Miten aloittaa osakesijoittaminen
Miten aloittaa osakesijoittaminen

Miten aloittaa osakesijoittaminen?

Ensimmäisten osakkeiden ostaminen on jännittävää, joskus jopa hieman kauhistuttavaa. Hikikarpalot nousevat otsalle kun seilaat eri osakkeiden välillä, pyrit valitsemaan juuri sopivan kohteen ja lopulta onnistut suuntaamaan kohti Osta-painiketta ja sen klikkaamista. Tässäkin kohtaa saatat vielä jänistää ja laittaa pakin päälle, vou vou vou…. Rahojen menettämisen pelko ottaa vallan ja painat Peruuta -nappia.

Miten päästä osakesijoittamisessa alkuun ja miten karkottaa se sisäinen jänistäjä? Luettelin alle OPn julkaisemasta Osakesijoittamisen alkeet -videosta tärkeimmät pointit, joista on aloittelevalle osakesijoittajalle hyötyä. Voit katsoa n. 20 minuutin kestoisen videon kokonaan kirjoituksen alta. Videolla keskustellaan osakesijoittamisen aloittamisesta Jasmin Hamidin ja Henri Parkkisen kanssa. He tarjoavat hyviä näkökulmia joiden avulla voit rohkaistua liikkeelle ja ostaa ensimmäiset osakkeesi.

Kenelle osakesijoittaminen sopii?

Osakesijoittamista ei voida rajata tiettyyn ryhmään tai tyyppiin ja sanoa, että osakesijoittaminen sopisi pelkästään X-henkilölle. Nimittäin osakesijoittaminen voi sopia tänä päivänä hyvin monelle. Ainoana ehtona on vain se, että tulee löytyä ainakin pienehkö pesämuna, jonka voi osakkeisiin sijoittaa.

Pesämunan EI tarvitse olla tuhansia euroja, vaan sataset riittävät. Jos haluaa sijoittaa vielä tätäkin pienemmällä summalla eli kympeillä, silloin sijoittaminen onnistuu loistavasti esimerkiksi rahastojen kautta, mutta niistä puhumme lisää kokonaan omassa kirjoituksessa.

Tietyn henkilötyypin lisäksi ei ole olemassa tarkkaa aloitusikää milloin osakesijoittaminen tulisi aloittaa. Monesti toki puhutaan, että aloita sijoittaminen mahdollisimman aikaisin (mielellään eilen), mutta koko homman voi aloittaa lähes minkä ikäisenä tahansa.

Jokaisen yksilön aloitushetkeen vaikuttaa oma elämäntilanne ja toki myös taloudellinen tilanne. Osa haluaa/pystyy aloittamaan silloin kun lapset muuttavat pois kotoa ja aikaa ja rahaa jää enemmän. Osa taas aloittaa vasta eläkepäivien korvilla. Osa lapsiperheiden vanhemmista lähtee turvaamaan lapsen tulevaisuutta jo ensimetreillä ja avaa sijoitussalkun, joka kasvaa lapsen rinnalla.

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta. 

Sijoita monipuolisesti osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

Mitä osakesijoittamisen aloittaminen vaatii?

Osakesijoittamisen aloittaminen vaatii kimmokkeen/ärsykkeen ja tietysti myös mahdollisuuden sijoittaa eli pääomaa tulee olla jonkin verran takataskussa, jotta ensimmäisten osakkeiden ostaminen onnistuu.  Alla OP:n osaketutkimuksen Henri Parkkinen kertoo hyvin tiivistetysti kolmen vaiheen ohjenuoran, miten osakesijoittamisen aloittamisessa kannattaa edetä.

Vaihe 1. Saat kimmokkeen / ärsykkeen osakesijoittamiseen

Vaihe 2. Teet kotiläksyjä eli opiskelet aihetta

Vaihe 3. Luot itsellesi suunnitelman osakesijoittamista varten

Suunnitelmaa kohtaan ei tarvitse olla täysin orjallinen, vaan voit muokata sitä ajan myötä ja näin usein myös tapahtuu monen sijoittajan kohdalla. Jos myös huomaat ajansaatossa ettei osakesijoittaminen ole yhtään sun juttu, voi osakesijoittamisen tieltä tehdä paluun takaisin ja osakkeet voi jättää joko omaan salkkuun ”roikkumaan” tai ne voi myydä pois ja sijoittaa rahat johonkin muuhun kohteeseen tai laittaa säästöön / käyttää muuhun. Eli osakesijoittamisen ei tarvitse olla lopullista. Paluu entiseen on mahdollinen.

Keskivertosuomalaisen sijoitussalkun arvo on noin 25 000-30 000 euroa.

Kuinka paljon tulee tietää itse kohteesta ennen kuin ostaa?

Eri alojen yhtiöihin ja osakkeisiin kannattaa tutustua tarkemmin ettei osta sikaa säkissä. Osalla toki tällainen intuition pohjalta ostettu osakehankinta on saattanut tuottaa hyviä tuloksia, mutta on voinut käydä myös täysin toisin. Siksi olisi hyvä käyttää tasaisesti aikaa Vaihe 2:seen eli kotiläksyjen tekemiseen, jotta tietää mm. mitä sijoittamisen tunnuslukuja kannattaisi hyödyntää analysoinnissa. Vaihe 2. eli uuden oppimisen tulisikin olla jatkuvaa. Opiskelu ei ole tarkoitettu pelkästään alkutaipaleelle, vaan omaa tietämystä osakesijoittamista kohtaan kannattaa kerryttää jatkuvasti, vaikka takana olisi useita vuosia osakesijoittamista.

