ydin-satelliittimalli
ydin-satelliittimalli

Sijoitusstrategiana ydin-satelliittimalli

Sijoittamisesta ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa, jos oikeasti haluaa päästä paljon helpommalla. On olemassa mm. ydin-satelliittimalli, jota harrastan itsekin sijoittamisessa.

Tässä mallissa matalakuluiset, passiiviset indeksi- ja ETF-rahastot muodostavat sijoitussalkulle kovan ytimen. Suurin osa sijoitettavasta pääomasta siirretään indeksirahastoihin ja loput ytimen ympärillä pyöriviin yksittäisiin satelliitteihin, jotka täydentävät ydintä.

Tässä mallissa on hyvä huomioida, että satelliitit kannattaa valita niin, etteivät ne toimi keskenään ytimen kanssa samalla tavalla. Muuten tämä muodostaa uuden riskikeskittymän.

Onkin hyvä painottaa sanoja ’täydentää ydintä’ ja näin ollen muodostaa hyvin kohdistetun, hajautetun kokonaisuuden ja samalla myös kasvattaa salkun tuottopotentiaalia indeksisijoittamisen rinnalla.

Satelliittisijoituksille on hyvä määrittää jo heti alussa jokin yläraja salkun arvosta, esimerkiksi 20–40 %. Tällä voi helpottaa omaa sijoitustoimintaa.

Kovan ytimen kohdalla on myös hyvä huomioida, ettei ytimen kannata koostua pelkästään yhdestä indeksikohteesta, esimerkiksi Suomen yrityksiin painottuvasta tai pelkästään suurten yritysten markkina-arvon kehitystä seuraavasta indeksistä, vaan ytimessä olisi hyvä olla mukana laajemmin muunlaisiakin indeksejä, jotta ydin on kattava kokonaisuus.

Jos mietitään kustannusmielessä mallia, on se hyvin järkevä. Kun itse ydin muodostuu kustannustehokkaista passiivisista kohteista, on kulupuoli automaattisesti matala. Ympärillä olevien, aktiivisten satelliittien kulut voivat toki olla korkeammat, mutta kun niiden painoarvo on kokonaisuudessa suhteellisen pieni, eivät ne rasita kuluillaan liikaa salkkua.

Ps. Jos ei halua käyttää sijoittamiseen juuri ollenkaan aikaa ja nähdä vaivaa yksittäisten sijoituskohteiden valinnan eteen, voi salkusta karistaa satelliitit kokonaan pois ja panostaa pelkästään kovaan ytimeen, eli indeksisijoittamiseen. Pelkästään jo se riittää hyvään toteutukseen.

Jos on kiinnostunut osakesijoittamisen aloittamisesta tai muunlaisesta sijoittamisesta, voi ydin-satelliittimalli olla hyvä tapa lähteä liikkeelle.

Jos taas ajan saatossa kehittyy sijoittamisessa ja haluaa painottaa sijoitukset enemmän aktiivisiin kohteisiin, voi kovan ytimen painoarvoa vähentää.

Ydin-satelliittimalli on toimiva tapa jäsentää oman salkun rakennetta ja tehdä sijoittamisesta selkeämpää. Hyvin moni sijoittaja noudattaa tätä mallia tietämättään. Ehkä sinäkin?

Aloita sijoittaminen Nordnetissä!

Nordnet on yli 500 000 suomalaisen sijoittajan valinta.

Sijoita osakkeisiin tai aloita rahastosijoittaminen vain 15 eurolla!

*Sisältää kaupallisen linkin

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.