kesä kulutus
kesä kulutus

Kuinka selvitä kesäjuhlista taloudellisesti?

Kesä on viimein aluillaan! Kesä tuo tullessaan vaihtelua arkeen myös juhlien muodossa. Rippijuhlat, valmistujaiset, polttarit ja häät ovat odotettuja ja ihania juhlahetkiä perheen ja läheisten kanssa. Välillä ne aiheuttavat kuitenkin sydämentykytyksiä, sillä useisiin juhliin uppoaa helposti myös paljon rahaa.

Skippaan tässä tekstissä nyt suosiolla juhlien järjestämisen näkökulman, sillä on sanomattakin selvää, että siihen kuluu rahaa, aikaa ja resursseja. Aina ei tule kuitenkaan ajatelleeksi sitä, että juhlavieraatkaan harvoin selviävät ”ilmaiseksi” juhlinnasta. Pelkkä juhlakutsun saaminen voi aiheuttaa stressiä taloudellisen puolen suhteen, etenkin jos oma talous on jo valmiiksi tiukalla.

Ihanat, kamalat polttarit

Tavallisin esimerkki tällaisesta rahankulutuksesta on tietysti polttarit. Jotenkin tuntuu, että on koko ajan tavallisempaa järjestää koko viikonlopun mittainen spektaakkeli, joskus jopa useamman päivän ulkomaanreissu. Kun siihen lisätään kalliit aktiviteetit, ravintolaruoat ja -juomat sekä majoitus, summat nousevat nopeasti pilviin. Jos sattuu sellainen kesä, että kaksi läheistä menee naimisiin ja molemmille järjestetään tällaisen mittaluokan polttarit, voi joutua pulittamaan pahimmillaan jopa tuhansia euroja pelkkiä polttarikuluja. Harvalla tällaiseen lystiin on ihan tuosta vain varaa.

Polttareiden lisäksi myös pienempiin ja lyhyempiin juhliin kuluu helposti paljon rahaa. Onko minulla sopivia vaatteita juhlaan, vai joudunko ostamaan uudet? Entäs mahdollisesti puoliso ja lapset, onko heillä vaatetusasiat kunnossa? Mitä antaisin lahjaksi, paljonko haluan ja voin käyttää siihen rahaa? Juhliin valmistautuessa monia asioita määrittää raha. Erityisen ikävää on tilanne, jossa juhlia koordinoivat henkilöt eivät ymmärrä sitä, että kaikilla ei ole irrottaa satoja euroja kyseiseen tilaisuuteen. Vaikka bestmanit ja kaasot olisivat itse vakavaraisia ja haluaisivat järjestää luksusluokan polttarit, heidän tulisi ymmärtää, että kaikki eivät sellaiseen pysty taloudellisesti osallistumaan.

Kuinka vähentää juhlakuluista aiheutuvaa stressiä?

Jotta juhlista selviytyy ilman taloudellista katastrofia ja kohtuutonta stressiä, kannattaa äsken mainittuja asioita pohtia rauhassa. Onko jokaisiin ylioppilasjuhliin ja häihin oltava uusi mekko ja kengät, vai voisinko hyödyntää jo kaapista löytyviä vaatteita? Viimeksi tänään itse mietin, että voinko käyttää tätä samaa asua taas tämän saman suvun yo-juhlissa. Tuskinpa kukaan muu kuitenkaan edes huomaa, että kauhistus, Marialla on taas sama mekko kuin kolme vuotta sitten edellisissä kesäjuhlissa.

Jos vaatekaapissa on huutava pula juhlatamineista ja haluat panostaa upeaan juhla-asuun, niin juhlapuvun vuokraaminen on nykyään helppoa. Upeita juhla-asuja löytyy vuokrattavaksi esimerkiksi Vaatepuu.fi tai Bonic.fi sivustoilta, ja vuokrahinnat toimituskuluineen ovat murto-osa siitä, mitä vastaavasta mekosta saisi ostamalla pulittaa. Jos eteen tulee jotkin astetta hienommat juhlat, aion ehdottomasti testata tällaista vaatevuokrausta. Säästyy rahaa, eikä tarvitse pohtia myöskään ekologista puolta, vaan kyseinen mekko löytää kyllä lukuisia käyttäjiä ja käyttökertoja muualta.

Pukeutumisen lisäksi lahja on oikeastaan juhlissa kuin juhlissa pakollinen rahareikä. Yleisin lahja taitaa tänä päivänä olla raha, jotta lahjan saaja voi käyttää sen haluamaansa kohteeseen. Monella saattaa kuitenkin olla se harhautunut käsitys, että lahjaksi annettavan rahasumman pitäisi olla jokin isohko, hieno tasasumma, esimerkiksi 50 tai 100 euroa. Hyvätuloinen, kahden aikuisen perhe selviää varmasti useammastakin tällaisesta lahjarahasta kesässä, mutta pienituloiselle eläkeläiselle yksikin viisikymppinen voi olla pois arjessa selviytymisestä. Ei ole mitään mieltä käyttää edes rakkaan lapsenlapsen tai ystävän lahjaan sellaista summaa, joka aiheuttaa lahjan antajalle taloudellisia vaikeuksia.

Suosittelen pohtimaan realistisesti omaa budjettia ja sitä kautta arvioimaan omaa maksukykyä lahjojen suhteen. Monesti paras ratkaisu on isommalla porukalla, vaikkapa useamman pariskunnan tai ystävän kesken yhdistää voimat ja hankkia yhteinen lahja. Iltalehden vuonna 2019 julkaisemassa artikkelissa nostetaan esille se asia, että kaikkien vieraiden tulee olla yhtä haluttuja ja toivottuja juhliin, olipa heidän lahjapanoksensa mikä tahansa. Uskon ja toivon, että tämän päivän maailmassa ketään ei sorsita juhlatilanteissa tällaisen takia.

Eli tiivistetysti:

  • Mieti, onko uuden vaatteen hankinta välttämätön kulu
  • Jos haluat vaihtelua pukeutumiseen edullisemmin, vuokraa juhla-asusi
  • Käytä rakkaankin ihmisen lahjaan vain sen verran rahaa kuin taloutesi sallii

Näillä suuntaviivoilla toivon kaikille sopivan juhlavaa ja rentoa tulevaa kesää!

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Maria

Maria

Tervetuloa blogiini!

Olen ensihoitajan töistä hoitovapaalla oleva kahden lapsen äiti. Kotoa löytyy lasten lisäksi mies ja rakkaat lemmikit.

Vapaa-aikani vietän ystävien ja muiden läheisten sekä liikunnan parissa. Perheen kasvamisen myötä sijoittaminen, tulevaisuuteen satsaaminen ja rahankäytön järkeistäminen ovat alkaneet kiinnostaa.

Haluan jakaa blogissani tavallisen suomalaisen perheenäidin paloa säästämisen kiemuroihin ja oman talouden pyörittämiseen. Omien raha-asioiden hallinta on meidän jokaisen oikeus!

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Marian aiemmat postaukset

ulosotto

Mitä ulosotto tarkoittaa?

Usein velkaantuminen etenee vähitellen, jopa salakavalasti. Rahat eivät riitä aluksi kaikkiin laskuihin ja lainanlyhennyksiin, jolloin

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.