arbitraasi
arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen viittaa tuottojen haussa arbitraasiin, josta kerron nyt lyhyen ytimekkäästi lisää.

Mitä arbitraasi tarkoittaa?

Arbitraasi tarkoittaa tilannetta, jossa voidaan saada tuottoa ilman riskiä. Käytännössä arbitraasi tarkoittaa sijoituskohteen samanaikaista ostamista ja myymistä eri hinnalla. Eli arbitraasi sijoittamisessa sijoituskohteena voi olla esimerkiksi osake, krypto tai vaikka valuutta, jolloin tuotto syntyy eri markkinapaikkojen hinnanerotuksen hyödyntämisestä. Kohde ostetaan markkinapaikasta, jossa sen hinta on halvempi ja myydään markkinapaikassa jossa kohteesta saadaan myydessä korkeampi hinta.

Arbitraasin hyödyntäminen johtaa useimmiten tehokkaisiin markkinoihin, koska kohteen hinta nousee siellä mistä sitä ostetaan halvemmalla ja laskee siellä missä se myydään. Näin arbitraasi katoaa.

Nykypäivänä tällainen riskitön arbitraasi sijoittaminen on hyvin vaikeaa, koska digitalisaatio ja tehokkaammat markkinat ovat luoneet sen, että arbitraasit häviää markkinoilta jopa sekunneissa.

Kuitenkin aikana ennen sähköistä kaupankäyntiä tämä ei ollut lainkaan tavatonta, koska markkinat eivät olleet yhtä tehokkaat ja saman yhtiön osakkeita pystyi ostamaan toisesta paikasta halvemmalla ja myymään toisessa paikassa kalliimmalla – tästä syntyi riskitön tuotto.

Edellä mainittu huijari Madoff hyödynsi tällaisia hintaeroja tuoton hankkimisessa ennen kuin alkoi muuttaa asiakassalkkujensa strategiaa, jossa hän ei enää ostanut asiakkaiden varoilla arvopapereita, vaan laittoi asiakkaiden rahat pankkitilille ja jos asiakas halusi nostaa varansa, Madoff palautti varat tililtä. Tästä syntyi soppa, jonka voi tarkemmin lukea kyseisestä kirjasta.

Kirjan voi lukea tai kuunnella esimerkiksi Bookbeatissa. Tämän linkin kautta uudet asiakkaat voivat kuunnella / lukea kirjoja kuukauden maksuttomasti.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat:

arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen

fyysinen vs. synteettinen rahasto

Synteettinen vs. fyysinen rahasto

Mitä eroa on synteettisellä ja fyysisellä rahastolla? Tämä kysymys tulee aiheelliseksi ETF-rahastoa valitessa. Ennen kuin lähdetään sen pidemmälle, kerrataan vielä lyhyesti mikä ETF oikein on?

Jätä kommentti