Lisääntyneen rahapuheen myötä esimerkiksi budjetointi, rahastosäästäminen ja asuntosijoittaminen ovat paljon esillä. Sosiaalisen median maailmasta löytyy paljon säästämisvinkkejä, ohjeita taloudenhallintaan ja tehokkaaseen vaurastumiseen. Nykyään on helppo löytää inspiroivia henkilöitä ja heidän tarinoitaan ja sitä kautta innostua itsekin säästämisestä ihan uudella tavalla.
Säästämistä on hyvin monenlaista, mutta perimmäinen tavoite taitaa olla aina suunnilleen sama: paremman elämän tavoittelu. Oli kyseessä sitten osake- ja rahastosijoittamisen kautta vaurastuminen tai vaikkapa säästäminen isompaa asuntoa tai opintovapaata varten, pyrimme yleensä säästötoimilla kohti taloudellisesti parempaa tulevaisuutta.
Jos emme koskaan tavoittele taloudellisesti parempaa tilannetta ja pyri edistämään omaa elämäämme siihen suuntaan, mitään merkittävää muutosta vaurautta kohti tuskin tapahtuu (lottovoitosta voi aina toki haaveilla, mutta sen varaan tuskin kannattaa laskea mitään :D). Tavoitteita oman varallisuuden suhteen siis saa ja kannattaakin olla. Mutta mitä jos käytämme vuosia ja vuosikymmeniä siihen, että tavoittelemme aina vain parempaa ja vauraampaa elämää, unohdammeko elää? Miten löytää tasapaino paremman tavoittelun ja hetkestä nauttimisen välillä?
Säästäminen: elämäntapa vai talouden pikadieetti?
Säästämistä voisi verrata tietyllä tavalla painonhallintaan. Haluttuun lopputulokseen pääseminen vaatii sopivasti suunnitelmallisuutta, tavoitteita ja kurinalaisuutta. Äärimmäisen tiukalla linjalla voidaan edistyä nopeasti, mutta palaaminen vanhoihin elämäntapoihin voi ennen pitkää johtaa takaisin alkuun. Jos tavoittelee suuria tuloksia todella kurinalaisella ja joustamattomalla tyylillä, voi uupua matkan varrella tai menettää motivaation pysyvämpään elämänmuutokseen. Vertaus saattaa olla ehkä kömpelö (ja itse keksitty ilman sen suurempia tieteellisiä perusteita), mutta antaa toivottavasti ajattelemisen aihetta.
Minulle on henkilökohtaisesti ollut todella haastavaa miettiä, miten ison osan ajastani ja resursseistani haluan käyttää paremman tulevaisuuden tavoitteluun. Oikeastaan asian voisi muotoilla toisellakin tavalla: minkä osan ajastani haluan olla tyytyväinen siihen, mitä minulla jo on? En ole luonteeltani kovin pitkäjänteinen tai kunnianhimoinen, joten koen haastavaksi asettaa suuria ja korkealentoisia tavoitteita. Toisaalta, jos en konkretisoi säästämistä selkeiksi luvuiksi ja tavoitteiksi, koen sen vaikeasti hahmotettavana ja sitä kautta epämotivoivana asiana. Minulle on ollut tärkeää saada säästämisestä pysyvä ja normaali elämäntapa, joka ei kuluta liikaa arjen resursseja.
Säästämisessä on vielä muutakin yhteistä painonhallinnan kanssa: yksilöllisyyden merkitys. Se, mikä on yhdelle tehokas tapa, ei välttämättä palvele toista juuri lainkaan. Toisille sopii paremmin automaattinen kuukausisäästäminen sen helppouden vuoksi, toisille taas osakkeiden ostaminen ja niiden kurssien seuraaminen on palkitsevampaa. Toiset tarvitsevat kunnianhimoisia ja jopa suhteettoman suuria tavoitteita, kun taas toisille sellaiset tuottavat kohtuutonta stressiä ja epäonnistumisen pelkoa. On hyvin yksilöllistä, missä vaiheessa koemme ylittävämme liiallisen suorittamisen rajan, ja milloin taas mennään hyvällä, mutta suunnitelmallisella toiminnalla rennosti eteenpäin.
Oman elämäni säästäminen on muovautunut ja muokkautunut aika hyvin uomiinsa tässä viimeisen puolen vuoden aikana. Olen asettanut itselleni tiettyjä rajoja (ruokaostosten budjetointi ja siinä pitäytyminen) sekä määritellyt, mihin säästöön jäävät rahat oikeasti on tarkoitettu käytettäviksi (pieni osuus rahastosäästämiseen ja vaihteleva summa mökki-/matkasäästötilille). Näin minulla on selkeät ja motivoivat pelisäännöt säästämiselleni, mutta minun ei tarvitse potea huonoa omatuntoa muutaman euron heräteostoksesta, vaan voin myös nauttia elämästäni.
Muutamia tärppejä stressittömämmän säästämisen tueksi:
- 1. Aseta tavoitteita, mutta älä ruoski itseäsi, jos ne eivät täyty. Elämä osaa yllättää tavoilla, joihin ei aina voi varautua.
- 2. Mieti, mikä juuri sinua motivoi eniten.
- 3. Tunne itsesi, luonteesi ja tapasi: ota ilo irti muiden ohjeista ja vinkeistä, mutta kuuntele itseäsi ja sovella ne sinulle sopivaan muotoon.
- 4. Muista, että raha ja siihen liittyvät asiat ovat vain yksi resurssi. Mitä enemmän kuormitusta koet muussa elämässä, sitä enemmän tarvitset armollisuutta ja joustavuutta itseäsi kohtaan.