Paljon puhutaan meidän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jolla me saadaan pidettyä arki balanssissa, mieli ja kroppa hyvinvoivana. Hyvinvointi, sitähän me tarvitaan, varsinkin näin ruuhkavuosien keskellä. Ja koska työ on usein iso osa meidän arkea, on tärkeää että me jaksetaan työssä ja tykätään siitä mitä me tehdään.
Lepo, ruoka, liikunta – kolme kovaa vinkkiä takaamaan hyvinvointia. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta riittäkö nämä oikeasti? Näitä kolmea yhtään vähättelämättä, on suuri merkitys myös sillä millaisessa ympäristössä vietämme työpäivämme.
Mietitäänpä tilanne, jossa tiedät päämääräsi mihin urallasi haluat tähdätä. Teet töitä tavoitteidesi eteen, opiskelet, ja vihdoin saavutat sen unelmaduunin josta olet jo pitkään haaveillut, mutta työssä ei tunnukaan hyvältä olla. On asioita, jotka pitää työpaikalla olla kunnossa jotta työntekijät viihtyy siellä ja voi hyvin, olipa työ sitten unelmaduunia tai vaan duunia. Työ on meidän kaikkien elämässä tärkeässä roolissa ainakin jossain vaiheessa , sillä työn kautta ansaitaksemme itselle rahaa elämiseen.
Listasin alle asioita, jotka minun mielestäni tekee unelmaduunista unelmaa:
1. Työpaikan ilmapiiri ja tiimi
Työpaikkoja on erilaisia, kuten myös tiimejä joissa työtä tehdään. Uskoisin, että valtaosa töistä on sellaisia, että niitä tehdään yhdessä työkavereiden kanssa. Vaikka tekisit sun unelmaduunia, voi huono työyhteisö tehdä työstä lähestulkoon piinaavaa. Perusjutut kuntoon ja työyhteisö alkaa samalla voimaan hyvin. Avoimuutta, yhteen hiileen puhaltamista, yhteisiä tavoitteita.. Mikä voisi olla se juttu joka nostaisi tunnelmaa työpaikalla? Vahingolliseksi ilmapiirin tekee ulkopuolelle jättäminen, negatiiviseen sävyyn puhuminen, yleinen apea mieliala työpaikalla.. Kuka tällaista jaksaisi pitkään?
2. Työn joustavuus
Millaiset ehdot työnantajasi sanelee työstäsi? Kuulin tänään työpaikasta, jossa kertyneet ylityöt käskettiin tehdä saman viikon aikana pois. Auts, kuulostaa mahdottomalta, koska usein kalenteri on jo täytetty eikä tuntien poistaminen onnistu tuosta noin vaan. Kun asioista sovitaan yhteisesti ja kuunnellaan kaikkien mielipiteitä, syntyy varmasti hyvää! Vaikka korona-aika ei ollut kenellekään mukavaa, oli kuitenkin etätyön lisääntyminen varmaan yksi merkittävin positiivinen juttu joka tästä pandemiasta meille jäi.
3. Millaista huolta työnantaja pitää työntekijöistä?
Löytyykö sulta smartum tai muu vastaava työnantajan tarjoama etu? Multa ei, sekös harmittaa. Liikuntaetuudet ei ole ainakaan itselle se suurin juttu työpaikkaa valitessa, mutta tärkeä lisä kuitenkin, etenkin työntekijän hyvinvoinnin kannalta. Kysyin instagramissa meidän seuraajilta millaisia työsuhde-etuja heillä on, summat vaihteli vuosittain kymmenistä satoihin euroihin vuodessa. Pahimmillaan sain kuulla ettei mitään etuja ole. Minusta hauskin etu oli työsuhdepolkupyörä! Tällaisen minäkin haluan.
4. Mahdollisuus edetä uralla ja tulla kuulluksi
On tärkeää, että urahaaveesi ja -toiveesi kuullaan työpaikalla ja keskustellaan siitä mitä haluat. Ylipäätään tasa-arvoinen ja toimiva esimiestyö on äärimmäisen tärkeä lisä hyvinvoivaan työyhteisöön. Kun työntekijää kuullaan, saa työnantaja tärkeää tietoa itselleen myös työntekijöistä. Nykyaikana kun joillekin aloille on muodostunut jopa pula työntekijöistä, on varmasti hyvin tärkeää pitää kiinni työntekijöistä. Ja varmasti kuulluksi tuleminen lisää luottamusta työntekijän ja työnantajan välillä. Ja tietysti hyvä esimiestyö parantaa aina työyhteisön hyvinvointia.
Tätä listaa voisi jatkaa varmasti vielä pitkälle. Tärkeintä on se, että tiedostat, mikä on työssäsi jaksamiselle merkityksellistä, arvosta itseäsi ja sun osaamista ammatissasi. Riippuen työn kuormittavuudesta, on myös tärkeää että omia ajatuksia työhön liittyen pääsee purkamaan, joko työyhteisössä tai ulkopuolisen tahon tuella.
Sitten on tietysti yksi tärkeä juttu joka meihin vaikuttaa, eli palkka. On tiestysti tärkeää että saat riittävän korvauksen tekemästäsi työstä, ja sen on myös työyhteisön kannalta reilu.
Oletko kuullut puhuttavan palkka-avoimuudesta? Lue lisää täältä jos haluat tietää mistä on kyse!
Muutokset vaatii joskus rohkeutta
Mitä jos oma työ ei tunnukaan unelmalta? Haaveiletko toisinaan jostain ihan muusta työstä, mutta rohkeus ei riitä heittäytymään ja kokeilemaan jotain uutta? Jos haluat hakea inspiraatiota työurallesi, kuuntele Satu Rämön ja Hanne Valtarin teos Unelmahommissa: Tee itsellesi työ siitä mistä pidät. Kirja on kirjoitettu innostavaksi vertaisoppaaksi heille, jotka haluavat tehdä sitä heidän omaa unelmaduuniaan.
Moni haaveilee jättävänsä palkkatyöt ja alkavansa tehdä työkseen sitä mistä pitää ja mistä inspiroituu. Miten sitten pystyy yhdistämään intohimonsa ja elannon hankkimisen? Mitä jos yhden intohimon sijasta onkin monta kiinnostuksen kohdetta?
Kaksi luovan alan yksityisyrittäjää Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat, miten loikka unelmien töihin heidän kohdallaan onnistui. Kirjassa he puhuvat avoimesti niin työuransa hyvistä hetkistä kuin paniikin tunteista ja pettymyksistä. Lisäksi he jututtavat eri alojen huippuammattilaisia, jotka ovat oman itsensä herroja. Rämön ja Valtarin esimerkki kannustaa kaikkia niitä, jotka miettivät uskaltavatko ja niitä jotka ovat jo uskaltaneet.
”Moni haaveilee jättävänsä palkkatyöt ja alkavansa tehdä työkseen sitä mistä pitää. Miten sitten pystyy yhdistämään intohimonsa ja elannon hankkimisen? Mitä jos yhden intohimon sijasta onkin monta kiinnostuksen kohdetta?
Kaksi luovan alan yksityisyrittäjää Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat, miten loikka unelmien töihin heidän kohdallaan onnistui. Kirjassa he puhuvat avoimesti niin työuransa hyvistä hetkistä kuin paniikin tunteista ja pettymyksistä. Lisäksi he jututtavat eri alojen huippuammattilaisia, jotka ovat oman itsensä herroja. Rämön ja Valtarin esimerkki kannustaa kaikkia niitä, jotka miettivät uskaltavatko ja niitä jotka ovat jo uskaltaneet.”
Kirjan pystyt kuuntelemaan Nextoryn kautta, johon tarjoamme 30 vuorokautta maksutonta kuunteluaikaa! Klikkaa tästä ja rekisteröidy palveluun.