scramble kokemuksia
scramble kokemuksia

Scramble – Tuottoa startup-lainasijoittamisen kautta!

*Tämä kirjoitus on tehty yhteistyössä Scramblen kanssa

Oletko joskus pohtinut korko- ja lainasijoittamista? Tai että haluaisit jollain tapaa tukea Startup-yritysten kasvua? Tänään esittelemme sinulle Scramblen palvelun, joka tarjoaa tarkasti valituille Startup-yrityksille lainoja ja samalla Scramblen kautta myös yksityissijoittajat voivat ottaa osaa lainantarjontaan.

Scramble on suhteellisen tuore yritys, joka on perustettu kolmisen vuotta sitten 2020. Yrityksen pääkonttori on Tallinnassa.

Mitä korko- ja lainasijoitukset ovat ja miten toimivat?

Jos pohditaan mitä korko- ja lainasijoitukset tarkoittavat juuri Scramblen kohdalla, niin homma toimii käytännössä siten, että yksityissijoittaja eli esimerkiksi sinä tai minä lainaa omaa rahaa Scramblen kautta startup-yrityksille. Lainan yhteydessä sovitaan Scramblen listaamien ehtojen mukaisesti kuinka pitkä laina-aika on ja paljonko yksityissijoittaja saa antamastaan lainasta korkoa. Eli lyhyesti sanottuna, sijoitusten tuotto syntyy takaisin maksettavien lainojen koroista.

Tällaista toimintaa kutsutaan vertaislainapalveluksi, jossa lainaa voidaan antaa ja ottaa ilman, että välikätenä olisi perinteinen pankki. Scramblen tarkoituksena on mahdollistaa vertaislainapalvelu nuorille yrityksille ja näin ollen tukea yritysten liiketoiminnan kasvua.

Startup-yritys tarkoittaa nuorta, kasvuhaluista yritystä

Esimerkkihenkilö Tiina sijoittaa 100€ Scrambleen

Jos esimerkiksi mielikuvitushenkilö Tiina päättäisi sijoittaa Scramblen kautta omaa rahaa 100 euroa startup-yrityksille 6% korolla, tarkoittaisi tämä sitä, että sopimuksen ja sijoituksen myötä Tiina saa kuuden kuukauden kuluttua sijoittamansa 100 euroa takaisin ja tämän lisäksi sovitun koron verran rahaa eli tässä tilanteessa Tiinan saama loppusumma olisi 106 euroa. Tiina olisi näin ollen tehnyt sijoituksellaan 6% tuoton puolessa vuodessa.

Tällainen sijoitustapa on melko yleinen ja esimerkiksi valtion ja yritysten velkakirjat toimivat hyvin samaan tapaan. Pääpointtina on se, että velkoja eli tässä tilanteessa Tiina sitoutuu lainaamaan rahansa velallisille eli startup-yrityksille tietyksi ajaksi ja startup-yritykset sitoutuvat maksamaan lainan + sovitun koron Tiinalle takaisin tiettyyn määräaikaan mennessä.

Tässä kohtaa on kuitenkin tärkeä painottaa, että startup-lainasijoittaminen on riskialttiimpaa kuin esimerkiksi valtion velkakirjat, koska kyseessä on alkumetreillä olevat yritykset, joiden menestyksen ja kasvun varmuus on huomattavasti epävarmempaa. Tämän takia kannattaa tarkasti ymmärtää ottamansa riski, joka vertaislainasijoittamisen kohdalla on korkea.

Suurin riski on se, että startuppit eivät menesty eivätkä pysty maksamaan ottamiaan lainoja takaisin. Tällöin sijoittaja voi menettää lainaamansa rahat tai saada vain osan takaisin. Toki Scramblessa sijoitus jakautuu kierroksella useimmiten kaikkien startuppien kesken, jolloin riski on enemmän hajautettu, mutta kannattaa muistaa, että korkea riski on silti olemassa.

Scramblen kaltaiset yhtiöt pyrkivät tukemaan startup-yritysten kasvua, koska startuppien voi olla hankala saada lainaa suoraan pankeista

Hajautus on kaiken A ja O – älä laita kaikkia munia samaan koriin!

