tuotto-osuus vs kasvuosuus
tuotto-osuus vs kasvuosuus

Rahaston tuotto-osuus vs. kasvuosuus

Tuotto-osuus vs. kasvuosuus… Kumpi parempi?

Rahastojen yhteydessä puhutaan tuotto- ja kasvuosuuksista. Tämän kirjoituksen avulla saat selkeän vastauksen, joka auttaa ymmärtämään mitä nämä kaksi vaihtoehtoa oikein tarkoittavat ja kumpi niistä voi olla kohdallasi parempi vaihtoehto. Kirjoituksen lopussa selviää myös, miten voit selvittää kummasta rahasto-osuudesta on kyse.

Mitä rahastot ovat?

Jos et vielä tiedä mikä rahasto on, voin lyhyen ytimekkäästi kertoa, että rahasto on ns. kukkaro, johon sijoittajat siirtävät omaa rahaansa ja kukkaronhaltija, eli rahastonhoitaja sijoittaa kyseiset rahat eteenpäin useisiin eri sijoituskohteisiin, kuten esimerkiksi osakkeisiin. Ja kun olet siirtänyt kukkaroon omia rahojasi, omistat palan näistä kaikista kohteista, joihin rahasto on sijoittanut.

Jos haluat oppia lisää rahastosijoittamisesta ja varsinkin rahastosijoittamisen aloittamisesta, suosittelen lukemaan Miten aloittaa rahastosijoittaminen? -kirjoituksen.

Rahastosijoittamisen voit aloittaa helposti ja nopeasti Nordnetissä klikkaamalla tätä linkkiä.

Mitä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa

Eli sijoitusrahastossa voi olla tuotonjaon kannalta erilaisia rahasto-osuuksia ja näitä kutsutaan edellä mainituiksi kasvu- ja tuotto-osuuksiksi.

Kasvuosuus

Kasvuosuus sijoittaa rahaston tuotot takaisin rahastoon, eikä niitä jaeta sijoittajille.

Kasvuosuus tarkoittaa, että osake- ja/tai korkorahastojen saamat osingot / korkotuotot lisätään kyseisen rahaston pääomaan ja niillä ostetaan rahastoon lisää omistuksia sen sijaan, että tuotot jaettaisiin rahastoon sijoittaneille esim. kerran vuodessa. Näin uudelleen sijoitetut tuotot kasvattavat kasvuosuuden arvoa.

Kasvuosuus tuo mukanaan sijoittajalle myös verohyödyn, jonka myötä rahastosijoittaja maksaa veroa rahaston kautta saadusta tuotosta vasta kun hän myy rahasto-osuutensa eli kun hän realisoi osittain tai kokonaan rahasto-omistuksensa.

Kasvuosuutta pidetään lähes aina parempana vaihtoehtona ja kasvuosuussijoittaja voi itse vaikuttaa minä vuonna mahdolliset tuotot huomioidaan verotuksessa.

Tuotto-osuus

Tuotto-osuus jakaa vuosittain tuottoa sijoittajilleen.

Tuotto-osuusrahasto eroaa kasvuosuusrahastosta sillä, että tuotto-osuus maksaa sijoittajille vuosittain tuottoa, jota on kertynyt osingoista tai koroista. Vuosittain jaettu tuotto vähentää rahasto-osuuden arvoa jaetun tuoton verran.

Siinä missä kasvuosuus tuo mukanaan verohyödyn jolloin vero maksetaan vasta kun rahasto-osuus myydään, tuotto-osuudessa saatu tuotto verotetaan kyseisen vuoden verotuksessa pääomatulona. Eli jos rahasto jakoi tänä vuonna sijoittajalle tuottoa, tulee tuo tuotto ilmoittaa myös tämän vuoden verotuksessa.

Miten voi selvittää millaisesta rahastosta on kyse?

Rahastoista on aina saatavilla lisätietoa palveluntarjoajan sivuilla (esim. Nordnet) ja ladattava avaintietoesite. Esitteessä voi lukea mm. lause: ”Rahaston sijoituskohteiden tuotot sijoitetaan uudelleen”, joka tarkoittaa, että kyseessä on kasvurahasto.

Rahastoesittelyssä voidaan myös mainita ”A- tai B-osuus” ja näin kirjaimella kuvaillaan sitä, onko kyseessä kasvu- vai tuotto-osuus. Yleensä A-osuus tarkoittaa kasvuosuutta ja B tuotto-osuutta, mutta tiedot kannattaa aina tarkistaa avaintietolomakkeesta, koska välillä nämä kirjaimet voivat olla päinvastoin.

Tärkeää on siis perehtyä rahastosta annettuihin tietoihin ja esitteeseen ennen kuin sijoittaa.

Lue myös nämä:

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.