Houkuttelisiko sua ajatus siitä, että osinkotuottoja tipahtelisi mukavaa tahtia niiltä osakeyhtiöiltä, joita sä omistat? Mun kevään tavoite on kartuttaa salkkuun osakkeita, joista on mahdollisuus saada osinkotuottoa! Eli voisin siis sanoa että osinkoja kiitos! Jos osakesijoittaminen ei ole sulle vielä tuttu juttu, kurkkaathan myös blogitekstimme Miten aloittaa osakesijoittaminen?
Omaa salkkua miettiessä on hyvä luoda omaa sijoitussuunnitelmaa ja tavoitteita siitä, millaista salkkua haluaa itselleen rakentaa. Huhtikuussa mun salkkuuni tipahti jo mukavasti osinkoja, mutta kyllähän niitä mielellään ottaisi enemmänkin! Muistathan, että tämä teksti ei ole sijoitusvinkki, mutta haluaisin avata teille tarkemmin mitä osingot ovat ja miten niitä mahdollisesti voi itselleen saada!
Mikä on osinko?
Osinko on osakeyhtiön omistajllleen jakama osuus yrityksen saamasta voitosta. Tiesitkö muuten, että osakeyhtiöiden toimintaa ja myös osinkojen jakamista säätelee osakeyhtiölaki! Osingon jaosta päätetään aina osakeyhtiön yhtiökokouksessa, joka pidetään yleensä keväällä.
Miten osingon määrä määrittyy?
Suomessa, juurikin tässä osakeyhtiölaissa on säädetty siitä, miten paljon osinkoa osakeyhtiö voi jakaa. Osakeyhtiö voi jakaa osinkoa korkeintaan vapaan pääoman määrän. Mitä se vapaa pääoma sitten on? Pääomasta voidaan puhua sidottuna ja vapaana. Sidottu pääoma on sidottu esimerkiksi yhtiön velkojen maksuun. Osinkoa ei siis saa jakaa silloin, jos yhtiö on maksukyvytön tai osingon jako aiheuttaisi yhtiön maksukyvyttömyyden.

Osinkoihin viittaavat tunnusluvut
Kun tarkastelee osakeyhtiöitä vaikkapa Nordnetissä, näkee usein erilaisia tunnuslukuja. Niistä yksi on osinkotuotto%. Osinkotuotto (dividend yield) kuvaa osingon suhdetta pörssikurssiin prosenteissa.
Laskukaava: Osinkotuotto% = osakekohtainen osinko / osakekurssi x 100
Toinen osinkoihin viittaava luku on osakekohtainen osinko. Se kertoo nimensä mukaisesti osingon määrän per yhtä osaketta kohti. Osakekohtainen osinko lasketaan jakamalla tilikaudelta maksettava osinko osakkeiden osakeantioikaistulla keskimääräisellä lukumäärällä kyseisen kauden aikana. Tämän luvun löytää esimerkiksi Nordnetissä osinko / osake kohdasta.
Tulos / osake (EPS) kertoo kuinka paljon tulosta yritys on tehnyt yhtä osaketta kohden. Osakekohtainen tulos saadaan aikaan jakamalla nettotulos ilman vähemmistöosuutta osakkeiden osakeantioikaistulla keskimääräisellä lukumäärällä.
Milloin osinkoja maksetaan?
Vai voisiko kysyä ennemminkin milloin osake tulee omistaa saadakseen osinkoa? Osingon maksu määritellään yhtiökokouksessa. Osingon maksuun liittyen voit kuulla termistä irtoamispäivä (joka on useimmiten Suomessa yhtiökokousta seuraava arkipäivä). Yhtiökokouksessa päätetään myös täsmäytyspäivä, joka on usein irtoamispäivästä seuraava päivä. Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja, joka on merkitty osakkeenomistajaksi osingon täsmäytyspäivänä, on oikeutettu osinkoon.
Jos haaveilet jonkun yhtiön mahdollisista osingoista, sinun täytyy omistaa osaketta yhtiökokouspäivänä! Eli, ota selvää yhtiöistä ja siitä miten he kokoustavat ja tietty tärkein, miten yritykset menestyvät ja onko tulosta odotettavissa!
Muutama ajatus kotimaisista osinkoa maksavista pörssiyhtiöistä
Mitä ne yhtiöt ovat jotka maksavat osinkoa? Tässä muutama suomalainen osingonmaksaja, jotka maksavat osinkoa yli x%. Muistathan kuitenkin, ettei tämä ole sijoitusvinkki, eikä sijoitusta kannata tehdä pelkän osingon mukaan, sillä ilman tulosta ei yrityksellä ole mahdollisuutta maksaa myöskään osinkoja!
Tässä listassa on lueteltuna kotimaisia osingonmaksajia, jotka maksavat osinkoa yli 4%, toukokuussa 2022 tarkasteltuna.
- Valmet 4.8%
- Sampo 8,8%
- Sanoma 4.4%
- Aktia 5.6 %
- Taaleri 11,9%
- Kesko 4.2%
- Titanium 6,8%
- Telia 5,1%
- SSAB 9,4%
- Raisio 6,3%
Muistathan myös että osinkotulot ovat veronalaista tuloa! Lue lisää osinkojen verotuksesta täältä!
Aloita sijoittaminen – Avaa arvo-osuus- tai osakesäästötili Nordnetissä (avaaminen on ilmaista)!