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskiä – ilman riskiä ei synny tuottoa. Yleensä mitä enemmän potentiaalista tuottoa on tarjolla, sitä suurempi riski sijoittamiseen liittyy.

Tämän vuoksi kannattaa pitää mielessä sijoitussalkun riittävä hajautus ja jos startuppeihin sijoittaminen lainojen kautta kiinnostaa, kannattaa tarkasti miettiä kuinka suuren osan omasta salkusta tällaisiin sijoituksiin on valmis laittamaan. Itse päätin sijoittaa 50€ ja näin ollen sijoituksen arvo on minimaalinen osa salkkuani. (Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus toimia sijoitusneuvona, vaan palvelun esittelynä)

Scramblen kohdalla riskiä voi pohtia myös heidän tarjoamien vaihtoehtojen kautta. Scramblella on nimittäin olemassa vaihtoehto A ja B.

  • A-vaihtoehto sisältää pienemmän riskin ja näin ollen myös pienemmän tuoton
  • B-vaihtoehto pitää sisällään suuremman riskin ja samalla myös suuremman tuoton

Kannattaa tarkasti miettiä kumpaan vaihtoehtoon päättää tarttua ja halutessa sijoitetun summan voi myös jakaa A- ja B-vaihtoehdon välillä. Jos esimerkiksi päätät sijoittaa Scramblen kautta 100 euroa, voit päättää, että allokoit 70 euroa A-vaihtoehtoon ja 30 euroa B-vaihtoehtoon. Itse päätin sijoittaa koko 50 euron sijoituksen 100 prosenttisesti A-vaihtoehtoon.

A-vaihtoehdossa takaisinmaksu tapahtuu kuukausittain kun taas B-vaihtoehdossa takaisinmaksu tapahtuu vasta viimeisenä kuukautena (laina-aika 6-24kk). A-vaihtoehdossa on myös parempi, kolminkertainen suoja, kun taas B-vaihtoehdossa suoja on alhaisempi. A-vaihtoehdon lainat maksetaan aina ensimmäisenä takaisin eli jos yritys epäonnistuu, A-vaihtoehtoon sijoittaneilla on suurempi todennäköisyys saada sijoittamansa rahat takaisin. B-vaihtoehdolla takaisinmaksu on korkeamman riskin takana, mutta samalla potentiaalinen tuotto on huomattavasti korkeampi kuin A-vaihtoehdolla.

Omalla kohdalla tartuin matalariskisempään vaihtoehtoon. Tuotto on pienempi, mutta saan sijoittamani rahan varmemmin takaisin. Halutessa voin pidentää laina-aikaa, jolloin tuotto paranee.

scramble kokemuksia

Scramble sijoittaa jokaisella kierroksella omia rahoja vähintään 20%

Sivuillaan Scramble kertoo sijoittavansa 20% tai enemmän omaa pääomaansa jokaiseen startup-erään joka kierroksella. Tämä siksi, että Scramble uskoo vahvasti valitsemiensa startuppien potentiaaliin.

Tähän päivään mennessä Scramblea käyttää yli 3500 rekisteröitynyttä sijoittajaa ja sen kautta on sijoitettu yli 651 000 euroa. Startuppeja on ollut mukana yhteensä 30. Lisäksi kaikki lainat on maksettu sijoittajille takaisin, mutta kannattaa muistaa, ettei historia ole tae tulevasta ja on olemassa riski, että takaisinmaksu voi epäonnistua.

Miten sijoittaminen käytännössä tapahtuu Scramblen kautta?

Scramblessa aukeaa joka kuukausi uusi sijoituskierros eli batch, johon sijoittaja voi osallistua. Seuraava kierros sulkeutuu torstaina 16.2.2023. Sijoituskierros on auki viikon ajan, ja yksi batch pitää sisällään useita yrityksiä, joka samalla tasaa riskiä, koska sijoitus jaetaan tasaisesti kaikkien startuppien kesken. Seuraavaksi kerromme, miten sijoittaminen käytännössä tapahtuu eri vaiheiden kautta:

Vaihe 1. Tilin luominen ja vahvistaminen

Jotta voit aloittaa sijoittamisen Scramblen kautta, tulee sinun luoda oma tili. Rekisteröityminen onnistuu Google- tai Apple-tilin kautta tai sähköpostilla. Kun olet rekisteröitynyt, tulee sinun vahvistaa tilisi lähettämällä kuva ajokortistasi tai passista. Tämän lisäksi sinun tulee ottaa selfie. Tämän kaltainen vahvistus on hyvin tyypillistä ulkomaisilla sijoitusalustoilla. Tilin vahvistamisen jälkeen Scramblen tulee hyväksyä tilisi. Omalla kohdalla tilin vahvistamisessa meni alle tunti.

