Ohjaako kulutuskäyttäyttymistäsi halu vai tarve?

Oman talouden tärkein peruspilari on tunnistaa omat tulot ja menot. Kun puhutaan menoista, vaikuttaa usein suuresti se, kuinka paljon kulutamme rahaa. Kun teemme ostopäätöksiä, yksi keino miettiä hankinnan välttämättömyyttä on pysähtyä miettimään ohjaako kulutuskäyttäytymistäsi halu vai tarve?

Usein omat tunteemme vaikuttavat ostopäätöksiimme. On selkeää, että on asioita joita tarvitsemme ja pystymme elämään elämäämme ja pitämään kiinni meille tärkeistä asioita, kuten vaikka harrastuksista. Kun tunnistamme omat arvot, pystymme miettimään myös näiden kautta ovatko tekemämme kulutusratkaisut arvojemme mukaisia. Olipa arvomme mitkä tahansa, on ostopäätöksen äärelle hyvä pysähtyä ja miettimään hetkeksi sitä, onko hankinta meille välttämätön, eli ohjaako meidän toimintaamme halu vai tarve.

Miten tunnistaa omat arvot?

Arvot ovat periaatteita, jotka ohjaavat meidän toimintaa. Arvojemme kautta luomme käsitystä omasta persoonastamme ja annamme viestin ympärillemme siitä, miten haluamme tehdä, olla ja millaisia valintoja elämässämme teemme.

Omien arvojen tunnistamisen kautta pystymme ymmärtämään myös paremmin omaa tapaamme toimia. On mahdollista, että ajaudumme tilanteisiin joissa emme toimi omien arvojemme mukaisesti. Omien arvojen tunnistaminen ei välttämättä ole helppoa eikä se tapahdu hetkessä. Omien arvojen tunnistaminen vaatii erilaisten tunteiden äärelle pysähtymistä ja niiden sanoittamista. Kun miettii omia arvoja suhteessa omaan talouteen, voi pohtia jälleen omaa toimintaa suhteessa kulutuskäyttäytymiseen ja sen herättämien tunteiden kautta.

Mieti myös miten arvosi näkyy kulutuskäyttäytymisessä? Onko esimerkiksi ekologisuus tai kierrätys tärkeä arvo sinulle? Teetkö ostopäätöksesi tähän liittyen?

Tunteet osana kulutuskäyttäytymistä

Meidän tunteet on vahvasti kytköksissä kulutuskäyttäytymiseen. Tunteet linkittyvät usein vahvasti myös rahaan ja siihen, miten ajattelemme ja puhumme rahasta. Kun mietit omaa kulutuskäyttäytymistäsi, voit esittää itsellesi kysymyksen onko kyseessä halu vai tarve. Voit myös viedä pohdintaa vähän pidemmälle miettien sitä, millainen tunne ostoksen jälkeen sinulle tulee ja miten tunne etenee, esimerkiksi millainen tunne seuraavana päivänä on. Pohdi omaa tunnetilaasi etenkin ajatellen sitä, valtaako sinut aluksi hyvän olon tunne ja tämän jälkeen pettymyksen tai katumuksen tunne, tai niinkutsuttu ostomorkkis tai -krapula? Tällöin kannattaa pohtia tarkemmin sitä, mikä saa sinut hakemaan hyvän olon tunnetta ostoksien teon kautta. Tämä voi olla yksi viittaava tekijä myös ostosriippuvuuteen, joka voi ilmetä vahvasti tunteiden kautta ilmenevänä kierteenä, jossa haetaan ostoksia tekemällä hyvän olon tunnetta.

Erilaiset tunteet joita oman talouden kanssa voi kohdata

Listaamme alle muutamia tunteita lyhyesti sanoittaen, jotta voi miettiä, kohtaatko sinä näitä tunteita osana omaa rahakäyttäytymistä. Huomaa että nämä tunteet ovat mahdollisuuksia ja täynnä oivallusta ja ymmärtämistä, vaikka ne alkuun saattaisivat tuntua negatiivisilta. Suhtaudu tunteisiin mielenkiinnolla, ilman niiden arvottamista. Muistaa arvostaa itseäsi omien tunteidesi äärellä!

Ihmisen perustunnetiloja ovat onnellisuus, viha, pelko, suru, inho ja hämmennys. Tunteet suojelevat meiltä ja johdattavat meitä. Oman talouteen liittyen nämä kaikki edellä mainitut tunteet ovat myös mahdollisia.

