Miten aloittaa rahastosijoittaminen? Lue vinkit!

Rahastosijoittaminen tai niin sanottu rahastosäästäminen on yleistynyt etenkin naisten keskuudessa. Naiset kokevat rahastosijoittamisen helpoksi tavaksi aloittaa sijoittaminen, koska sitä pidetään vaivattomana vaihtoehtona. Kun taas esimerkiksi osakesijoittaminen vie runsaammin aikaa ja vaatii enemmän pääomaa, perehtymistä ja markkinoiden ja yhtiöiden analysointia.

Tässä postauksessa käymme läpi mitä rahastosijoittaminen oikein on ja miten voit ryhtyä rahastosijoittajaksi vaikka heti tänään.

”Naisten salkuissa korostuu maltillisempi riskinotto, ja osakerahastoissa vastuulliset kohteet kiinnostavat.

Lähde: Op.fi

Mitä rahastot ovat?

Rahastoa voisi kuvailla suurena pankkitilin√§, johon yksitt√§iset sijoittajat siirt√§v√§t rahojaan. T√§st√§ siirrosta ns. palkkiona sijoittaja saa rahasto-osuuksia, joiden m√§√§r√§ m√§√§r√§ytyy sijoitetun summan mukaan; mit√§ suurempi summa on, sen enemm√§n sijoittaja saa rahasto-osuuksia. 

Eli siin√§ miss√§ esimerkiksi osakesijoittaja sijoittaa kerralla yhden tietyn yhti√∂n osakkeeseen, rahastosijoittaja sijoittaa kerralla kaikkiin niihin kohteisiin, joita kyseisess√§ rahastossa on. T√§m√§ voi tarkoittaa kymmeni√§ tai jopa satoja eri kohteita. Riippuu rahastosta ja sen omistuksista. 

Rahasto on sijoitusinstrumentti joka sijoittaa rahastossa olevia varoja ennalta m√§√§r√§ttyihin kohteisiin. 

Miten rahasto käytännössä toimii?

1. Sijoittajat sijoittavat varojaan rahastoyhti√∂n hallinnoimaan rahastoon 

2. Rahastoa hallinnoiva taho sijoittaa sijoittajien varat eteenpäin, jotta rahasto voidaan saada tuottamaan

3. Kun rahastossa olevat sijoitukset tuottavat eli niiden arvo nousee, tarkoittaa t√§m√§ my√∂s rahasto-osuuksien arvonnousua -> jolloin sijoitetun summan arvo nousee ‚Äď sijoittaja tienaa (ja toisinp√§in).

Rahasto on kuin hedelmäkori, josta löytyy useita eri hedelmiä

Millaisia rahastoja on olemassa? 

Erilaisia rahastoja on olemassa monenlaisia. Rahastot voivat sijoittaa niin osakkeisiin, korkoihin, kiinteist√∂ihin, mets√§√§n jne. Alle olemme listanneet kolme yleisint√§ ja suosituinta rahastotyyppi√§. N√§it√§ ovat korko-, osake- ja yhdistelm√§rahastot. 

ūüĎČ Korkorahasto sijoittaa pelk√§st√§√§n korkoinstrumentteihin, kuten esimerkiksi yritysten joukkovelkakirjoihin tai valtioiden velkakirjoihin.

ūüĎČ Osakerahasto sijoittaa pelk√§st√§√§n eri yhti√∂iden osakkeisiin. 

ūüĎČ Yhdistelm√§rahasto sijoittaa kumpaankin edell√§ mainittuihin eli korkoinstrumentteihin ja osakkeisiin. Yhdistelm√§rahastot ovat t√§ll√§ hetkell√§ suosituin rahastotyyppi. 

