Säästämällä taloudellista ja mielellistä turvaa omaan arkeen

Säästäminen ja hyvät taloudenhallintataidot ovat avaimia hyvään talouteen

Rahan säästäminen on tärkeä taito, joka auttaa saavuttamaan haluttuja tavoitteita ja vähentämään taloudellista stressiä. Vaikka rahan säästäminen voi tuntua haastavalta, se on kuitenkin mahdollista hyvin monelle meistä. Suositeltua säästäminen on varsinkin niille, jotka haluavat ottaa vastuun omasta taloudellisesta tilanteestaan ja tehdä muutoksia raha-asioihinsa.

Tällä sivulla käymme läpi joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa säästämään rahaa.

1. Aseta taloudellisia tavoitteita

Ennen kuin aloitat säästämisen, on tärkeää asettaa tavoitteita. Tavoitteet auttavat sinua pysymään motivoituneena ja keskittymään pitkän aikavälin suunnitelmaan. Aloita miettimällä, miksi haluat säästää rahaa? Ehkä haluat ostaa uuden auton, maksaa huonot velat pois tai säästää eläkkeelle. Kun olet asettanut tavoitteen, aseta itsellesi realistinen aikataulu, jotta tiedät, kuinka paljon sinun täytyy säästää joka kuukausi saavuttaaksesi tavoitteesi.

Huomioi, että aina säästämisen takana ei tarvitse olla jokin tietty hankinta. On tärkeää mm. säästää itselle puskuri ns. pahan päivän varalle. Puskuri toimii tukena ja turvana jos jokin horjuttaa talouttasi. Se myös lisää mielenrauhaa ja vähentää stressiä. Jos yllättäviä kuluja tulee, olet valmistautunut niihin! Lue lisää puskurista ja sen kerryttämisestä

2. Laadi budjetti

Budjetin laatiminen on tärkeä osa rahan säästämistä. Se auttaa sinua seuraamaan tuloja ja menoja sekä tunnistamaan alueet, joilla voit säästää rahaa. Aloita kirjaamalla kaikki tulot ja menot ylös kuukausittain. Tämän jälkeen voit tunnistaa alueet, joilla voit leikata menoja ja säästää rahaa.

3. Vähennä menoja

Budjetin laatimisen jälkeen voit löytää monenlaisia tapoja vähentää menoja ja säästää rahaa. Tarkastele kulujasi ja etsi tapoja leikata turhia kuluja. Ehkä voit vähentää ruokakauppaostoksia tai vähentää tarpeettomia ostoksia, kuten vaatehankintoja tai vähentää ulkona syömistä. Voit myös harkita tarpeettomien tilausten tai jäsenyyksien peruuttamista. Lue lisää kiinteiden kulujen karsimisesta

4. Automatisoi säästäminen

Automatisoitu säästäminen on yksi parhaista tavoista säästää rahaa. Aseta tilillesi pysyvä siirto, joka siirtää automaattisesti tietyn määrän rahaa säästötilillesi joka kuukausi. Tällä tavalla et edes huomaa rahan siirtymistä, ja säästät rahaa ilman ylimääräistä vaivaa.

Tätä kutsutaan myös itselle ensin maksamiseksi. On tärkeää, että itselle maksaa heti kun tilille tulee rahaa, eikä vasta sitten ”jos tilille jää kuun lopussa rahaa”. Näin varmistat, että säästöt kasvavat, eikä säästäminen ole toiveajattelun varassa.

5. Etsi tapoja ansaita lisätuloja

Joskus paras tapa säästää rahaa on ansaita lisätuloja. Voit harkita lyhytaikaisia keikkoja tai lisätyötä, kuten freelancerin, somevastaavan tai tulkin hommia, joilla voit ansaita ylimääräistä rahaa. Voit myös myydä käyttämättömiä tavaroita tai harkita sivutoimisen yrityksen perustamista. Vaihtoehtoja on runsaasti jos vain alat listata niitä ylös ja käytät ripauksen mielikuvitusta. Netistä löytyy googlettemalla myös valtava määrä erilaisia ehdotuksia lisätuloja ajatellen ja youtube pursuaa videoita aiheesta. Lue, miten voit tienata somen avulla

6. Vertaile hintoja

Vertaile hintoja, ennen kuin teet isoja ostoksia. Voit käyttää verkkokauppoja tai hintavertailusivustoja, jotta löydät parhaat hinnat. Muista myös tarkistaa myymälöiden tarjoukset ja alekampanjat.

