erilaiset rahatyypit
erilaiset rahatyypit

Miten säästää rahaa?

Säästäminen, tuo ikuisesti keskusteluissa oleva aihe. Miten rahaa voisi oikein säästää onnistuneesti? Mitä säästämisessä tulisi ottaa huomioon ja miksi säästäminen kannattaa? Tässä postauksessa ei paneuduta pelkästään eurojen laskemiseen vaan sen sijaan herätellään ajatuksia siitä, miksi säästäminen kannattaa ja miten siinä voi onnistua!

Mistä säästäminen kannattaa aloittaa?

Vaikka alkuun lupasin, että tekstissä ei puhuta juurikaan eurojen laskemisesta, niin perun heti puheeni. Tottakai oma talous on tunnettava, jotta säästäminen onnistuu. Kun tiedät säännölliset tulosi ja menosi, tiedät myös paljonko rahaa voit säästää. Kun tunnet oman taloutesi, kannattaa tutustua myös budjetoinnin mahdollisuuksiin. Tutustu @naisetpuhuurahasta – budjetointipohjaan ja hanki se itsellesi täältä!

Listaa säännölliset tulot ja menot! Alla esimerkki siitä, mitä kaikkea tulot ja menot voi esimerkiksi olla, kuvitteellisen henkilön Liisa avulla. Liisa on 38-vuotias merkonomi joka työskentelee markkinoinnin parissa. Liisa asuu kahdestaan lapsensa sekä perheen kissan kanssa vuokralla Tampereella.

Liisan tulot kuukausittain:

Palkka 3200€
Lapsilisä 94,88€ + yksinhuoltajalisä 68,30€
Elatusapu 350€

yhteensä 3713,18€

Liisan kiinteät menot kuukausittain:

Vuokra 890€
Vesimaksu 50€
Sähkölasku 60€
Puhelinliittymät 39€
Vakuutukset 35€
Ruokakauppa 350€
Kuntosali 29€
Bussikortti 40€
Päivähoitomaksu 240€
Lapsen harrastukset 35€
Suoratoistopalvelut 19€
Muut kulut 150€

Menot yhteensä 1937€

Yllä olevan laskelman mukaan Liisalle jäisi kuukausittain 1776,18€ rahaa kiinteiden kulujen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Liisan olisi realistista säästää kuukausittain tuo summa, sillä satunnaisia kuluja syntyy varmasti. Hyvin realistinen ajatus voisi kuitenkin olla, että rahaa siirtyisi kuukausittain säästöön useampi satanen, jos kulurakenne ei valtavasti muutu.

Kiinteät kulut ovat kuluja, joista puhuttaessa on kyse kuluista, jotka toistuu säännöllisesti kuukausittain tai useamman kerran vuodessa. Vaikka nämä kulut ovat ”kiinteitä”, voi näistä säästä esimerkiksi kilpailuttamalla palveluita! Lue täältä lisää siitä miten voit säästä kiinteistä kuluista.

Ota oma talous haltuun esimerkiksi meidän ilmaisella taloudenhallintapohjalla, jonka voit ladata täältä!

Miksi Liisan sitten kannattaa säästää? Tai miksi jokaisen meistä kannattaa säästää? Säästäminen kannattaa siksi, että jos haluamme hankkia jotain isompaa, pystymme hankkimaan tämän ilman lainarahaa, joka kuormittaisi taas talouttamme kuukausittain lyhennyksien muodossa. Säästää kannattaa niinsanotusti myös pahan päivän varalle, eli puskuriin, jotta yllättävät menot ei romuttaisi meidän taloutta. Voit lukea täältä lisää siitä, mikä on taloudellinen puskuri. Säästössä olevat rahat luo turvaa ja taloudellista mielenrauhaa, kun tiedämme, että yllättävien menojen tai suunniteltujen hankintojen varalle on olemassa rahaa. Säästää kannattaa myös siksi, että talouden ylijäämää voi laittaa myös tekemään töitä sinun hyväksesi, eli kun rahaa jaa yli arjen menoista, voi nämä sijoittaa. Rahastot ovat helppo tie sijoittamisen aloittamiseen, koska rahastosijoittamiseen pääsee kiinni hyvin pienelläkin summalla. Lue lisää rahastosijoitamisesta täältä!

Säilyykö säästöt käyttötilillä?

Meistä jokainen on erilainen rahankäyttäjä. Kuitenkin varmaan hyvä periaate on, että säästöt kannattaa jemmata johonkin toiselle tilille kuin käyttötilille. Näin käyttövarat ja säästöt pysyy selkeästi erillä toisistaan. Mikä on sitten paras tapa siirtää varoja säästöön? Taaskaan ei löydy yhtä oikeaa vastausta, vaan vaihtoehtoja on monta. Useimmat saattaa siirtää rahat säästötilille suoraan palkkapäivänä. Vältä tässä kuitenkin kompastumasta siihen, että siirrät säästöön liian ison rahasumman ja loppukuusta joudut palauttamaan rahoja käyttötilille pikkuhiljaa. Tällöin voi olla aika viheltää hetkeksi peli poikki ja pysähtyä miettimään miksi näin kävi. Oliko säästöön siirretty summa liian suuri vai kuukauden kulutus budjetoitua enemmän.

Säästämisen tyylejä on monia, ja moni saattaa pitää siitä että omat varat on selkeästi lokeroitu omiin käyttötarkoituksiinsa. Otathan huomioon myös kustannukset, joita tilin ylläpidosta syntyy. Jos tilejä on useampi, saattaa kulut äkkiä nousta suuriksi.

Kuinka pitää motivaatio yllä säästämiseen?

Tärkeää säästämisessä ja omassa taloudenhallinnassa on löytää motivaatio ja säilyttää se. Kun innostut ja huomaat että innostus, motivaatio ja tavoitteet tuottaa tulosta, seuraa tästä positiivista jatkumoa oman talouden hallinnalle. Kun rahasta tulee kiinnostava ja innostava juttu, säilyy myös sinun motivaatiosi pitää taloudesta huolta. Yksiselitteistä keinoa tähän ei ole, mutta pari vinkkiä voimme tähän antaa:

  • Positiivinen asenne rahaan ja rahapuheeseen
  • Realistinen käsitys omasta taloudesta
  • Tavoitteet, jotka on mahdollisuus saavuttaa ja jotka innostaa

Jos tavoitteenasettelu kiinnostaa enemmän, kurkkaa myös tämä postaus. Tavoitteenasettelun kautta saat kasvatettua omaa motivaatiota ja selkeyttämään omia päämääriä.

Yksi tärkeä asia motivaation ja positiivisen asenteen ylläpitämisessä on omat tunteet ja niiden tunnistaminen. Tunteet kuuluu elämään, mutta sanoittamalla niitä, opit oivaltamaan niistä paljon! Jos mieli on syystä tai toisesta maassa, tuleeko silloin halu ostaa jotain? Heräteostokset ja shoppailu ylipäätään on yksi asia, joka on helposti yhdistettävissä mielihyvään. Kuitenkin kannattaa pysähtyä myös hetkeksi miettimään sitä, kuinka pitkään ostopäätöksestä syntynyt mielihyvä säilyy ja ennenkaikkea, oliko hankinta oikeasti välttämätön. Voisiko mielihyvää hakea jostain muualta kuin ostoksista? Tunteita ei kannata padota, vaan antaa niiden tulla! Ymmärtämällä ja hyväksymällä opimme myös toimimaan viisaasti tunteidemme kanssa, niin niiden hyvien kuin huonojenkin tunteiden.

Muista: Onnistumiset on yksi iso ja tärkeä askel motivaatioon!

Rahapuhe ylläpitää innostusta ja motivaatiota

Vielä viimeisenä, puhu! Kun sinä innostut, sinulla on mahdollisuus jakaa innostusta myös sinun lähipiirille. Raha-asiat ovat henkilökohtaisia ja sinä itse päätät kuinka paljon ja kuinka syvällisesti niistä puhut. Monelle puhumisen keino voi löytyä myös sosiaalisesta mediasta, josta löytyy paljon rahapuhetta!

Laita vinkit ja oivallukset jakoon, joilla sinä olet onnistunut! Näin saat myös läheisesi kiinnostumaan rahasta ja talpoudellisesta hyvinvoinnista!

Lue myös 10 + 1 vinkkiä säästämiseen

Ja vielä viimeisenä vinkkinä, jos haluat inspiraatiota arkiruokiin ja ruokabudjettiin, ota seurantaan meidän @budjettikeittiössä – tili Instagramissa.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.