Sveitsiläinen pankki Credit Suisse aiheuttaa tällä hetkellä huolta maailmalla ja on alettu pelkäämään olisiko Credit Suisse uusi Lehman Brothers? Jos et vielä tiedä mistä Lehman Brothersissa ja Credit Suissessa on kyse, jatka lukemista. Tässä kirjoituksessa paneudumme aiheeseen laajemmin.
Credit Suisse ongelmissa?
Credit Suisse on sveitsiläinen jättipankki, jonka historia kantaa yli 160 vuoden taakse. Kyseinen jättipankki hallinnoi yli 720-1100 miljardin edestä varoja ja se kuuluu Euroopan kahdenkymmenen suurimman pankin joukkoon. Credit Suissella on yli 50 000 työntekijää eli kyseessä on merkittävä työllistäjä.
Tällä hetkellä pankki on kuitenkin tiukassa paikassa ja pankin maksukyvyttömyys puhuttaa. Näin tuntuu markkinatkin uskovan, sillä pankin CDS-luottoriskijohdannaiset nousivat viime viikon aikana ripeästi (lähde: Kauppalehti). Nämä samaiset luottoriskijohdannaiset nousivat uutisotsikoihin myös 2008 finanssikriisin aikana.
Alla olevalta videolta voi katsoa mitä yllä mainittu CDS tarkoittaa ja miten toimii. 👇
Toisaalta esimerkiksi Verneri Pulkkinen mainitsi Twitter-postauksessaan, että Credit Suisse on pyörinyt vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen otsikoissa säännöllisin ajoin, varsinkin jos taloudessa on mennyt heikommin. Lisäksi hän mainitsee, että olisi outoa jos seuraava kriisi lähtisi sektorilta, jonka sääntelyä on kiristetty ja pahan päivän puskureita vahvistettu jo yli 10 vuotta.
Credit Suisse kuuluu Financial Stability Boardin (FSB) ylläpitämälle listalle pankeista, jotka ovat rahoitusjärjestelmän kannalta keskeisiä.
Kauppalehti.fi
Credit Suissen kaatuminen voisi käynnistää lumipalloefektin, joka ajaisi samalla lukuisan määrän pienempiä pankkeja vaikeuksiin ja seuraukset voisivat olla hyvin kohtalokkaat ja laajat. Lokakuu 2022 tulee olemaan merkittävä kuukausi Credit Suissen kannalta ja kuun aikana jättipankin odotetaan ilmoittavan mittavista uudelleenjärjestelyistä.
Credit Suissella on ollut haasteita jo hyvän tovin eikä viime vuosien hankala maailmantilanne ole auttanut asiaa (inflaatio, korkojen nousu, sota, pandemia…). Lisäksi Credit Suissea on mm. syytetty rikollisen rahan säilyttämisestä vuosikymmenien ajan ja tuomittu suuriin sakkoihin verovälttelystä ja luottoväärennöksistä.
Viime vuonna Credit Suissen tulos kääntyi tappiolle. Taustalla on mm. pankin sijoitukset Archegos-riskirahastossa, jotka tuotti suuret tappiot ja tänä vuonna tappiot ovat lähennelleet jo kahta miljardia euroa. Lähde: Yle
Tänä vuonna Credit Suissen osake on halventunut reippaasti ja osakkeen hinta on laskenut noin 60%. Pankin johtoryhmä on pyrkinyt rauhoittelemaan suurimpia sijoittajia ja mediaa, ettei pankin tilanne ole niin vakava ja että pääomapuskuria kylä löytyy – reippaastikin.
Miten Credit Suisse liittyy Lehman Brothersiin?
Nyt tiedät mikä tilanne Credit Suissella on, mutta miten se liittyy Lehman Brothersiin? Yksi suuri Credit Suisse -sijoittaja kertoi Fox-kanavan toimittajalle, että pankin sijoitusosasto on todellinen ”katastrofi”, ja lainanantajan luottoriskinvaihtosopimukset käyvät kauppaa ikään kuin ”Lehman-hetki olisi tulossa”. Lähde: markets.businessinsider.com
Lehman-hetki viittaa Lehman Brothersin vuoden 2008 konkurssiin, joka johti globaaliin taantumaan ja lopulta Euroopan velkakriisiin.
Lehman Brothers oli yksi Wall Streetin vanhimmista ja suurimmista investointipankeista, jonka historia kantoi yli 150 vuoden taakse. Lehmanin kaatuminen aiheutti kauhua markkinoilla ja johti siihen, etteivät pankit enää uskaltaneet lainata toisilleen rahaa, koska pankit pelkäsivät toisten pankkien kaatumista.
Mitä Lehman Brothersille kävi?
Lehman Brothersin konkurssi on yksi suurimmista konkursseista Yhdysvaltain historiassa, jos ei jopa suurin (tarkempaa dataa en lähtenyt etsimään). Lehman Brothers yhdistettiin vuoden 2008 finanssikriisiin enemmän kuin yksikään muu yhtiö tai pankki.
Syyskuun 15. päivänä 2008 Lehman Brothers ilmoitti konkurssiin hakeutumisesta, jonka myötä osakemarkkinat romahtivat. Dow Jones tippui 500 pistettä ja pudotus oli suurin viiteen vuoteen. Sen jälkeen lähti liikkeelle lumipalloefekti, joka kävi läpi koko maailman.
