Miten tienata somella lisätuloa tai tehdä somesta päätulonlähde?
Maailma on muuttunut paljon siitä, mitä se oli esimerkiksi 10-20 vuotta sitten. Tässä tarkoitan varsinkin työmaailmaa ja tienaamiskulttuuria. Nykyään some eli sosiaalinen media mahdollistaa jo hyvin nuorillekin rahan tienaamisen ja osalla vaikuttajista tienestit pyörivät jo valtavissa summissa. Somea ja sillä tienaamista ei kannatakaan väheksyä tai pyöritellä silmiä jos joku sanoo tienaavansa rahat sosiaalisen median kautta.
Koitin joskus pari vuotta sitten selittää omalle äidilleni, että ”hei, tämä tyyppi tienaa tuhansia julkaisemalla tällaisia kuvia somessa”, eikä äitini meinannut uskoa ollenkaan. Enkä yhtään ihmettele. Ei silloin hänen aikanaan ollut instoja tai tikkelitokkeja.😆
Mutta somella voi tosiaan tienata ja hyvässä lykyssä paljonkin.💪 Ajattelin listata alle erilaisia keinoja, miten juurikin esimerkiksi Instagramista tai Youtubesta voi tehdä yhden tulonlähteen. Haluan kuitenkin heti alkuun sanoa, että isojen tulojen tai yleensä ottaen tulojen aikaansaaminen somen kautta ei ole helppoa tai pikalippu vaurauteen. Se vaatii työtä siinä missä muutkin keinot ja monesti työn määrä karkoittaakin useimmat jo alkumetreillä, koska huomataan ettei yhden videon julkaiseminen tuonutkaan rikkautta tai vielä muutaman kuukauden jälkeenkin ollaan lähtöpisteessä.
Useimmiten somella tienaaminen vaatii runsaasti systemaattista tekemistä ja pitkäjänteisyyttä ennen kuin alkaa nähdä tulosta eli ekojen viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien ajan tulos voi olla niukkaa. Tämä kannattaa pitää mielessä. Mahdotonta somella tienaaminen ei kuitenkaan ole, vaan hyvin mahdollista.
Nykyään esimerkiksi maailman huippujalkapalloilija Ronaldo tienaa enemmän Instagramilla kuin itse jalkapallon pelaamisella.
Miten tienata somella? Tässä 5 eri keinoa:
👉 Yhteistyöt eri yritysten kanssa. Mainostat yritystä tililläsi ja saat vastapallona rahallisen korvauksen. Tällaisia yhteistöitä voi saada aikaan myös esimerkiksi boksi.com tai somessa.com kautta.
👉 Affiliatemarkkinointi. Yhdistät yrityksen tuotteen ja asiakkaan affimarkkinoinnin avulla. Välistä nappaat oman %-osuuden kauttasi tulleesta myynnistä. Affimarkkinointia voi tehdä niin blogin, Instan tai youtuben kautta. Affimarkkinoinnista voi sopia suoraan yritysten kanssa tai sitten voit liittyä esimerkiksi adtraction.com sivustolle.
👉 Someassarina toiminen. Jos instagram ja muut kanavat ovat käsissäsi kuin sulaa vahaa, voit auttaa yrityksiä ylläpitämällä heidän tilejä maksua vastaan. Tällaisessa tilanteessa kannattaa miettiä miten saat äänesi kuuluviin ja tavoitat yritykset? Kannattaa myös pohtia miten paketoit oman palvelusi?
👉 Mainostulo. Tämä on suosittua varsinkin Youtuben puolella. Toki ensin tulee olla koossa tietty määrä seuraajia ja katselutunteja, jotta mainokset saa omalla tilille pyörimään, mutta sen jälkeen mainostuloja voi saada muutamista euroista valtaviin summiin.
👉 Omat tuotteet – digitaaliset tai fyysiset. Jos Instagram ja muut somekanavat ovat tosiaan kuin sulaa vahaa käsissäsi, silloin voit esimerkiksi paketoida tietosi ja taitosi digituotteiksi (e-kirja, valmennukset, webinaarit..) ja myydä seuraajillesi. Toinen vaihtoehto on myös omien fyysisten tuotteiden markkinointi ja myynti somen kautta. Nykyään esim. Instaan tai faceen voi liittää kaupan ja tehdä näiden kautta suoraa kauppaa (ei digitaalisia tuotteita).
👉 Myy osaamistasi. Digituotteiden sijaan voit myydä osaamista joko one-to-one tyyppisesti tai suuremmille ryhmille.
Toki kannattaa muistaa, että näiden keinojen hyödyntämiseen tulee olla olemassa omat tilit tai sivusto, jotta niitä voi hyödyntää. Kannattaakin tarkasti miettiä mikä se oma juttu on? Mitä kanavia tarvitaan ja ennen kaikkea mikä on aihealueesi ja millainen on kohderyhmäsi jolle julkaiset?
7-vuotias Anastasia Radzinskaya tunnetaan paremmin nimellä Nastya tienaa vuosittain lähes 20 miljoonaa Youtuben kautta. Tulo koostuu mm. mainosnäytöistä kuin myös yhteistöistä eri yritysten kanssa.
Mahdollisuuksia on monia!
Mahdollisuuksia on monia ja usein mahdollisuuksien ymmärtäminen laajenee sen mukaan kuin jatkaa tekemistä ja oma tekeminen laajenee askel askeleelta. Ensin näkee yhden mahdollisuuden ja sitten jonkun ajan päästä toisen ja kolmannen… Usein mahdollisuuksia alkaa löytyä kun antaa ideoille tilaa ja listaa niitä säännöllisesti ylös, vaikka osa saattaisi olla toinen toistaan hullumpia.
Tärkeimpänä avaimena näen myös sen, ettei jää jumittamaan siihen vanhaan ajatukseen, että työtä tehdään 8-16 välisenä aikana ja että väheksyy somen tuomia mahdollisuuksia tienata. Me täällä Suomessa tunnutaan vielä arvostavan eniten sitä työtä, jonka eteen ollaan raadettu fyysisesti ja esimerkiksi somen kautta tienatulle rahalle ei anneta arvoa. Somevaikuttajat ”eivät tee oikeita työtä”, mutta kyllä siinä saa tehdä työtä siinä missä muutkin ja nykypäivänä se on työ, joka tulisi ottaa vakavammin.
Ps. Kannattaa muistaa, että somen kautta tienatut tulot ovat myös verotuksen alaisia ja kannattaa ottaa selvää miten toimia kun massia alkaa tulla. Päivi listasi omassa yrittäjä-kirjoituksessaan hyviä huomioita, kun alkaa saada somen kautta tuloa. Lue kirjoitus klikkaamalla tästä linkistä.