Avaa tili Scrambleen – saat 5€ bonuksen, kun rekisteröidyt meidän kautta

Vaihe 2. Ota osaa kierrokseen

Tilin vahvistamisen ja hyväksynnän jälkeen voit ryhtyä toimeen. Minimitalletusraja on 10 euroa ja rahaa voi siirtää pankkisiirtona (kesto 1-3 arkipäivää), luottokortilta tai Sepa-maksuna. Sepa-maksun kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida, että jokaisesta siirrosta peritään 0,35€ siirtomaksu.

Rahan siirtämisen jälkeen voit tutustua valikon kohdasta ”Startups” kaikkiin yrityksiin, jotka ovat mukana sen hetkisellä kierroksella. Tällä hetkellä Scramble työskentelee Isossa-Britanniassa tai Manner-Euroopassa sijaitsevien kulutustavarayritysten kanssa. Jotta Scramble voi hyväksyä yritykset kierroksille mukaan, jokaisen startuppin on osoitettava vahvaa kuluttajien kiintymystä tuotetta kohtaan, sillä on oltava pätevä perustajatiimi, eikä yritys saa olla vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Kohdasta ”Investing” pääset ottamaan osaa kierrokseen. Valitse vain ”Join the round” ja päätä kumpaan vaihtoehtoon (A vai B) haluat rahasi sijoittaa vai jaatko rahan vaihtoehtojen välillä. Kun olet tehnyt valintasi, tallenna päätös ja olet mukana kierroksella. Voit myös halutessasi perua kierrokselle osallistumisen milloin tahansa ennen kuin kierros alkaa. Peruminen tapahtuu samalta Investing-sivulta ja painikkeesta ”Reset investing”

Vaihe 3. Vastaanota kuukausittaisia maksuja

Kun olet ottanut osaa kierrokselle, seuraava steppi on antaa ajan kulua ja odottaa, että kierroksen tulokset käsitellään. Lainat luodaan automaattisesti ja maksetaan yrityksille ehtojen mukaisesti. Lainan takaisinmaksu aloitetaan lainojen myöntämisen jälkeen. Jos valitsit vaihtoehto A:n takaisinmaksua alkaa tulla heti kuukausittain ja jos valitsit vaihtoehto B:n takaisinmaksu tapahtuu viimeisenä kuukautena.

Tämän linkin kautta rekisteröitymällä saat 5 euron bonuksen. Bonuksen takia ei kuitenkaan kannata pelkästään sijoittaa, vaan päätöstä tulee pohtia tarkasti ja riskit ymmärtää.

Entä kulut ja verotus?

Sijoittajalle ei synny kuluja sijoituksista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos sijoituksesi tuottaa, joudut maksamaan tuotosta perinteisesti pääomatuloveroa, joko 30% tai 34% (jälkimmäinen summa jos tuotto ylittää 30 000€). Koska tulot tulevat ulkomailta, tulee nämä itse tiedottaa verottajalle. Eli siinä missä esimerkiksi Nordnetissä tapahtuvat sijoitukset ja osinkosaamiset näkyy automaattisesti verotuksessa, Scramblen kautta saatu tulo pitää ilmoittaa itse viimeistään seuraavan vuoden verotuksessa. Verottajalle toimitettavat tiedot on ladattavissa vasemmasta valikosta löytyvästä ”Activity” -kohdasta.

Suosittelemme katsomaan alla olevan Mihin sitä säästäis Larin kattavan videon, jossa hän avaa tarkemmin Scramblea.

scramble kokemuksia

>> Tutustu Scrambleen tästä linkistä

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.