Kun peruutetaan muutama vuosikymmen taaksepäin, elettiin maailmassa jossa mies toi perheeseen rahan ja ruuan, ja nainen hoiti kodin ja lapset. Tämä tapa toimia, on etenkin suomessa lähes kadonnut, ja tilalle on tullut tasa-arvoisempi tilanne arjen, työn ja perhe-elämään miesten ja naisten välille. Naiset ovat kiinnostuneempia omasta taloudesta sekä urasta kuin ennen. Tässä artikkelissa tutustumme Provider kulttuuriin ja siihen, mitä tämä tarkoittaa suhteessa taloudelliseen itsenäisyyteen.
Kiinnostus ja halu hallita omaa taloutta on tärkeää ominaisuus. Kuitenkin me ihmiset ympäri maailman olemme erilaisia ja meidän tapamme toimia ovat erilaisia. Kulttuurierot ja trendit ympäri maailman vaihtelevat ja vaikuttavat meihin. Sosiaalinen media tuo erilaiset kulttuurit lähemmäs toisiaan ja niin on käynyt nytkin, kun Provider kulttuuri on päässyt TikTokissa valloilleen.
Mitä tarkoittaa Provider-kultuuri?
Ennenkuin paneuduttaan tarkemmin siihen mitä provider-kulttuuri nykypäivänä meille merkitsee, otetaan katsaus historiaan. Kun katsotaan kauemmas historiaan ja työnteon malliin, oli pääasialliset kansalaisten työtehtävä maatalouteen tai teollisuuteen liittyviä töitä. Nämä työt vaati usein fyysistä voimaa, jonka katsottiin olevan miesten ominaisuus. Kun miehet paiskivat pitkää päivää työssä, jäi vastuu kodista ja lapsista naisille. Myös sotien vaikutus näkyi, sillä miesten ollessa rintamalla tuli naisten kantaa vastuu kodista ja perheestä. Tähän maailman aikaan oli sukupuolten väliset tasa-arvoerot merkittävät.
Myös lainsäädännöt ja sosiaaliset normit ovat voineet vaikuttaa siihen, että miehet ovat nähty perheen elättäjinä. Ennen 1900- luvun murrosta, media ja kulttuuri yleisesti loivat mallia siitä, että naisen paikka on kotona.
Kuitenkin kaupunkilaistumisen myötä myös naiset siirtyivät osaksi työelämää. Tämä on vaikuttanut myös siihen, että naiset kouluttautuvat ja pyrkivät työelämässä eteenpäin. Kun raha on alkanut työnteon kautta virrata myös naisten kukkaroihin, on heidän kiinnostus taloutta kohtaan herännyt. Ja naiset ovatkin päässeet hienosti irti roolistaan kodin ylläpitäjänä ja äitiyden määrittämästä elämästä.
Provider – kulttuuri nykyajan trendinä
Nykyisin kuitenkin provider – kulttuuri voidaan nähdä hyvin eri näkökulmasta kuin historiassa esiintynyt naisten rooli. TikTok – trendinä leviävä provider-kulttuuri edustaa naisia, jotka tavoittelevat taloudellista vapautta ja luksuselämää miehen kustannuksella. Nykyisessä provider-kulttuurissa voidaan puhua myös elättäjä-miehistä, jotka tekevät kaikkensa, että naisen on helppo olla. (Kurkkaa myös Ylen juttu aiheesta täältä). Ylen uutisen mukaan tämän trendin tausta on vahvasti peräisin Kuubasta. Provider kulttuurille ominaista on se, että 50/50 parisuhteet ja tasa-arvo ei ole asia jota ollaan tavoittelemassa. 50/50 suhteella tarkoitetaan suhdetta jossa asiat jaetaan tasan, kuten esimerkiksi kulut ja kotityöt.
Nykyisin somessa voi törmätä usein tarjouksiin joissa sugardaddy lupaa elättää ja tarjota luksuselämää. On olemassa myös naisille suunnattuja valmennuksia siitä, kuinka miellyttää miestä. Ja näidenkin markkinakanavana toimii sosiaalinen media. Eikä voi sanoa että olisi typerää olla markkinoimatta siellä, minkä aallon harjalla trendit milloinkin surffaavat. Tärkeää on kuitenkin muistuttaa myös siitä, että mikä merkitys taloudellisella itsenäisyydellä ja itsemäärämisoikeudella on.
Provider-kulttuuri ei välttämättä tarkoita automaattisesti sitä että naiset heittäytyvät pois työelämästä ja jättävät oman uransa sivuun, kun rinnalla kulkee varakas kumppani, mahdollistaa se heille tällöin entistä enemmän.
Miksi taloudellinen itsenäisyys on tärkeää?
Ei voi kieltää etteikö ajatus siitä houkuttelisi, että voisi hetkeksi heittäytyä elämään kuten haluaa ja joku toinen maksaisi kaiken? Kuulostaa lähes yhtä hyvältä kuin lottovoitto. Kuitenkin kannattaa muistaa että jokaisella pikavoitolla on omat puolensa. Ne houkuttelee ja saa meidät koukuttumaan ajatuksesta, mutta kolikolla on kääntöpuolensa.
Jokaisella on oikeus päättää omista rahoistaan ja siitä miten ne käyttää. On ymmärrettävää että haluaa miellyttää itselle tärkeää ihmistä, mutta pahimmillaan näin toimiessaan voi ajaa oman elämänsä melkoiseen solmuun. Ilman ennakointia ja varautumista tulevaan, voi vaikkapa eron hetkellä kulutetut eurot tai toiselle hankittu omaisuus alkaa kaduttaa.
Kun talous on tietyllä tapaa epätasapainossa, on myös kontrolloinnin riski puolin ja toisin olemassa. Kun tasa-arvo on kateissa ja odotukset läsnä siitä, että toinen hoitaa koko talouden, voi ristitriitatilanteita syntyä. Jos odotukset toisen toimintaa kohtaan eivät toteudu, perustuuko suhde juurikaan tunteeseen vai pelkästään siihen olettamaan että toinen ylläpitää haluttua elintasoa.
Miksi taloudellinen itsenäisyys sitten kannattaa? Kun oma talous on sinun hallinnassasi, se tukee sinun hyvinvointia. Päätäntävalta siitä miten toimit, itsemäärämisoikeus omasta taloudesta ja riippumattomuus muista tekee hyvää meille. Itsetuntomme ei rakennut pelkästään toisen hyväksynnän varaan, vaan pystymme vahvistamaan omaa käsitystä itsestämme ja toimimaan omien arvojemme mukaan.
Entäpä sitten parisuhteessa? Yhteiset tavoitteet, yhdessä sovitut asiat ja keskinäinen luottamus luovat perustan hyvälle ihmissuhteelle. Ihmissuhteet vaikuttavat meihin ja siihen mitä olemme, joko positiivisesti tai negatiivisesti. Hyvät ja terveet ihmissuhteet vahvistavat meitä, epäreilut ja vahingolliset taas vahingoittavat. Olipa kyse rahasta tai mistä tahansa parisuhteeseen ja yhteiseen elämään liittyvästä asiasta.
Jokainen meistä valitsee oman tapansa toimia, on kuitenkin tärkeä tunnistaa tapojen ja toimintamallien vaikutukset meihin pidemmällä aikavälillä.
Jos pidit artikkelista, lue myös blogi ”Miksi taloudellinen itsenäisyys kannattaa”