Miten onnistut saavuttamaan itsellesi asettamat tavoitteet

Oletko koskaan asettanut tavoitteita omaan talouteesi liittyen? Tai muita mahdollisia tavoitteita? Rahaan liittyen tällaisia tavoitteita voi olla vaikkapa säästämiseen, kulujen karsimiseen tai sijoittamiseen liittyen. Jos et vielä ole, tässä tekstissä kerron muutaman vinkin siitä, miksi sinun kannattaa asettaa tavoitteita ja miten onnistut saavuttamaan itsellesi asettamat tavoitteet!

Unelma vai tavoite

Ensiksi, on tärkeä erottaa mikä ero tavoitteella ja unelmalla on. On tärkeä unelmoida ja haaveilla, leikitellä ajatuksilla siitä, että saavuttaisit jotain suurta tai hienoa tulevaisuudessa. Unelma on helppo havainnollistaa esimerkiksi seuraavan esimerkin kautta:

”Haluan eläkkeelle päästyäni muuttaa Espanjaan” – kyseessä on unelma, asia josta unelmoimme tapahtuvan. Unelmat auttaa meitä irroittautumaan arjesta ja heittäytymään hetkeksi haaveilemaan jostain, jota mahdollisesti voi joskus tapahtua. Unelmat luovat meille mielihyvää, ja ovat myös sitäkin kautta äärimmäisen tärkeitä. Miten sitten muutamme tämän unelman tavoitteeksi?

Jotta unelman voi saavuttaa, tulee tästä luoda tavoite. Tavoiteenasettelun kautta syntyy selkeä prosessi, joka unelmasta usein puuttuu. Jotta voimme muuttaa unelman Espanjaan muutosta tavoitteeksi, tulee meidän asettaa jokin konkreettinen tavoite ja päämäärä.

Esimerkiksi: ”Säästän kuukausittain sata euroa rahastoihin niin kauan, että minulla on koossa 10 000 € salkku jonka turvin voin muuttaa Espanjaan.” Nyt unelma on muuttunut tavoitteeksi, ja tavoitteen saavuttamiseksi on asetettu selkeä suunta.

Tavoitteenasettelun historia

Tavoitteenasettelun tärkeys on oivallettu jo 1960- luvulla yritysmaailmassa. Yhdysvaltalainen psykologi Edwin Locke on luonut teorian tavoitteenasettelusta, joka tunnetaan nimellä goal-setting theory. Teorian yksi tärkeistä lähtökohdista on motivaation vahvistaminen. Locke on tutkinut 60-luvulla työntekijöiden motivaation vahvistamista sekä ylläpitoa ja todennut tutkimuksiensa kautta, että työntekijät ovat motivoituneempia tehtäväänsä kun sillä on selkeä tavoite ja tehtävästä saa tarkoituksenmukaisen palautteen. Teoriassa yhdistyy tavoitteiden, motivaation ja tuottavuuden yhteys.

Myöhemmin on tutkittu, että tavoittetiden asettelu vahvistaa tuottavuutta jopa 25%.

Alla olevalta videolta voit kuunnella lisää tästä teoriasta:

Edwin Locke Goal-setting theory

Millainen on realistinen tavoite?

Edellä mainittu esimerkki Espanjaan muutosta ja pitkäjänteisestä säästämisestä ei ole se paras mahdollinen esimerkki, jonka kautta tavoitteenasettelua kannattaa lähteä tekemään. Ensinnäkin siksi, että kyseessä on todella pitkän aikavälin tavoite, emmekä aina pysty ennustamaan elämää etukäteen. Jos matkan varrelle osuu jokin muutos, jonka vaikutuksesta ei pysty enää 100€ kuukausisijoitukseen, on tavoite jo mennyt vähän metsään.

Juuri tästä syystä, on tärkeä asettaa matkan varrelle myös niitä pienempiä tavoitteita sekä joustovaraa tavoitteisiin, jotta niitä voi tarvittaessa muuttaa. Ne metsään menneet tavoitteet eivät juuri motivoi eikä kasvata meidän uskoa itseemme. Päinvastoin, saattaa käydä niin että tavoiteenasettelu ei motivoi, koska saavutukset ovat olleet huonoja tai pelkkiä epäonnistumisia.

Tärkeää siis onkin asettaa tavoitteita, joiden yksi lähtökohta on realistisuus ja saavutettavuus. Tavoite ei saa olla liian mahtipontinen tai saavuttamattomissa. Tavoite kannattaa olla rajattu tiettyyn aikaan, esimerkiksi ”tulevan kolmen kuukauden aikana pyrin karsimaan ruokakuluja -100€ kuukaudessa” tai ”seuraavan neljän kuukauden aikana siirrän joka kuukausi rahastoihin 30€”. Ja näin, onnistuimme luomaan tavoitteen joka on realistinen, selkä ja aikaan rajattu! Kuulostaako helpolta? Ja kun tavoite on saavutettu, muista, että ennenkuin hyppäät kohti seuraavaa tavoitetta, palkitse itsesi onnistumisesta!

Millaisia tavoitteita rahaan liittyen voi olla?

Listaan vielä alle muutaman esimerkin siitä, millaisia rahaan liittyviä tavoitteita voi olla. Muista, nämä ovat vain esimerkkejä, näitä voi hyödyntää inspiraationa asettaessa omia tavoitteita!

  • Säästän seuraavan kolmen kuukauden aikana 50€ / kk
  • Karsin ruokakuluja seuraavan kuukauden aikana 40€ / viikkoo
  • Luon itselleni seuraavan kuuden kuukauden aikana 300€ puskurin (lue lisää täältä mikä on puskuri)
  • Aloitan sijoittamisen seuraavan puolen vuoden aikana, heti kun puskuri on kunnossa
  • Sijoitan 15€ / kk rahastoihin puolen vuoden ajan
  • Säästän 40€ / kk osakkeiden ostoa varten
  • Luon itselleni budjetin, jossa pyrin pysymään seuraavat viisi viikkoa

Vaikka nämä tavoitteet kuulostaa ehkä ajallisesti lyhyiltä tai pieniltä, kannattaa kuitenkin muistaa se, että on mukavampi lähteä onnistuneen pienen tavoitteen jälkeen kohti seuraavaa tavoitetta, kuin kompuroida jo ensimmäisen tavoitteen osalta.

Tsemppiä tavoitteenasetteluun!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.