Onnellisuus – on tunne, johon liittyy tyytyväisyys sen hetkiseen elämäntilanteeseen, kokemus hyvinvoinnista. Onnellisuutta voi vahvistaa muut positiiviset tunteet kuten ilo ja mielihyvä. Tällöin negatiivisten tunteiden vähäisyys on myös todennäköistä.

Ilo – Ilo on positiivinen tunne, joka on osa onnellisuutta. Ilo voi ilmetä passiivisena, rauhan tunteena ja tyytyväisyytenä asioihin ja niiden tilaan juuri tällä hetkellä. Aktiivinen ilo taas pursuaa ulospäin ja tuntuu siltä, että tunne tekee mieli jakaa muiden kanssa. Tyytyväisyyden tunne voi olla myös osa iloa.

Innostus – Innostus on täynnä myönteistä energiaa! Innostunut ihminen on tyytyväinen elämäänsä, sinnikäs ja usein myös hyvin motivoinut. Innostunut ihminen on valmis näkemään vaivaa ja viemään itselleen tärkeitä asioita eteenpäin, pyrkien kohti tavoittelemaansa päämäärää.

Toiveikkuus – Toiveikkuus voi olla sitä, että uskoo omiin kykyihinsä ja siihen mitä tavoittelee. Toiveikkuus ja innostus motivoivat ihmistä eteenpäin. Toiveikkuus kuvaa myös määrätietoisuutta ja luottamusta siihen, että tavoitellut päämäärät toteutuvat.

Petttymys – Pettymys on tunne, joka ilmenee usein liittyen menetyksiin tai erilaisiin pettymyksiin. Pettymys ilmenee silloin, kun asiat ei mene niinkuin on itse ajatellut, halunnut tai toivonut. Pettymyksen tunteeseen liittyy usein myös suru, viha ja turhautuminen.

Epätoivo – Epätoivon tunteen vallatessa mielen, voi tuleva näyttää synkältä ja toivottomalta. Mieliala voi tuntua alavireiseltä ja jokin asia voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja täysin toivottomalta. Epätoivo saattaa näyttäytyä myös hyvin mustavalkoisena ajatteluna.

Ahdistus – Ahdistus on tunne, jonka tehtävänä on varoittaa uhkaavista tilanteista. Ahdistus voi näkyä levottomuutena ja kesittymisvaikeutena. Ahdistuksen tarkoituksena on viestiä meille, että on tarve rauhoittua tai pysähtyä hetkeksi, etenkin jos ahdistus vaikeuttaa meidän arkielämän toimintoja.

Pelko – Pelko on luonnollinen tunne, joka syntyy kun ihminen havaitsee uhkaavan tai itselleen vaarallisen tilanteen. Pelko saattaa ilmetä aidosti vaarallisissa tilanteissa, mutta tunne voi nousta myös esiin myös vaarattomassa tilanteessa. Yleisiä pelkojen kohteita ovat sosiaaliset tilanteet, julkiset, ahtaat ja korkeat paikat, lentokoneella matkustaminen, veren näkeminen sekä hyönteiset ja muut eläimet.

Miten kohdata omat tunteet rahaan liittyen?

Mitä tehdä kun tunteita herää? Tunteet on tietysti normaali juttu ja kuluu asiaan! Positiivisia tunteita ei useimmiten kannata lähteä liikoja miettimään vaan niistä saa ja pitää iloita! Mitä sitten jos tunteet on negatiivisia, ja ne jarruttaa meitä? Tällöin on syytä miettiä mistä tunteet ovat peräisin, pyrkiä sanoittamaan ne ja luomaan itselle käsitys siitä, mistä on kyse. Tällaisia tunteita ovat esimerkiksi ahdistus tai pelko. Voit miettiä. miksi jokin asia tuntuu ahdistavalta tai miksi et saa jotain asiaa tehtyä, jos se tuntuu pelottavalta. Nämä tunteet voi helposti liittyä esimerkiksi oman talouden lukujen kohtaamiseen.

Lähde liikkeelle pienin askelin. Pidä päiväkirjaa ja tunnista tunteet eri hetkissä ja toimintaympäristöissä. Näin pääset tutuksi tunteidesi kanssa ja mahdollisesti saat ne myös käännettyä positiiviseksi!

Piditkö tekstistä? Lue myös Virvan blogi: Eroon pelosta, kohti menestystä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Positiivinen luottorekisteri

Oletko koskaan miettinyt miten luottomarkkinat toimivat? Eri tahot tarjoavat yrityksille ja yksityishenkilöille rahoitusta erilaisiin tarkoituksiin.

Jätä kommentti