Onko mökkeilyssä taloudellisesti järkeä?

Tänä kesänä moni meistä on varmasti nauttinut kesäpäivistään mökillä. Suomalaiset ovat tunnetusti mökkeilykansaa, ja isolla osalla kesään kuuluu joko omalla, sukulaisten tai ystävien mökillä vierailu.

Oma, pitkäaikainen haaveeni toteutui tänä keväänä, kun ostimme puolisoni kanssa oman mökin. Olemme kohtuullisen tottuneita mökkeilijöitä aiemmista elämänvaiheista, ja olimmekin jo parin vuoden ajan haaveilleet ihan omasta mökistä. Etsimme mökkiä hartaasti, ja jokaisen sopivan tarjokkaan kohdalla piti käydä kovaa harkintaa. Olisiko juuri tämä mökki se meidän kaipaamamme lomanviettopaikka? Ja ennen kaikkea, onko meillä varaa tällaiseen mökkiin?

Paljonko mökin omistaminen maksaa?

Kun suunnittelimme mökin ostoa, selvitimme jokaisen kiinnostavan mökin kohdalla kaikki kulut, joita kyseisestä mökistä aiheutuisi meille. Meillä oli etukäteen suhteellisen hyvin tiedossa, mitä kaikkia kuluja mökkeily aiheuttaa. Jos ei ole ennen omistanut mökkiä, näihin kuluihin kannattaa perehtyä samalla vakavuudella kuin omakotitaloa ostettaessa. Esimerkiksi Omakotiliiton sivuilla ja tässä MTV Uutisten artikkelissa on kattavaa tietoa siitä, mihin rahaa hupenee omistusmökin kohdalla.

Yleisimmät ja lähestulkoon kaikkia mökkeilijöitä koskevat kulut ovat seuraavia:

  • kiinteistövero
  • sähkömaksut (huomioi sekä sähkönsiirto+verot että sähkönkulutus)
  • nuohouskulut
  • jätemaksut
  • vakuutukset
  • tiemaksut
  • mahdolliset lainanhoitokulut

Yksittäisten kulujen suuruus vaihtelee kohteesta riippuen paljon, mutta varsinkin lainanlyhennyksen kanssa puhutaan yleensä sadoista euroista kuukaudessa. Vuositasolla kulut pyörivät siis helposti jopa tuhansissa euroissa. Lisäksi täytyy tietysti huomioida mökin kunnostus- ja remonttikulut, koska niitä tulee väkisinkin jossain vaiheessa. Mikäli oma talous on tiukalla jo pakollisten kulujen jälkeen, mökkeily ei varmasti ole järkevä vaihtoehto.

Koronapandemian aikana mökkeily nosti suosiotaan rajusti, ja tänä kesänä onkin uutisoitu mökkeilykulujen kasvusta. Keskimäärin mökkiläinen maksaa kuntakohtaisia maksuja (sähkö, jätehuolto, kiinteistövero) noin 903 euroa vuonna 2022, mikä on yli 10% enemmän kuin vuotta aiemmin. Ei ole myöskään yhdentekevää, missä kunnassa mökki sijaitsee. Suosituimmissa mökkikunnissa kuntakohtaiset kulut saattavat olla yli tuplasti suurempia kuin edullisemmissa kunnissa. (Lähde: Omakotiliitto.fi: Mökkipaikkakuntien kuntakohtaisissa maksuissa huomattavia eroja, julkaistu 1.6.2022.)

Onko mökkeily vain turhaa rahanmenoa?

Tähän kysymykseen ei liene oikeaa vastausta. Ehkä itse asettelisin kysymyksen mieluummin muotoon, mitä juuri sinä saat mökin omistamisesta. Onko päällimmäinen tunteesi mökistä vain se, että siihen kuluu rahaa ja aikaa, joille löytäisit mieluisamman/tärkeämmän tarkoituksen? Tuottaako oma mökki vain ahdistusta, koska siellä pitäisi pitää paikat kunnossa ja huolehtia mökistä? Jos mökin omistaminen aiheuttaa enemmän taloudellista stressiä kuin hyvää oloa, silloin siinä ei ole ehkä järkeä. Jos rentoudut ennemmin ulkomaanmatkoilla tai muilla vaihtelevilla reissuilla, mökkeily ei ehkä ole sinua varten.

Jos et ole varma, olisiko mökin omistaminen sinulle sopivaa, kannattaa asiaa miettiä rauhassa. Järkevää on vierailla ystävien ja sukulaisten mökeillä ja miettiä esimerkiksi mukavuustasoa, jota kaipaisi omalle mökille. Mikäli haluaa ehdottomasti viettää aikansa juoksevan veden ja nopean netin parissa, ei kannata ostaa ainakaan huussilla varustettua erämaamökkiä. Jos taas tahtoo viettää mökillä vain pieniä hetkiä vuodesta, vuokramökkeily voi tulla edullisemmaksi ja rennommaksi.

Parhaimmillaan mökin omistaminen voi tarjota itselle sopivan ja viihtyisän lomanviettopaikan. Koska itse haluan asua (ainakin tällä hetkellä) helposti ja suhteellisen edullisesti rivitalossa, mökki tuo ihanaa vastapainoa tälle tiiviille arjelle. Nautin pienistä puuhista mökillä (okei, myönnetään että isommat projektit tulevat vaatimaan meiltä molemmilta vähän enemmän), marjastuksesta, sienestyksestä ja täysin erilaisesta ympäristöstä verrattuna kotona vietettyyn aikaan. Vuokramökit ovat käteviä, mutta haluan mieluummin tuntea oloni turvallisen rennoksi ihan omassa paikassani. Jotenkin omalla mökillä vietetty aika saa minut tuntemaan, että maailma pysähtyy ja saan olla omassa rauhassani, vain omien ajatusteni ja oman perheeni kanssa. Tällaista sisäistä rauhaa en pysty löytämään mistään lomareissuilta, joten minulle mökkeily on todellakin kaiken arvoista 🙂

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Maria

Maria

Tervetuloa blogiini!

Olen ensihoitajan töistä hoitovapaalla oleva kahden lapsen äiti. Kotoa löytyy lasten lisäksi mies ja rakkaat lemmikit.

Vapaa-aikani vietän ystävien ja muiden läheisten sekä liikunnan parissa. Perheen kasvamisen myötä sijoittaminen, tulevaisuuteen satsaaminen ja rahankäytön järkeistäminen ovat alkaneet kiinnostaa.

Haluan jakaa blogissani tavallisen suomalaisen perheenäidin paloa säästämisen kiemuroihin ja oman talouden pyörittämiseen. Omien raha-asioiden hallinta on meidän jokaisen oikeus!

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Marian aiemmat postaukset

ulosotto

Mitä ulosotto tarkoittaa?

Usein velkaantuminen etenee vähitellen, jopa salakavalasti. Rahat eivät riitä aluksi kaikkiin laskuihin ja lainanlyhennyksiin, jolloin

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.