Taloudellinen hyvinvointi

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yksi osa on taloudellinen hyvinvointi. Usein hyvinvoinnin osa-alueiksi mielletään liikunta, ravinto ja lepo. Nämä on toki hyvinvoinnin peruspilareita, mutta on tärkeää muistaa myös raha, koska se mahdollistaa meille paljon asioita. Lisäksi pahimmillaan raha voi olla myös tekijä, joka kuormittaa ja aiheuttaa meille stressiä.

Taloudellinen hyvinvointi voidaan mieltää osaksi meidän mielenterveyttä. Taloudellinen hyvinvointi on hallinnan tunne siitä, että omat raha-asiat ovat sinulla hanskassa ja pystyt hoitamaan talouttasi ilman murheita siitä että rahat loppuvat kesken tai velkaa kertyy.

Raha on asia, joka pyörii meidän monen mielessä jatkuvasti – koska raha on meille tärkeä ja me tarvitsemme sitä ihan jatkuvasti. Raha luo meille paljon mahdollisuuksia ja jokaisella meistä on omat toiveet ja näkemykset siitä mitä elämältämme haluamme. Jotta me pärjäämme rahan kanssa ja pääsemme kohti omia tavoitteitamme, on tärkeä hallita oma talous. Kun tiedät tulot ja menot, tiedät myös paljonko käyttövaroja jää.

Jos raha-asiat ovat huonolla mallilla, aiheutuu siitä usein ylimääräistä stressiä. Jatkuva stressi kuormittaa meitä, ja näin voi vaikutukset myös heijastua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Stressaantuneena emme kykene keskittymään olennaisiin asioihin, ja mieliala saattaa laskea. Ja kaikkihan me tiedämme, että pidemmän päälle nämä eivät ole hyväksi.

Oman talouden hallinnassa on syytä muistaa myös itsensä – meistä jokainen kaipaa joskus hemmottelua. Vaikka eläisimme säästeliäästi ja pyrkisimme kuluttamaan vähän, muista silti joskus itseäsikin. Aina ei hemmottelun tietenkään tarvitse olla mikään valtavan kallis ostos tai muu sijoitus itseensä – riittää että teko on sellainen, että se tukee sinun hyvinvointiasi. Ja ihan varmasti hemmottelua löytyy myös ilman suuria summia rahaa.

Aseta itsellesi tavoitteet ja pyri työskentelemään niitä kohti!

Kolme vinkkiä taloudelliseen mielenrauhaan

1. Ota oma talous haltuun – kun tiedät tulot ja menot, pystyt paremmin ennakoimaan ja arvioimaan rahankäyttöä. Mietin olisiko jotain mistä voisit säästää, tai jotain mihin haluaisit panostaa? Meidän nettisivut on pullollaan vinkkejä ja keinoja oman talouden haltuunottoon. Toiselle saattaa sopia tarkka budjetointi, toiselle taas rennompi taloudenhallinta. Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia, tärkeintä että se mitä teet, tuntuu sinusta hyvältä.

2. Älä murehdi menneitä. Me kaikki on tehty virheitä, heräteostoksia, jopa saatettu olla isossakin pulassa rahan kanssa. Tärkeää on olla itselleen armollinen, esimerkiksi itsensä syyttely aiemmista heräteostoksista ei auta – pyri toimimaan jatkossa viisaammin kuin edellisellä kerralla. Meillä jokaisella on myös oma taustamme ja rahasuhteemme. Jos jokin tässä tuntuu tarvitsevan muutosta, lähde asettamaan itsellesi realistisia ja pieniä tavoitteita kohti muutosta. Näin onnistut varmasti.

3. Puhu, pyydä apua kun sitä tarvitset. Jos tuntuu että raha-asiat on solmussa, kysy apua joltain. Yksin asian murehtiminen ei aina riitä. Tai jos haluat jotain enemmän (kuten vaikka sijoittaa rahojasi) muttet tiedä mistä lähteä liikkeelle, on näihinkin tilanteisiin apua tarjolla – ja meidänkin sivuilla monta blogitekstiä liittyen aiheisiin!

Nauti siis matkastasi kohti taloudellista hyvinvointia, innostu rahasta ja ota uutta tietoa vastaan! Näin saat parannettua myös taloudellista hyvinvointiasi.

Mitä mieltä olit kirjoituksesta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Päivi

Päivi

Tervetuloa blogini pariin!

Olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja työskentelen sosiaalityöntekijänä.

Kotoa löytyy kolme lasta, puoliso sekä kaksi koiraa.

Kiinnostuksen kohteena ovat yhteiskunnalliset ilmiöt sekä taloudellinen hyvinvointi.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Päivin aiemmat postaukset

Mistä apua rahahuoliin?

Meidän missio @naisetpuhuurahasta -tilillä on luoda positiivista ja innostavaa rahapuhetta ympärillemme. Vaikka kuinka jakaisimme innostusta

Miten välttää ruokahävikki?

Ruokahävikki on nimensä mukaisesti syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy hävikiksi, eli roskikseen. Ruokahävikki

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.