Toinen tärkeä vertailun kohde on kilohinnat. Kilohintoja seuraamalla voit säästää hyvän määrän rahaa kun vertailet ruokia keskenään. Saatat huomata, että aluksi edulliselta tuntuva hinta on loistava diili, mutta kun tsekkaat kilohintoja, saatat huomata, että asia on aivan toisin!

7. Säästä energiaa

Säästä energiaa ja vähennä sähkölaskuasi. Sammuta valot ja laitteet, kun et käytä niitä. Voit myös harkita energiatehokkaiden laitteiden käyttöä, joilla voit säästää pitkällä aikavälillä paljon rahaa.

Sama juttu on veden kohdalla. Jos sinulla ei ole kiinteää vesisopparia, silloin kannattaa olla tarkkana myös veden kulutuksen kanssa. Mitä vähemmän kulutat, sen enemmän voit säästää. Veden säästäminen vaikuttaa myös sähkölaskuun.

8. Vältä huonoa velkaa

Vältä velkaa mahdollisuuksien mukaan. Velka tuo mukanaan korkoja ja muita maksuja, jotka voivat nopeasti kasvattaa kuluja. Jos sinun täytyy ottaa lainaa, etsi laina, jossa on alhaisin korko ja joka sopii taloudelliseen tilanteeseesi. Lue kirjoituksemme hyvä velka vs. huono velka

9. Pidä kirjaa edistymisestäsi

Pidä kirjaa säästöistäsi ja edistymisestäsi tavoitteesi saavuttamisessa. Tämä auttaa pysymään motivoituneena ja keskittymään pitkän aikavälin suunnitelmaan. Voit myös juhlistaa pieniäkin säästöjä ja edistysaskelia, jotka auttavat sinua pysymään innostuneena ja jatkamaan rahan säästämistä.

Lopuksi, rahan säästäminen voi vaatia aikaa ja vaivaa, mutta se on tärkeä taito, joka voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteet ja vähentämään taloudellista stressiä. Aloita pienin askelin ja jatka säästämistä jatkuvasti. Pysy motivoituneena ja keskity pitkän aikavälin suunnitelmaan – ja pian huomaat, kuinka rahaa alkaa kertyä tilillesi.

Kun säästäminen ja rahanhallintataidot alkavat olla kunnossa, voi olla hyvä perehtyä sijoittamisen maailmaan, koska sijoittamalla voit laittaa rahasi tekemään työn puolestasi.

LATAA ILMAINEN 

Taloudenhallintapohja

Talouden-hallintapohja

Haluatko parantaa taloudenhallintataitojasi, muuttaa rahakäytöstäsi ja seurata nettovarallisuutesi kehitystä?

Tiedosto sisältää kuukausittaisen budjetointipohjan, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurantataulukon sekä ekstrana kuukausittaisten menojen seuraamisen tarkoitetun pohjan. 

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme ja lähetämme sinulle ajoittain hyödyllistä sisältöä taloudenhallintaan, säästämiseen, budjetointiin ja sijoittamiseen liittyen. Voit poistua listalta parilla klikkauksella.

Nordnet

Suomalaisten suosima kaupankäyntialusta.

Tilin avaaminen maksutonta. Voit avata arvo-osuustilin ja osakesäästötilin itsellesi tai lapselle. 

Osakkeet, rahastot (mm. Nordnetin omat kuluttomat indeksirahastot), ETF:t..

Mahdollisuus automatisoida kuukausisijoittaminen.

eToro

Kansainvälisesti suosittu alusta. Yli 20 miljoonaa käyttäjää. 

Tilin avaaminen maksutonta. Minimitalletusraja 50 dollaria.

Osakkeissa 0€ välityspalkkio.

Saatavilla osakkeet, kryptot, rahastot, raaka-aineet…

Erityisesti treidaajien suosima alusta.

Northcrypto

Suomalainen kryptokaupankäyntialusta.

Tilin avaaminen maksutonta.

Kryptosijoittaminen onnistuu vaikka muutamilla kymmenillä senteillä. 

Välityspalkkio erittäin alhainen, vain 1%. Jos sijoitat 10€, maksat välityspalkkiota 0,10€.

Miksei sukan varteen säästäminen pitkässä juoksussa kannata?

Liputamme säästämisen ja puskurin kerryttämisen puolesta, mutta pitkässä juoksussa kun säästötilillä on riittävästi rahaa, suosittelemme perehtymään sijoittamisen maailmaan. 

Olemme kirjoittaneet aiheesta oman kirjoituksen, jonka voit käydä lukemassa tästä linkistä. 

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.