Yrittäjäksi ryhtyminen
Yrittäjäksi ryhtyminen

Oma matkani: Yrittäjäksi ryhtyminen

Yrittäjäksi ryhtyminen on käynyt monen suomalaisen mielessä ja moni on ajatuksen toteuttanutkin, koska Suomessa on yrittäjiä yhteensä lähes 300 000. Heistä yksinyrittäjiä on noin 68%.

Yritystoimintaa tarjoavalle henkilölle Suomessa on tarjolla viisi yritysmuotoa. Yrityksiä perustetaan vuosittain n. 30 000 ja niiden muodot jakautuvat seuraavasti:

Yrittäjäksi ryhtyminen – Mitä on olla yrittäjä?

Oma yritys pyöri mielessäni useiden vuosien ajan, sillä aina oli jotain pientä hommaa, useimmiten graafisen alan töitä, joista olisin voinut laskuttaa asiakasta. Aina kävi kuitenkin tuuri, ja toimin asiakkaan palkkalistoilla, joten koskaan yrityksen perustaminen ei tullut ”pakolliseksi” itselleni. Jatkoin siis toimintaa palkansaajana, en yrittäjänä.

Seuraavan kerran kun ajatus yrittäjyydestä nousi esiin, oli tilanne jolloin oman sometilini ja kaupallisten yhteistöiden myötä syntyi jälleen tarve laskuttaa asiakkaita. Aluksi yhteistyöt perustuivat vain saatuihin tuotteisiin, mutta pian ymmärsin, että näen kuitenkin ison vaivan postausten eteen, ja että omaa työtä on arvostettava enemmän kuin pelkkien tuotteiden verran. Ja tietty yhteistyöt ja niistä saadut tulot ovat yhtälailla verotettavaa tuloa. (Lue lisää sometyöstä täältä!) Teen yhteistyöt nykyisin pääasiassa erillisten palveluntarjoajien kautta (boksi.com, somessa.com), joista jälkimmäinen vaatii sen, että minä laskutan asiakkaita. Muutamia pitkäaikaisia yhteistyökumppanuuksia hoidan suoraan itse, toiminta on melko pientä tililläni. 

Lue myös kirjoituksemme: Miten tienata somella?

”Vaikka yhteistyötä tehtäisiin sosiaalisessa mediassa ainoastaan korvauksena tuotteet, on tämä silti oikeaa työtä ja tulo verotuksen alaista.”

Kun sain laskutettavia yhteistöitä, epäröin edelleen toiminimeä. Vertailin kevytyrittäjyyden mahdollisuuksia, ja päädyinkin tuolloin rekisteröitymään kevytyrittäjäksi. Muutamia laskuja tuota kautta kirjoitin, ja ehdottomasti kevytyrittäjyyden etuna on se, että on helppo kokeilla yrittäjyyttä, varsinkin jos toiminnan menot pysyvät melko matalina. Kevytyrittäjyys tuntuukin sopivan paremmin niille, jotka tekevät laskutuksia esimerkiksi muutaman kerran vuodessa.

Mikä sai minut valitsemaan toiminimen?

Viimeinen askel kohti omaa yritystä oli @naisetpuhuurahasta – tiimiin hyppääminen! Tiimikaveri Merita oli tässä kohtaa jo kokenut yrittäjä ja antoi kyllä ison tuen alkuun, samoin muut tutut yrittäjät. Miksi minä sitten valitsin toiminimen kevytyrittäjyyden sijaan? 

Yrittäjäksi ryhtyminen

Yritystoimintani on sivutoimista, mutta sen tavoitteena on mahdollistaa pientä vapautta irti 8-16 tehtävästä työstä ja tarjota samalla pientä lisätuloa itselleni. Listaan alle muutaman asian, jotka itselleni olivat täysin uutta tietoa yrittäjyydestä, näitä ovat mm. YEL-maksu, kaupparekisteriin liittyminen ja alvi.

Mikä on YEL-maksu?

YEL-maksu tarkoittaa yrittäjän eläkevakuutusmaksua. Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun:

YEL-vakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus yrittäjälle. YEL-vakuutus on hankittava, mikäli ehdot siihen täyttyvät. YEL-vakuutuksen voit valita haluamaltasi palveluntarjoajalta, mutta joka paikassa maksat siitä saman verran. YEL-vakuutuksen määrä on 24,10-25,60 prosenttia YEL-työtulosta. YEL-työtulonsa yrittäjä määrittelee itse, joka on oman vuosittaisen työpanoksen arvo. YEL-työtulolla ei siis tarkoiteta yrityksen voittoa, liikevaihtoa tai yrittäjän verotettavaa tuloa, vaan kyseessä on sinun tekemä arvio. Uusi yrittäjä saa YEL-maksusta 22 % alennusta ensimmäisen neljän vuoden ajan.

Kaupparekisteriin liittyminen

Voit perustaa oman toiminimen helposti Oma veron -kautta. Yleisesti ottaen kaupparekisteriin pitää liittyä kaikkien, mutta toiminimellä toimivien yrittäjien ei ole pakko tähän liittyä. Paitsi jos toimintasi on luvanvaraista, tapahtuu omassa erillisessä toimitilassa tai palkkaat henkilökuntaa, silloin sinun täytyy liittyä kaupparekisteriin. Halutessasi voit toki liittyä rekisteriin ja saat näin itsellesi ja toiminimellesi käyttösuojan. Kaupparekisteriin liittyminen maksaa toiminimeltä 60 euroa. Jos et liity kaupparekisteriin ja perustat toiminimen omaveron kautta, ei maksuja perustamisesta tällöin kerry. 

Toiminimi ja alv eli arvonlisävero

Kun perustin oman toiminimen, tiesin, että tulot eivät alkuun tule olemaan suuria. Puntaroin pitkään ajatusta ilmoitanko toiminimeni Alv-rekisteriin, jolloin siis maksaisin arvonlisäveroa. Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja on vuonna 2021 15000€, eli jos yrityksen liikevaihto on yli tämän, on arvonlisäverot maksettava. Kuitenkin alv- rekisteriin voi liittyä vaikka liikevaihto ei yltäisi tähän, jolloin voi hyödyntää yrityksen ostojen alv-vähennyksen. Jos yrityksen liikevaihto on yli 15000€, mutta kuitenkin alle 30000€, on mahdollisuus hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta. 

Yrittäjäksi ryhtyminen

Toiminimi on vain yksi monista eri yritysmuodoista! Jos mietit yrityksen perustamista, tutustu myös millaisia ovat Ky, Ay, Ny ja Oy. Jos toiminimen tai muun yritysmuodon tulot kasvavat huomattavasti, kannattaa harkita yritysmuodon muuttamista Oy:ksi. Muista kuitenkin, että yritysmuodon palauttaminen Oy:sta muuksi ei ole mahdollista. 

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Mistä apua rahahuoliin?

Meidän missio @naisetpuhuurahasta -tilillä on luoda positiivista ja innostavaa rahapuhetta ympärillemme. Vaikka kuinka jakaisimme innostusta

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.