Velkojen vyörytys
Velkojen vyörytys

Millaisesta palkasta haaveilet?

Oma talous vaatii tuloja. Yleisimmin tulot joita tilille kilahtaa ovat palkkatuloja. Oletko kuullut termistä palkka-avoimus? Palkka-avoimuutta on käsitelty eduskunnassa asti, tavoitteena siis saada eri yritysten ja alojen palkkausta avoimemmaksi. Muualla maailmassa palkasta puhutaan avoimemmin mm. työpaikkailmoituksissa, toisin kuin Suomessa. Äkkiseltään voi jopa tuntua ettei palkasta saisi puhua.

Saako palkasta sitten puhua? Tottakai. Toki kaikki eivät halua puhua palkasta, ja se on ymmärrettävää. Me ajattelemme, että palkasta on hyvä puhua siksi, että se varmasti mietityttää monia, eikä vain pelkästään siksi että mietimme kateellisina mitä vaikka naapuri tienaa. Yksi syy miksi palkasta pitää puhua, on tasa-arvo. Esimerkiksi samaa työtä tekevällä voi palkka olla eri, koska toinen työntekijä on vaatinut palkkaneuvottelussa itselleen isompaa palkkaa.

Palkka-avoimuus on kirjattu myös Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmaan:

Palkka-avoimuus

Perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamista edistetään lisäämällä palkka-avoimuutta lainsäädännön keinoin. Perusteettomiin naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin puututaan nykyistä tiukemmin.

Lisätään tasa-arvolakiin henkilöstön, henkilöstöedustajien ja yksittäisen työntekijöiden oikeuksia ja tosiasiallisia mahdollisuuksia lisätä palkkatietoutta ja puuttua tehokkaammin palkkasyrjintään

Me kysyimme @naisetpuhuurahasta Instagram – tilillä millaisesta palkasta seuraajamme haaveilevat. Osa vastasi saavansa haaveidensa palkkaa, osa toivoi pikkuisen isompaa palkkaa ja osa taas huomattavasti nykyistä tulotasoa korkeampaa palkkaa. Aina isompi palkka ei tarkoita automaattisesti vain euroja tilillä, vaan se lisää myös taloudellista vapautta – itselle riittävä palkka voi tarkoittaa myös vapaa-ajan lisääntymistä, jos kaikki aika ei kulukkaan töissä!

Tärkeintä on muistaa kuitenkin se, että me jokainen elämme omaa, erilaista elämäämme. Meidän jokaisen menot rakentuvat eri tavalla, toiset tarvitsevat elämiseen enemmän rahaa kuin toiset. Se, mikä riittää toiselle palkaksi, ei välttämättä riitä toiselle palkaksi. Instagram – tilimme kyselyn vastauksista unelmapalkat vaihtelivat 2000€ – 10 000€ välillä. Pientä tuloa ei tarvitse hävetä, mutta ei myöskään suurta tuloa.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.