Tuotto-osuus ja kasvuosuus – mitä nämä käsitteet todella tarkoittavat, ja kumpi voi olla sijoittajan kannalta parempi valinta?
Rahastojen maailmassa törmää usein kahteen eri osuuslajiin: tuotto-osuuksiin ja kasvuosuuksiin. Näillä kahdella vaihtoehdolla on merkittävä ero rahaston sijoitustuottojen jakamisessa, ja valinta näiden kahden välillä voi vaikuttaa sijoituksesi verotukseen ja pitkän aikavälin tuottoihin. Tässä kirjoituksessa pureudun eroihin ja pyrin tarjoamaan selkeät ohjeet oikean osuustyypin valitsemiseen.
Lopuksi opit myös, kuinka tunnistat eri rahastojen kohdalla, onko kyseessä tuotto- vai kasvuosuus.
Mitä rahastot ovat?
Jos et vielä tiedä mikä rahasto on, voin lyhyen ytimekkäästi sanoa, että rahasto on ns. kukkaro, johon sijoittajat siirtävät rahojaan ja kukkaronhaltija, eli rahastonhoitaja sijoittaa kyseiset rahat eteenpäin useisiin eri sijoituskohteisiin, kuten esimerkiksi osakkeisiin. Ja kun olet siirtänyt kukkaroon omia rahojasi, omistat tämän myötä palan kyseistä rahastoa ja palan kaikista niistä sijoituskohteista, joihin rahasto on sijoittanut.
Jos haluat oppia lisää rahastosijoittamisesta ja varsinkin rahastosijoittamisen aloittamisesta, suosittelen lukemaan Miten aloittaa rahastosijoittaminen? -kirjoituksen.
Rahastosijoittamisen voit aloittaa helposti ja nopeasti Nordnetissä klikkaamalla tätä linkkiä.
Rahastot voivat poiketa toisistaan tuotonjakotapansa perusteella, minkä vuoksi niitä kutsutaan joko kasvuosuuksiksi tai tuotto-osuuksiksi.
Kasvuosuus
Kasvuosuus sijoittaa rahaston tuotot takaisin rahastoon, eikä niitä jaeta sijoittajille.
Kasvuosuus tarkoittaa, että osake- ja/tai korkorahastojen saamat osingot / korkotuotot lisätään kyseisen rahaston pääomaan ja niillä ostetaan rahastoon lisää omistuksia sen sijaan, että tuotot jaettaisiin rahastoon sijoittaneille esim. kerran vuodessa. Näin uudelleen sijoitetut tuotot kasvattavat kasvuosuuden arvoa.
Kasvuosuus tuo mukanaan sijoittajalle verohyödyn, jonka myötä rahastosijoittaja maksaa veroa rahaston kautta saadusta tuotosta vasta kun hän myy rahasto-osuutensa eli kun hän realisoi osittain tai kokonaan rahasto-omistuksensa.
Kasvuosuutta pidetään lähes aina parempana vaihtoehtona ja kasvuosuussijoittaja voi itse vaikuttaa minä vuonna mahdolliset tuotot huomioidaan verotuksessa.
Tuotto-osuus
Tuotto-osuus jakaa vuosittain tuottoa sijoittajilleen.
Tuotto-osuusrahasto eroaa kasvuosuusrahastosta sillä, että tuotto-osuus maksaa sijoittajille vuosittain tuottoa, jota on kertynyt osingoista tai koroista. Vuosittain jaettu tuotto vähentää rahasto-osuuden arvoa jaetun tuoton verran.
Siinä missä kasvuosuus tuo mukanaan verohyödyn jolloin vero maksetaan vasta kun rahasto-osuus myydään, tuotto-osuudessa saatu tuotto verotetaan kyseisen vuoden verotuksessa pääomatulona. Eli jos rahasto jakoi tänä vuonna sijoittajalle tuottoa, tulee tuo tuotto ilmoittaa myös tämän vuoden verotuksessa.
Miten voi selvittää millaisesta rahastosta on kyse?
Rahastoista on aina saatavilla lisätietoa palveluntarjoajan sivuilla (esim. Nordnet) ja ladattava avaintietoesite. Esitteessä voi lukea mm. lause: ”Rahaston sijoituskohteiden tuotot sijoitetaan uudelleen”, joka tarkoittaa, että kyseessä on kasvurahasto.
Rahastoesittelyssä voidaan myös mainita ”A- tai B-osuus” ja näin kirjaimella kuvaillaan sitä, onko kyseessä kasvu- vai tuotto-osuus. Yleensä A-osuus tarkoittaa kasvuosuutta ja B tuotto-osuutta, mutta tiedot kannattaa aina tarkistaa avaintietolomakkeesta, koska välillä nämä kirjaimet voivat olla päinvastoin.
Tärkeää on siis perehtyä rahastosta annettuihin tietoihin ja esitteeseen ennen kuin päättää sijoittaa kyseiseen rahastoon.
Lue myös nämä: