Puutarha, kesän kulutusjuhla vai mielihyvän parhain muoto?

En muista koska olen ollut niin iloinen, mitä olin viime viikolla iskiessäni käteni multaan! Viime kesä oli jotenkin todella kuormittava henkisesti. Tein töitä kolmivuorossa ja olin poikki koko ajan, eikä ollut mitään voimavaroja kuokkia kasvimaalla. Piirtelin suunnitelmia paperille ja hankin kasvihuoneen tarvikkeita, mutten saanut mitään aikaan tai kasvatettua.

Tänä keväänä voimavarat ovat palaneet, kiitos kolmivuoron loppumisen. Ilo puutarhatöihin on taas löytynyt. Tähän postaukseen sain idean yhdeltä Instagram seuraajaltani, joka oli katsellut storeissa kasvimaalla pyörimistäni. Nyt haluankin jakaa vinkkejä, siitä miten jokainen voi rakentaa itselleen oman kasvimaansa, kukkaron koosta riippumatta. 

Ennen kuin jaan vinkkejä, niin todettakoon, että vanha kunnon: rahalla saa ja hevosella pääsee, toimii puutarhassakin. Eli jos sinulla on ylimääräistä rahaa taskut täynnä, niin sinun tuskin kannattaa jatkaa tästä pidemmälle. Kotien pihoihin ja puutarhoihin saa uppoamaan rahaa, juuri niin paljon kuin haluaa ja viitsii upottaa. 

Vinkki! Suomen kasvuolosuhteissa kannattaa puutarhassa suosia kirsikkatomaatteja, ne ehtii kypsyä varmemmin kuin isot tomaatit! Syksyllä kerää raakileet ja tuo ne sisälle hämärään, tomaatit jatkavat vielä kypsymistä ja saat isomman sadon.

”Päätä kevään alussa mitä asioita teet tänä vuonna, älä tee kaikkea.”

Ensimmäinen neuvo kuitenkin kaltaisilleni tyhjätaskuille on: ÄLÄ HÄTÄILE. Et saa kaikkea valmiiksi kerralla. Ja jos saatkin, huomaat haluavasi jo seuraavaa asiaa ja miettiväsi mitä kaikkea voisitkaan vielä toteuttaa. Päätä kevään alussa mitä asioita teet tänä vuonna, älä tee kaikkea. Jo senkin vuoksi, että milloin sitten nauttisit kättesi työstä? Itse olen päättänyt tänä vuonna saada kasvulavat paikoilleen, tuottamaan satoa, sekä kasvihuoneen pystyyn. Tänä vuonna en saa valmiiksi kukkapenkkiä, kasvihuonetta kokonaan, porttia kasvimaalle, vadelmarivejä, kukkapenkkejä kasvihuoneen viereen ja se on ihan OK! Itselläni ainakin ideat vaihtuvat vuosittain ja se mikä tänä vuonna tuntui hyvältä idealta, on ensi vuonna jo huono idea. Joten älä hätäile!

Toinen neuvo: hanki kaikki mitä voit KÄYTETTYNÄ. Varsinkin nyt kun kaikki rakentaminen on kallista. Kasvimaani keskellä on pieni ”kahvila”, eli paikka, jossa voin vain olla, miettiä pihakeinussa asioita ja ihastella kasvien kasvua. Kahvila on perustettu setäni mökiltä saatujen vanhojen puulaattojen päälle. Säästin vain 50€, mutta säästö sekin. Kasvulavat ovat miehen työmailta jätelavoilta bongaamia lavakauluksia. Niitäkin myydään kaupoissa nykyisin, eli silkkaa säästöä niissäkin. Tänä vuonna (toivottavasti) kasvihuone nousee naapurilta ostettujen vanhojen hirsien päälle ja ikkunat, jotka kasvihuoneen seinät muodostavat, ovat koulun ikkunaremontin jätettä. Mieti saisitko sinäkin haalittua kasaan omista ja toisten nurkista tarvikkeita, jolla oman kasvimaan saisi alkuun? 

Kolmas neuvo: Ennen kuin menet kukkakauppaan, aseta itsellesi BUDJETTI! Ja budjettia ennen, mieti tarkasti, mitä haluat ja minkä kukka/kasvimäärän hoitamiseen aikasi riittää. Minä olen tuhlannut euroja puutarhaan, vain huomatakseni, ettei minulla ollut aikaa hoitaa ja eurot valuivat hukkaan. Mitä tyhmyyttä! Mikäli voit, suosi monivuotisia kasveja. Ne tuottavat mielihyvää joka vuosi ja tulevat näin edullisemmaksi kuin kesäkukat. 

Lannoitteet kannattaa hankkia omista biojätteistä kompostoimalla tai sitten lähimmältä eläintilalta. Itse kippasin kasvulavojen pohjalle ystäväni vinkistä hänen lampaidensa tuotosta ja uskon, että se lannoittaa kasvulavaa koko kesän! Multa kannattaa ostaa säkkitavarana, rikkaruohojen välttämiseksi. Tarjoushaukkana olen huomannut, että niitä myydään usein tarjouksella 5 säkkiä/10€, joka riittää jo……. No okei, ainakin kolme erää riittää jo johonkin. Kasteluveden voi toki valuttaa suoraan hanasta, mutta se ei ole ilmaista. Siksi kannattaa kerätä sadevedet talteen, jolla hoitaa kastelun. Ekologista ja edullista!

Kysyin Insta-seuraajiltani @kauppaneuvoksentytar tilillä, paljonko he käyttävät puutarhaan kesällä euroja. Enemmistö käyttää 0-100€ ja suurin syy miksi puutarhaan kulutetaan, on että kasvusta saa paljon mielihyvää. Ah, se on niin totta. Mielihyvä, mikä tulee, kun poimit ensimmäiset itse kasvatetut kypsät tomaatit ja kesäkurpitsat on jokaisen kulutetun euron arvoinen! Eli parhaimmassa tapauksessa puutarha tuottaa meille myös taloudellista hyötyä, kun ruokaa ei tarvitse hakea kaupasta vaan sen saa ilmaiseksi omasta pihasta. (Bloggaajamme Virva on kirjoittanut muuten aiheesta ”maapalloa ja rahapussia säästävät valinnat ruokakaupassa”. Jos aihe kiinnostaa, kurkkaa teksti täältä! )

Ja vielä loppuun vinkki puutarhatietouteen, mistäpäs muualtakaan kuin Martoilta! Martat osaa nämä kodin jutut, joten kurkkaa myös Marttojen vinkit puutarhanhoitoon ja onnistuneeseen viljelyyn täältä!

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Laura

Laura

Laura on oman elämänsä innostuva puuhastelija. Sanavalmis riskinottaja, joka nauttii hyvästä, koruttomasta arjesta ja haaveilee enemmästä. Raha on hallinnut Lauran elämää aina, sillä sitä ei ole ollut ja juuri siksi siitä on ihana puhua ja kirjoittaa. Kahden tytön äitinä Laura haluaa olla mukana rikkomassa lasikattoja. Laura on nyt opintovapaalla palkkatöistä, toimii sairaanhoitaja-yrittäjänä sekä virittelee muuta yritystoimintaa. Luonto, sauna, uni, perhe ja ystävät olisivat ne viisi asiaa, joita ilman Laura ei selviäisi.

Seuraa Instagramissa

Kuuntele Lauran Elämäni yrittäjänä -podcastia

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Lauran aiemmat postaukset

hajauta tulot

Hajautatko tulosi?

Hyvänen aika miten paljon mua ahdistaa raha-asiat juuri tänä syksynä. Oman instani mukaan, en ole

kesäkulut

Kesäkulut osa 1.

Meille on tulossa KAIKKIEN AIKOJEN KESÄ! Tai no, ehkä viime vuoden kesä oli KAIKKIEN AIKOJEN,

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.