Miten tukea lasten ja nuorten taloustaitoja
Miten tukea lasten ja nuorten taloustaitoja

Miten tukea lasten ja nuorten taloustaitoja?

Viime vuonna oikeusministeriön teettämän tutkimuksen perusteella taloustaidoiltaan heikoin ikäryhmä ovat 18-29-vuotiaat nuoret aikuiset. OP-ryhmän alle 30-vuotiaille suunnatussa kyselytutkimuksessa puolestaan lähes puolet vastanneista kertoo raha-asioiden ahdistavan. Juuri tuossa iässä, aikuisuuden kynnyksellä, elämässä tapahtuu usein isoja muutoksia. Ajankohtaisia asioita voivat olla muutto pois lapsuudenkodista, opiskelu ja siirtyminen työelämään, kenties oman asunnon ostaminen tai vaikkapa perheen perustaminen. Näiden merkittävien elämänvaiheiden aikana olisi tärkeää, että taloustaidot ovat riittävät eikä raha aiheuttaisi ahdistusta.

Nuoruuteni raha

Kun mietin omaa elämääni taaksepäin, eniten raha-asiat ovat ahdistaneet juuri 15-25-vuotiaana. Vanhempieni elämää hallitsivat konkurssi, mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä onnettoman huonot rahataidot. Koska omatkaan taloustaitoni eivät tuolloin olleet kummoiset, raha ja siihen liittyvät asiat olivat aikamoista sekamelskaa. Tuntui, että ne vähätkin rahat lipuivat käsistä. Halusin toisaalta olla vastuullinen ja opetella hoitamaan asioita, mutta toisaalta valtaa otti myös teinin kapinallisuus ja katkeruus: miksi minun kesätyörahani hupenivat pakollisiin elämisen kuluihin, kun toisissa perheissä nuorilla oli mahdollisuus säästää rahansa tulevaisuutta varten?

Muutin kotoa pois 17-vuotiaana, ja koin suunnatonta vapautta. Vihdoin kykenin itse kontrolloimaan kaikkea ansaitsemaani rahaa, joka tuohon aikaan koostui opintotuesta ja koulun ohessa tekemästäni työstä saadusta palkasta. Summat eivät olleet isoja, mutta elin niukasti, pärjäsin ja tiesin mihin rahani kuluivat. Näin jälkikäteen ajateltuna olen selvinnyt nuorena aikuisena taloudellisista haasteista ihan riittävän hyvin. En pahemmin velkaantunut tai elänyt yli varojeni, mikä on ollut iso onni. Moni asia olisi kuitenkin voinut sujua paremmin, mikäli olisin saanut parempaa tukea ja opastusta taloudellisten taitojen kanssa. Minulla ei ollut esimerkiksi mitään käsitystä säästämisestä tai yllättäviin menoihin varautumisesta.

Miten lasten ja nuorten taloustaidot saadaan kuntoon?

Kuten moni muukin asia, myös taloustaidot alkavat karttua jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Annimaijan blogitekstissä on käsitelty kattavasti sitä, millä konkreettisilla keinoilla lasten ja nuorten taloustaitoja voidaan tukea sekä koulun että kodin toimesta. Koska perheiden taloustilanteet ja suhtautuminen rahaan ja siihen liittyviin asioihin (budjetointi, säästäminen, sijoittaminen) ovat hyvin vaihtelevia, itsenäistyvillä nuorilla kotoa saatu oppi talousasioihin on hyvin laidasta laitaan.

Toiset lapset ja nuoret ovat saaneet paljon tukea ja opastusta, nähneet hyvän esimerkin ja sen avulla oppineet fiksuiksi taloudenhallitsijoiksi. Toisissa perheissä raha-asiat voivat valitettavasti olla enemmän pysyvä huolenaihe, etenkin jos perheessä on ollut taloudellisia vaikeuksia ja esimerkiksi pitkäkestoista velkaantumista. Lapset ja nuoret imevät itseensä vanhempiensa arvoja ja asenteita, ja oppivat heidän mallistaan. Ylisukupolvinen köyhyys on Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossakin merkittävä ongelma. Iso syy siihen on se, että lapset oppivat vanhemmiltaan sen, mitä elämässä tavoitellaan ja millä keinoilla siihen päästään. Tällainen esimerkin voima on vahva tekijä siihen, mille raiteille yksilön taloudellinen osaaminen ja ennen kaikkea asenne lähtee kehittymään.

Tärkeää on muistaa, että pelkkä lapsuudenperheen hyvä tulotaso ei takaa lapselle ja myöhemmin aikuistuvalle nuorelle mitenkään automaattisesti hyviä taloustaitoja. Vaikka kotona rahaa olisi paljon, taloudenhallinta ja rahan käyttö voi olla holtitonta ja hallitsematonta. Toisaalta, monessa pienituloisessa perheessä rahataidot, etenkin puskurin kerryttäminen ja kotitalouden tarkka budjetointi takaavat sen, että arki sujuu ja rahat riittävät. Mielestäni tämä on se kaikkein tärkein ja toisaalta myös huojentavin tieto koskien lasten ja nuorten taloustaitojen oppimista: jos me vanhemmat ja muut lähipiirin aikuiset hallitsemme omaa talouttamme tuloista ja taloudellisesta tilanteesta huolimatta, pystymme näyttämään lapselle hyvää esimerkkiä ja sitä kautta antamaan hänelle hyvät eväät myöhemmän elämän taloudenhallintaan.

Mistä saan apua lapsen/nuoren taloustaitojen tukemiseen?

Jos tarvitset apua lapsen ja nuoren kiinnostuksen herättämiseen taloustaitoja kohtaan, tutustu aiheeseen esimerkiksi Takuusäätiön sivuilta. Diakonissalaitoksen ja pankkien yhteinen hanke opettaa oman talouden hallintaa 16-29-vuotiaille nuorille. Taloustaitovalmennuksessa nuori herätellään pohtimaan omia rahaan liittyviä toimintatapojaan ja vahvistaa taloudenhallinnan taitojaan ammattilaisten tukemana. Hankkeen materiaalipankin sisältö on kaikille avoin ja maksuton.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Maria

Maria

Tervetuloa blogiini!

Olen ensihoitajan töistä hoitovapaalla oleva kahden lapsen äiti. Kotoa löytyy lasten lisäksi mies ja rakkaat lemmikit.

Vapaa-aikani vietän ystävien ja muiden läheisten sekä liikunnan parissa. Perheen kasvamisen myötä sijoittaminen, tulevaisuuteen satsaaminen ja rahankäytön järkeistäminen ovat alkaneet kiinnostaa.

Haluan jakaa blogissani tavallisen suomalaisen perheenäidin paloa säästämisen kiemuroihin ja oman talouden pyörittämiseen. Omien raha-asioiden hallinta on meidän jokaisen oikeus!

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Marian aiemmat postaukset

ulosotto

Mitä ulosotto tarkoittaa?

Usein velkaantuminen etenee vähitellen, jopa salakavalasti. Rahat eivät riitä aluksi kaikkiin laskuihin ja lainanlyhennyksiin, jolloin

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.