oman talouden muuttaminen
oman talouden muuttaminen

Oman talouden muuttaminen ei ole helppoa, mutta mahdollista

Oman talouden muuttaminen ei ole helppoa. Muutos vaatii omansa ennen kuin se alkaa antamaan.

Pohdin aamulla muutoksen tekemistä. Miten muutos on haastavaa esimerkiksi silloin, jos talous on tällä hetkellä ihan ok, eikä taustalla ole pakottavia tekijöitä. Muutoksen halua voi löytyä, mutta oma taloudellinen tilanne ei ole muutokseen pakottava. Tällöin monesti tyydytään ok tilanteeseen. Ainakin jos kaikki menee juuri sillä hetkellä ”suht” hyvin.

Tunnen muutamia ihmisiä, joiden talous vaikuttaa olevan kunnossa hyvinä aikoina. Kuitenkin, jos eteen tulee odottamattomia kuluja tai normaalista poikkeavia tilanteita, talous ei kestä, mikä aiheuttaa stressiä ja herättää miettimään: ”Miksi en ole rakentanut puskuria tai vahvistanut talouttani yllättäviä tilanteita varten?”

Me ihmiset olemme mukavuudenhaluisia – se on inhimillistä. Haluamme juuri tässä hetkessä tuntea olomme hyväksi ja mukavaksi. Haluamme käyttää rahamme nyt, ja saada tyydytystä tähän hetkeen.

Kaikkien pidemmälle siirrettyjen mielihalujen taustalla tulee olla vahva syy. Miksi siirtäisin euroni tulevaisuuteen, jos voin käyttää ne jo nyt?

Edellisestä lauseesta löytyikin tärkeä sana muutoksen kannalta: MIKSI?

Mikä voisi olla niin vahva syy, että olisi valmis siirtämään mielihyvää tulevaisuuteen?

En halua, että talouteni on ”ihan hyvä”

Omalla kohdalla koen ajoittain samaa. Elän tällä hetkellä taloudellisesti ”ihan” hyvää elämää. Kuitenkin päästäkseni seuraavalle tasolle, tulee tehdä töitä halutun eteen.

Omalla kohdalla toimii parhaiten, kun pidän tasaisesti mielessä, miksi haluan muutosta ja mihin tilanteeseen voin pitkällä aikavälillä päästä. En tyydy tämänhetkiseen tilanteeseen, koska tiedän, että tilanne voi tulevaisuudessa olla parempi ja kaikki on kiinni itsestä ja omasta tekemisestä (silti ajoittain kamppailen tämän kanssa – ihmisiähän tässä vaan ollaan).

Haluan vapaasti elää haluamaani elämää ilman, että raha on este ja vielä en ole siinä pisteessä. Joten on tehtävä töitä ja kasvettava.

Muutoksen tueksi olen luonut matkan varrelle tavoitteita ja suunnitelman, jonka avulla pääsen tasaisesti eteenpäin eli on olemassa selkeä polku, jota pitkin kuljen. Toki välillä hairahdan pois polultani, mutta pyrin palaamaan oikealle polulle mahdollisimman pian.

Pyrin myös sitoutumaan muutokseen, koska tiedän, ettei pelkällä motivaatiolla pääse tasaisesti eteenpäin. Pelkästään motivaatioon turvautumalla omasta etenemisestä tulee eteen ja taakse hyppimistä, kun taas sitoutumisella pääsee pidemmälle.

Lisäksi matkan varrella seuraan kehitystä tasaisesti ja pyrin huomioimaan edistymisen eli muistan antaa itselleni krediittiä.

Yksi tärkeä tekijä on pyristellä irti ”kaikki minulle heti nyt” -ajattelutavasta. Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat kehitettäviä piirteitä ja ne antavat elämään paljon lisäarvoa. Joskus pelkästään näiden opetteleminen auttaa.

Näin loppuun voisinkin vinkata, että selvitä, mikä on sinun vahva MIKSI? Sen jälkeen mieti selkeä polku tietylle ajanjaksolle (aluksi se voi olla lyhytkin, jotta pääset liikkeelle) ja lopuksi SITOUDU muutokseen ainakin kyseiseksi ajanjaksoksi, ja katso mihin voit päästä.

Ps. Joskus edistymisen esteenä voi olla tiedon puute. Jos muutoksen tekeminen johtuu siitä, kannattaa mahduttaa viikkoon tiedon tankkaamista. Jo pari puolen tunnin lukuhetkeä viikossa auttaa. Käy kirjastossa ja lainaa 1-2 aiheeseen liittyvää kirjaa. Muutaman perusoppaan lukeminen auttaa ymmärtämään perusteita.

Muutos ruokkii muutosta. Eli pienetkin muutokset voivat olla suurien muutosten alkuja.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.