Osinkojen verotus – miten osinkoja verotetaan?

Osakesijoittaminen ja sijoittaminen ylipäätään vaatii jonkin verran osaamista aiheeseen liittyen. Yksi tärkeä juttu on verotus, jotta voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä verotukseen liittyen.

Itse sain viime viikolla ensimmäiset osingot salkkuni osakkeista ikinä. Summa ei ollut valtava, mutta kyllähän se ilahdutti! Ja mikä lisäsi iloa oli se, että osingot tuli vielä yritykseltä, jonka osakkeet olin ostanut ensimmäisenä.

Ensimmäiset osingot oli tietty aihe, josta piti iloita myös puolisolle. Sain kuitenkin ilolleni vastaukseksi kysymyksen: pitääkö sun maksaa niistä veroa? Okei, joo, varmasti, mutta miten, milloin ja koska? Nopealla googletuksella sain tietoa, mutten kovin selkokielistä sellaista. Siitä syntyikin ajatus tähän tekstiin, joten otetaan siis selvää miten osinkoja verotetaan!

Ennenkuin siirrytään tekstissä eteenpäin aiheeseen osinkojen verotus, laitan alle pari lukuvinkkiä:

Mitä osingot oikein ovat?

Lähdetääs liikkeelle siitä, että mikä se osinko oikein on? Osinko on pörssiyhtiön omistajilleen jakama voitto-osuus. Osakkeenomistajana saat osingon kautta osuuden yrityksen tekemästä voitosta.

Osinkojen verotus on riippuvaista siitä, mikä on sijoitustilisi muoto, onko osake listatusta vai listaamattomasta yhtiöstä ja mistä maasta osinko sinulle maksetaan.

Osinkoa maksavan pörssiyhtiön sijoittajalle tarkoitetuista tiedoista näet osinkotuottoprosentin, joka tarkoittaa osakkeelle maksettavan osingon määrää suhteessa osakkeen hintaan. Jos osakkeen osinkotuottoprosentti on korkea, saatetaan tästä käyttää myös termiä arvo-osake. Arvo-osakkeesta puhuttaessa otetaan huomioon myös osakkeen hinta suhteessa yhtiön tuottoon sekä omaan pääomaan. Sijoittajille osinko on hyvä juttu, sillä se takaa tuottoa siitä huolimatta, vaikka pörssikurssit heilahtelisivat.

Listattu vai listaamaton yhtiö?

Listattu yhtiö eli julkisesti noteerattu yhtiö tarkoittaa samaa kuin pörssiyhtiö. Listatun yhtiön osakkeita on siis julkisen kaupankäynnin kohteena pörssissä. Kun saat osinkoa listatusta yhtiöstä, osingon määrästä


• 85 % on veronalaista pääomatuloa eli osinkotuloa
• 15 % on verotonta tuloa.


Verotus tapahtuu pääomatuloveron mukaan, 30000 euroon asti 30% ja tämän ylittävän osuuden jälkeen 34%.

Listaamattomien yhtiöiden kauppaa ei käydä pörssissä. Nämä ovat usein pienempiä yhtiöitä. Kun yhtiö on listaamaton perii osingon maksaja ennakkopidätyksen. Listaamattoman yhtiön verotus on kevyempi kuin pörssiyhtiön verotus, mutta myös hieman monimutkaisempi.

Osinkojen verotus arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä

Jos osakkeesi ovat arvo-osuustilillä ja tuottavat sinulle osinkoa niitä verotetaan seuraavasti:

(Lue täältä mikä on arvo-osuustili ja miten se eroaa osakesäästötilistä)

➡ 85 % arvo-osuustilille saaduista osingoista on veronalaista tuloa – 15% verovapaata.

➡ Arvo-osuustilin kautta tapahtuvat myyntivoitot, osingot ja myyntitappiot tulee ilmoittaa saman vuoden verotukseen. Verotus tapahtuu vuosittain automaattisesti, osingon maksaja hoitaa ennakkoverot.

Pörssiyhtiön maksamasta osingosta maksetaan 25,5% suuruinen ennakonpidätys. Ennakkopidätys osingoista tapahtuu automaattisesti ja arvo-osuustilille tulee verojen jälkeinen summa. Tieto menee verottajalle automaattisesti, mutta summat on aina myös hyvä tarkistaa veroilmoituksesta.

Listaamattoman osakeyhtiön jakamasta osingosta peritään 7,5% suuruinen ennakonpidätys aina 150 000 euroon asti, jonka ylittävältä osalta peritään sitten 28% ennakonpidätys.


Osakesäästötilille kertyneistä osinkovoitoista maksetaan veroa vasta sitten, kun ne nostetaan tililtä. Verotus tapahtuu pääomatuloveron mukaan. Osingot ovat tilin sisällä verovapaita ja ne voi sijoittaa uudelleen tilin sisällä. Osakesäästötilin verotuksen hoitaminen on helppoa, sillä pankit ja rahoituslaitokset kertovat verottajalle suoraan, mikäli olet nostanut tililtä varoja kuluneen vuoden aikana.

Osakesäästötilin tuoton määrä ja ennakonpidätys ilmestyvät esitäytettyyn veroilmoitukseen automaattisesti. Jos tililtä ei ole ollut nostoja vuoden aikana, ei myöskään veroja tarvitse maksaa. Jos nostoja on ollut, verotetaan nämä pääomatuloveron mukaan.

Ulkomailta maksettavat osingot

Ulkomaisia osinkoja verotetaan samalla tavalla kuin Suomesta saatuja osinkoja, jos ne ovat
peräisin:

• toisesta Euroopan unionin (EU) maasta
• Euroopan talousalueen (ETA) maasta
• sellaista valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoja koskeva verosopimus.


Maista, jotka eivät kuulu näiden sopimuksen piiriin maksetaan veroa osittain siihen maahan johon itse olet verovelvollinen ja osittain yrityksen kotimaahan.


”Ulkomaille rekisteröityjen yhtiöiden jakamista osingoista jää pääsääntöisesti 15 % (USA, Ruotsi ja Kanada) tai 25–27 % (Saksa 26,4 %, Norja 25 % ja Tanska 27 %, tilanne 10.12.2020) suuruinen lähdevero yhtiön kotimaahan. Tavallisella arvo-osuustilillä (osake- ja rahastosalkussa eli AOT:llä) Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa, mutta osakesäästötilille ostettujen osakkeiden kohdalla lähdeveroa ei hyvitetä vastaavasti.” Lähde: Nordnet.

Ja vielä lopuksi, jos haluat tietää lisää mitkä yritykset maksaa osinkoa ja milloin, lue lisää
Nordnetin osinkokalenterista .

Aloita osakesijoittaminen jo tänään! Luo tili Nordnettiin tästä ja pääset helposti alkuun. Nordnetin uutena asiakkaana käyt ensimmäiset kaksi kuukautta kauppaa edullisemmin, matalammalla palkkiomaksulla!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti