Varaa maksuton 15 minuutin tapaaminen lakitoimisto Kunneksen Niinan kanssa. Tapaaminen voidaan järjestää kokonaan etänä.

Lakitoimisto Kunnes tarjoaa laajasti palveluita elämän eri tilanteisiin:

Muistilista itselle:

  • Sinulla on päätäntävalta omista asioistasi, omaan talouteen liittyen
  • Parisuhteessa, keskustele ja kuuntele toista. Luokaa yhteisymmärrys ja yhteiset sopimukset
  • Lapsen varat ovat hänen, et voi lainata rahaa lapselta
  • Varaudu tulevaan, mieti kuka on henkilö, joka voi hoitaa asioitasi jos sinä et enää itse siihen pysty.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Positiivinen luottorekisteri

Oletko koskaan miettinyt miten luottomarkkinat toimivat? Eri tahot tarjoavat yrityksille ja yksityishenkilöille rahoitusta erilaisiin tarkoituksiin.

Jätä kommentti