Ei voi sanoa, että Lehman Brothers olisi ollut koko finanssikriisin takana, mutta se oli yksi merkittävä tekijä.
Jättipankki kaatuu
Lehman oli vuonna 2008 neljänneksi suurin investointipankki, jolla oli yli 26 000 työntekijää. Lehman Brothers oli vakiinnuttanut asemansa Yhdysvalloissa vaikka se oli joutunut tarpomaan melkoisen tien sisällissodan, suuren laman ja monien skandaalien läpi. Vuoden 2008 kriisiä pankki ei kuitenkaan kestänyt ja se kaatui.
Vuonna 2007 alkanut Subprime-luottokriisi oli yksi suurimmista tekijöistä, joka ajoi Lehmanin vaikeuksiin ja joka käynnisti finanssikriisin. Subprime-luottokriisi tarkoittaa vuosina 2007-2009 koettua asuntomarkkinoiden lainakriisiä, joka johti rahoitussektorin finanssikriisiin ja vuoden 2008 lopussa maailmanlaajuiseen taantumaan.
Subprime-luottokriisin taustalla oli asuntolainojen myöntäminen korkean riskin asiakkaille, joiden lainan takaisinmaksukyky oli heikolla tolalla. Tällaisten lainojen myöntämistä kiihdytti entisestään myös se, että Yhdysvaltain keskuspankki oli pitänyt lainojen korkotason historiallisesti matalalla ja Yhdysvaltain hallitus oli ajanut luottolaitokset lainaamaan pääosin matalatuloisille. (Lähde: salkunrakentaja.fi)
Tuolloin asuntomarkkinat olivat olleet The paikka, jonne monet olivat sijoittaneet. Asunnot nähtiin hyvänä keinona tehdä rahaa ja useat ottivat lainaa, johon heillä ei oikeasti ollut varaa – tämän myötä Subprime-lainat astuivat kehiin. Subprime-laina tosiaan tarkoittaa lainaa, joka myönnetään sub-prime eli ”alle priiman” asiakkaalle, jolla on heikko takaisinmaksukyky. Tällöin riski lainan takaisinsaannille kasvaa.
Tuolloin ei niin tunnuttu välittävän maksukyvystä, koska ajateltiin, että ostetaan asunto, myydään se eteenpäin voitolla ja saadaan aikaan tuottoa. Asuntomarkkinat nähtiin loistavana sijoituskohteena – lainaa tuntui saavan helposti kuka tahansa. Lopulta kuitenkin asuntojen hinnat nousivat liikaa ja asuntomarkkinoille syntyi kupla.
Lopulta kun kupla puhkesi ja asuntojen hinnat lähtivät laskuun, tämä kosketti vahvasti Lehman Brothersia. Jättipankki oli mukana asuntomarkkinoilla laajasti, koska aiempien vuosien tuotot olivat ruokkineet asuntomarkkinoiden pariin enemmän ja enemmän ja riskistä oltiin katsottu poispäin. Lehman mm. omisti valtavan määrän asiakkaiden lainoja, jotka oli sidottu asuntolainavakuudellisiin arvopapereihin. Lehman myös omisti paljon kiinteistöjä ja omistusten arvo laski kiinteistöjen arvon laskun myötä. Kun asiakkaat lopettivat lainanmaksun, lähti Lehmanin laiva uppoamaan.
Lopulta Lehman Brothersille ajautui jättivelkojen ja vakuusarvojen alenemisen myötä konkurssiin. Lehmanilla oli kyllä lähes yhtä paljon varoja kuin velkaakin, mutta ongelmana oli se, ettei varoja voitu realisoida, koska niin moni varoista oli kiinnitetty sijoituksiin, joita kukaan ei halunnut ostaa.
Subprime-kriisi laajeni finanssikriisiksi
Aiemmin mainitsimme, että pankit myönsivät Subprime-lainoja. Näin katsottiin voivan tehdä, koska riski saatiin jaettua useille eri tahoille johdannaismarkkinoiden avulla ja ne arvopaperistettiin. Tuolloin hyvätuottoiset arvopaperit saivat luottoluokituslaitoksilta parhaat arvosanat, jolloin myös esimerkiksi eläkesäätiöt uskalsivat ostaa niitä salkkuihinsa. Tällaisen toiminnan myötä asuntolainajohdannaisten kysyntä kasvoi niin valtavasti, että niiden osuus amerikkalaisista joukkovelkamarkkinoista oli jo neljännes. (lähde: salkunrakentaja.fi)
Subprime-kriisi laajeni lopulta finanssikriisiksi, kun asuntolainapankkien luottotappiot alkoivat kertautua lainoista muodostettuihin, nimellisarvoltaan monikymmenkertaisiin johdannaisiin. Pankit hoksasivat ajan mittaan itsekin kuinka suuria tappioita niille alkoi muodostua, joka aiheutti markkinoilla epäluottamusta. Yhdysvaltojen pankkien keskinäinen epäluottamus ja vaikeudet romahduttivat Interbank-markkinat, jotka ovat pankkien välisen keskinäisen lainauksen segmentti likviditeettierojen tasaamiseen. (lähde: wikipedia)