Itseopiskelun lisäksi tänä päivänä on saatavilla laajasti asiantuntijoiden sekä analyytikkojen tekemiä osakeanalyyseja eri kohteista, joita voi kuunnella mm. lenkkipolulla korvanapeista. Tällaisia hyviä lähteitä ovat mm. Inderes.

Mitä asioita olisi hyvä tietää:

👉 Mitä kyseinen yhtiö tekee?

👉 Liiketoiminnan keskeiset tekijät?

👉 Kuka omistaa?

👉 Millainen historia yhtiöllä on? Kuinka suuren määrän tuloksesta yhtiö maksaa osinkoina? Millainen on osinkopolitiikka?

👉 Tutustu yhtiön johtoon ja hallitukseen

Ja tietysti pysy ajan tasalla mitä maailmassa tapahtuu ja sopeuta, miten yhtiöstä kerrotut uutiset vaikuttavat yhtiöön ja sen toimintaan? Eli opettele yhdistelemään asioita ja seuraa yhtiöitä uutiskanavissa.

Milloin on hyvä aika ostaa osakkeita?

Sen tietää oikeastaan vasta jälkikäteen taaksepäin katsottuna. Tämän vuoksi kannattaa hyödyntää ajallista hajautusta, jotta voi osua hyviin ja ei-niin-hyviin piikkeihin jolloin näiden kaikkien ostojen keskiverto on mukiin menevä. Eli suurta summaa ei kannata lyödä kiinni yhteen osakkeeseen kerralla, koska jos osut sinne kurssin huippupisteeseen ja tämän jälkeen kyseisen osakkeen kurssi lähtee kovaan laskuun, voi kurssin korjaantumisessa mennä kauan ennen kuin kurssi menee kohdallasi jälleen plussan puolelle (tai meneekö lainkaan).

Eli ajallisella hajauttamisella tarkoitetaan, että jos sinulla on esimerkiksi 10 000 euroa, et laita tätä koko summaa All In, vaan sijoitat sen osissa tietyin aikavälein.

Miten pitää pää kylmänä laskumarkkinoiden aikana?

Aina tämä ei onnistu, joskus hermot saattavat pettää ja se on täysin inhimillistä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä mikä se oma sijoitussuunnitelma on ja suhteuttaa siihen, mitä on aikomuksissa tehdä kurssien sukeltaessa ja paniikin ottaessa vallan. Jos olet päättänyt pitää rahasi kiinni sijoituksissa kymmeniä vuosia, silloin kannattaa muistuttaa itseä, että hei muista: mikä se sun tavoite olikaan?

Lyhyessä ajassa kurssit voivat heitellä paljonkin, mutta pitkässä juoksussa kurssit ovat yleensä ottaen nousseet. Eli pienet tai hieman suuremmat kurssiheilahtelut eivät ole vuosikymmeniä kestävässä sijoittamisessa kovin merkityksellisiä.

Kokeilemisen arvoinen

Jos vain mahdollista, osakesijoittamista kannattaa kokeilla jollain tietyllä summalla. Esimerkiksi 500-1000 eurolla. Näin saa tuntumaa koko hommasta ja pääsee kiinni osakesijoittamisen maailmaan.

Usein sanotaan, että kulut olisi hyvä pysyä noin 1 %, mutta jos nyt ekalla osakeostolla haluaa ostaa ja kokeilla esim. 100 eurolla, ei tällaisessa tilanteessa kannata liikaa tuijottaa kuluja, vaan enemmän ottaa ensimmäinen osakeosto testinä ja nähdä miten kaikki tapahtuu.

Oppi kertyy matkalla

Niin kuin kaikissa elämän eri osa-alueissa: oppi kertyy matkalla. Tässäkin tilanteessa lähdetään liikkeelle niillä eväillä mitä tällä hetkellä on, opiskellaan ja saadaan käytännön kokemusta, mahdollisesti mokataan, opitaan mokasta ja tiedetään miten toimia kyseisessä tilanteessa eri tavalla tulevaisuudessa. That’s how life goes!

Kannattaa pitää mielessä, että kaikki mokaa joskus. Ei ole olemassa täydellistä sijoittajaa.

Aloita osakesijoittaminen Nordnetissä! Tilin avaaminen on täysin ilmaista. Lisäksi Nordnet tarjoaa runsaasti erilaista oppimateriaalia, jota voi hyödyntää osakesijoittamisen alkutaipaleella. Opi lisää osakesijoittamisen aloittamisesta

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta. 

Sijoita monipuolisesti osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

passiivinen vai aktiivinen rahasto

Passiivinen vai aktiivinen rahasto

Rahastosijoittamisessa tulee vastaan monia erilaisia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi aktiiviset ja passiiviset rahastot. Näiden vaihtoehtojen eroavaisuuksien

Jätä kommentti