Sijoitusrahastojen arvioituja keskimääräisiä tuottoja rahastotyypeittäin:

  • ūüíį Korkorahastot 2-4 %
  • ūüíį Osakerahastot 4-8 %
  • ūüíį Yhdistelm√§rahastot 3-6 %

(lähde: osakesijoittaja.fi)

Aktiiviset ja passiiviset rahastot 

Rahastoista puhuttaessa puhutaan usein my√∂s aktiivisista ja pasiivisista rahastoista. Nimens√§ mukaisesti aktiivinen ja passiivinen kertoo hyvin siit√§, miten rahastoa ‚ÄĚhoidetaan‚ÄĚ.

Aktiivisilla rahastoilla on ns. salkunhoitaja tai tiimi, joka käy aktiivisesti kauppaa rahaston sisällöllä.

Passiivisilla rahastoilla ei ole tällaista salkunhoitajaa tai tiimiä ja passiiviset rahastot ovat yleensä indeksirahastoja, jotka seuraavat jotain tiettyä indeksiä. Esimerkiksi Nordnetin kuluton Suomi indeksirahasto seuraa OMXH 25 indeksiä, joka sisältää Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yhtiötä. Tutustu Nordnetin Suomi-rahastoon täältä.

Aktiivisten rahastojen kulut ovat yleensä korkeammat kuin passiivisten, koska kulut ovat korvaus salkunhoitajalle, joka aktiivisesti seuraa markkinoita, hoitaa rahastoa ja pyrkii tekemään rahastosta mahdollisimman tuottoisan. Kulujen kohdalla kannattaa kuitenkin olla kriittinen ja tutkiva.

Rahastojen kulut ‚Äď mit√§ kannattaa ottaa huomioon?

Aiemmassa kappaleessa mainittuihin kuluihin kannattaakin kiinnitt√§√§ huomiota rahastoja vertaillessa. Rahasto voi nimitt√§in peri√§ mm. hallinnointi-, merkint√§- sek√§ lunastuspalkkioita. 

ūüíį Hallinnointipalkkio tarkoittaa juurikin rahaston perim√§√§ kiinte√§√§ palkkiota rahaston hoitamisesta. T√§h√§n voi kulua mm. analysointi, raportointi, arvonlaskenta, sijoitustoiminta…. 

ūüíį Merkint√§palkkio tarkoittaa kertaluontoista palkkiota, joka perit√§√§n aina kun ostat rahasto-osuuden. 

ūüíį Lunastuspalkkio tarkoittaa kertaluontoista palkkiota, joka perit√§√§n kun myyt rahasto-osuuksiasi. 

ūüíį Juoksevat kulut tarkoittavat rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja.  

Rahastojen kohdalla kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota, koska ne voivat syödä tuottoja pahastikin. Toki aktiivisissa rahastoissa osa sijoittajista ovat valmiita maksamaan hieman enemmänkin kuluja jos rahasto on menestyksekäs ja se tuottaa hyvin. Ei kuitenkaan missään kohtaa kannata jättää kuluja tutkimatta, koska ne voivat syödä suuren osan tuotosta. Sijoittaja.fi on hyvin demonstroinut miten kulut voivat nakertaa tuottoa pitkässä juoksussa, katso kaavio täältä

Miten rahaston arvo määräytyy?

Rahaston arvo m√§√§r√§ytyy rahaston omistusten my√∂t√§. Eli jos esimerkiksi kyseess√§ on 100% osakerahasto, perustuu rahaston arvo osakkeiden arvon mukaan: osakkeiden arvonnousu ja -lasku heijastuu rahaston arvoon.  

Rahaston arvon perusteella lasketaan taas rahasto-osuuden arvo. Eli mit√§ menestyksekk√§√§mpi rahasto on, sen arvokkaammaksi rahasto-osuudet nousevat. 

Miten rahastot tuottavat?

Jos rahastossa olevien sijoitusten arvo kasvaa, silloin my√∂s rahastoon sijoittamasi summan arvo kasvaa eli teet voittoa rahasto-omistuksillasi. 

Sijoitusaiheiset podcastit

Miten aloittaa rahastosijoittaminen?

