Miten tunnistaa taloudellinen väkivalta

Tämän blogipostauksen takana on tiimistämme Päivi, joka työskentelee päätyössä lastensuojelun sosiaalityöntekijänä. Päivi on perehtynyt opinnoissaan sosiaalityöntekijäksi lähisuhdeväkivaltaan ja kouluttautunut lisäksi työssä aiheesta lisää. Lähisuhdeväkivallan yksi muoto on taloudellinen väkivalta.

Mitä on lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivalta on henkistä tai fyysistä väkivaltaa, joka tapahtuu lähisuhteissa. Lähisuhdeväkivallaksi ei mielletä ainoastaan perheen sisällä tapahtuvaa väkivaltaa, vaan tästä voidaan käyttää termiä perheväkivalta.

Lähisuhdeväkivalta voi tapahtua esimerkiksi:

 • ▪︎ perheen sisällä
 • ▪︎ sukulaisten keskuudessa
 • ▪︎ ystävien keskuudessa
 • ▪︎ työpaikalla
 • ▪︎ harrastuksissa
 • ▪︎ tai oikeastaan missä vaan, jossa ollaan vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa.

Lähisuhdeväkivalta ei ole pelkästään fyysistä väkivaltaa vaan myös henkistä. Henkinen väkivalta saattaa olla vaikeammin tunnistettavissa niin uhrin kuin hänen läheistensäkin näkökulmasta asiaa tarkasteltuna.

Lähisuhdeväkivalta on aina vahingoittavaa sen uhrille. Lähisuhdeväkivallalle yleistä on, että kerta toisensa jälkeen väkivallan tekijä saattaa tehdä teosta raaemman tai julmennan. Siksi on tärkeää että lähisuhdeväkivallasta lisätään tietoutta, jotta väkivallan eri muodot voidaan ajoissa tunnistaa, ehkäistä ja niihin voidaan puuttua. Tässä tekstissä paneudutaan yhteen lähisuhdeväkivallan muotoon, joka on taloudellinen väkivalta.

Taloudellinen väkivalta

Taloudelliseksi väkivallaksi voidaan luokitella:

 • ▪︎ itsenäisen rahankäytön estäminen
 • ▪︎ itsemääräämisoikeuden rajoittaminen omaan talouteen
 • ▪︎ taloudelliseen päätöksentekoon osallistumisen estäminen tai pakottaminen omien rahojen antamiseen toisen käyttöön
 • ▪︎ taloudellisella väkivallalla uhkailu tai kiristäminen

Esimerkkejä taloudellisesta väkivallasta voidaan ajatella esimerkiksi parisuhteeseen tai ikääntyneen asioita hoidettaessa. Parisuhteessa taloudellinen väkivalta voi olla toisen rahojen käyttämistä ilman lupaa, rahankäytön estämistä tai rajoittamista sekä kiristämistä. Ikääntyneellä sekä sairauden tai vamman vuoksi heikommassa asemassa olevalla henkilöllä voi olla suurempi riski päätyä taloudellisen väkivallan uhriksi.

Jos tunnistat tilanteen, jossa sinun tai läheisesi:

 • ▪︎ rahankäyttöä estetään, et saa käyttää omaisuuttasi haluamaasi asioihin
 • ▪︎ sinut pakotetaan käyttämään rahasi johonkin mihin et itse halua
 • ▪︎ joku käyttää rahasi sinulta lupaa kysymättä (esimerkiksi jos parisuhteessa on yhteinen tili)
 • ▪︎ sinua uhkaillaan tai kiristetään liittyen yllä mainittuihin asioihin

on syytä jäädä pohtimaan onko tilanne ok, vai olisiko kyse taloudellisesta väkivallasta.

Jos tunnistat taloudellisen väkivallan merkkejä omassa tai läheistesi elämässä, on nämä tärkeä nostaa esiin ja kertoa kokemuksesta joka tuntuu väärältä. Jos mietit toimiiko läheisesi väärin, voit myös kysyä nimettömänä apua, esimerkiksi lähisuhdeväkivallasta tietoa ja apua tarjoavan voi Nollalinjan kautta.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest

Seuraa Somessa

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Samankaltaiset postaukset

Anti Black Friday = Bright Friday

Mitä, jos turhan ostamisen sijaan tekisimme pimeästä perjantaista valoisan? Keräsimme listan parhaista Anti Black Friday vinkeistä, joilla kulutusjuhla muuttuu Bright Fridayksi.

rahastojen kulut

Rahastojen kulut – Millaisia kuluja voidaan periä?

Sijoittamiseen liittyy usein erilaisia kuluja. Rahastojen kulut voivat vaihdella merkittävästikin, joten tämän vuoksi on hyvä olla tietoinen, mistä kaikesta rahastoyhtiölle maksaa. Kannattaakin pitää mielessä sanonnat:

arbitraasi

Arbitraasi – Mitä se tarkoittaa?

Luen tällä hetkellä Karo Hämäläisen kirjaa Rikos ja rahastus, jossa Hämäläinen kertoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista. Kuuluisa huijari ja entinen Nasdaqin johtaja Bernard Madoffin kohdalla Hämäläinen

fyysinen vs. synteettinen rahasto

Synteettinen vs. fyysinen rahasto

Mitä eroa on synteettisellä ja fyysisellä rahastolla? Tämä kysymys tulee aiheelliseksi ETF-rahastoa valitessa. Ennen kuin lähdetään sen pidemmälle, kerrataan vielä lyhyesti mikä ETF oikein on?

Jätä kommentti