Suurenmoinen seitsikko
Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista seitsikkoa.

Suurenmoinen seitsikko koostuu seitsemästä Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmasta teknologia-alan jättiyhtiöstä, jotka ovat: Alphabet (GOOGL/GOOG eli Google), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Meta (META), Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA) ja Tesla (TSLA). Yhtiöiden yhteisarvo on yli 13 biljoonaa dollaria, mikä edustaa noin neljännestä koko Yhdysvaltain osakemarkkinoista.

Näiden seitsemän yhtiön osuus S&P500-indeksistä on vaihdellut välillä 30 % ylä- ja alapuolella, mikä tarkoittaa, että kyseisillä yhtiöillä on huomattava painoarvo koko S&P500-indeksin arvostustasoon (kymmenen vuotta sitten näiden yhtiöiden painoarvo oli alle 10 %).

Teknologiapainotteisessa NASDAQ100-indeksissä paino on vielä suurempi, yli 40 % (joskus paino on ollut jopa 50 %).

Käytännössä nämä yhtiöt ohjaavat markkinoiden suorituskykyä tärkeimmissä osakeindekseissä merkittävästi. Ja jos sijoitat näihin indekseihin, merkittävä osa rahoistasi hajautuu suurenmoiseen seitsikkoon.

Suurenmoinen seitsikko vastasi mm. S&P500-indeksin viime vuoden kokonaistuotoista 62 % (osingot mukaan lukien). Talouslehti Wall Street Journal kuvailikin viime vuoden lopulla seitsikon tilannetta niin, että kyseessä on käytännössä seitsemän yhtiön markkina – kaikki muut vain sinnittelevät mukana.

Wall Street Journalin toteamus oli kuvaava myös kansainvälisesti, sillä MSCI:n maailman osakemarkkinaa kuvaavassa indeksissä yhtiöiden osuus on noussut jo 19 prosenttiin. Se on suurempi kuin esimerkiksi Japanin, Britannian, Kiinan ja Ranskan osakemarkkinoiden osuus yhteensä.

Vuoteen 2024 siirtyessä trendi on hieman muuttunut ja suurenmoisesta seitsikosta vain neljä yhtiötä – Nvidia, Meta, Microsoft ja Amazon – vastasivat Q1 aikana yli puolesta S&P 500:n kokonaistuotoista, mikä muodostaa 55 % indeksin tuloksesta. Nvidia on raketoinut ja Tesla on laskenut yli 30 % huipuista.

*Tätä postausta ei tule ottaa sijoitusneuvona, vaan pelkästään tietopakettina.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.