1. Rahastoihin sijoitetaan ostamalla rahasto-osuuksia. Jotta voit tehdä näin, tulee sinulla ensin olla oma arvo-osuustili. Voit avata arvo-osuustilin maksuttomasti esimerkiksi Nordnetissä (suomalaisten eniten suosima sijoitusalusta) tai voit avata arvo-osuustilin esimerkiksi omassa pankissasi.

2. Kun olet luonut itsellesi arvo-osuustilin, tulee sinun seuraavaksi pohtia millaiseen rahastoon haluat sijoittaa? Monelle aloittelevalle sijoittajalle rahaston valitseminen voi olla vaikeaa. Nordnet kertoo omilla sivuillaan hyvin selkeästi eri rahastoista ja niiden sisällöstä. Tutustu tästä linkistä.

3. Kun olet valinnut sopivan rahaston, tulee sinun päättää millaisen summan haluat sijoittaa. Nordnetissä minimisijoitus on 15 euroa eli todella pienellä summalla pääsee liikkeelle. (Siirrä haluamasi summa arvo-osuustilillesi, jotta voit ostaa palan rahastoa). Rahan siirtoon löydät ohjeet täältä.

Suuria summia sijoittaessa kannattaa pohtia ajallista hajautusta, josta voit lukea lisää täältä.

4. Kun olet ostanut palan haluamaasi rahastoa, rahastomerkinn√§ss√§ kest√§√§ yleens√§ 2-3 arkip√§iv√§√§, jonka j√§lkeen rahasto-omistuksesi n√§kyy Nordnet tilill√§si. 

5. Jos haluat tehdä rahastosijoittamisesta säännöllistä ja sijoittaa automaattisesti kuukausittain, lue ihmeessä tämä kirjoitus. Itse olen automatisoinut kuukausittasen rahastosäästämiseni ja joka kuukausi tililtäni lähtee automaattisesti rahaa Nordnetiin, jossa taas automaattisesti tapahtuu kuukausittain rahasto-osto kolmeen eri rahastoon. Näin rahastosijoittaminen on todellakin helppoa ja vaivatonta!

Pääset rekisteröitymään Nordetin asiakkaaksi täältä! Rekisteröityminen käy helposti, jonka jälkeen pääset avaamaan arvo-osuustilin.

Lue my√∂s n√§m√§: 

Osakesijoittamisen aloittaminen 

Rahaston valinta – kasvuosuus vai tuotto-osuus?

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Onko mökkeilyssä taloudellisesti järkeä?

Tänä kesänä moni meistä on varmasti nauttinut kesäpäivistään mökillä. Suomalaiset ovat tunnetusti mökkeilykansaa, ja isolla osalla kesään kuuluu joko omalla, sukulaisten tai ystävien mökillä vierailu.

minimalismi

Minimalismi – monta tapaa toteuttaa

Tyhjensin eräänä päivänä astianpesukonetta ja astiakaappia puhtaista astioista, ja laitoin paistinlastoja keittiön laatikkoon omille paikoilleen. Jouduin hieman taistelemaan saadakseni kauhat, lastat ja mittakupit oikein päin,

Joukkorahoitus

Joukkorahoitus 2022 – tietopaketti joukkorahoituksesta

Tässä tekstissä lähdemme ottamaan selvää mitä tarkoittaa joukkorahoitus, miten yksityishenkilöt voivat hyötyä siitä sijoitusmielessä sekä miten yritykset voivat hyötyä joukkorahoituksesta. Mikä on joukkorahoitus? Joukkorahoitus on

huhtamäki sijoituskohteena

Huhtamäki Oyj РVastuullisten pakkausten valmistaja

Viime viikolla tein esittelypostauksen Cargotecista ja tänään on vuorossa Huhtamäki Oyj, joka on noutoruoka- ja elintarvikepakkauksia valmistava pörssiyhtiö. Huhtamäki on defensiivinen yhtiö ja sen kurssivaihtelu

Jätä kommentti