aikuiskoulutustuki
aikuiskoulutustuki

Opintovapaa ja aikuiskoulutustuki -Tältä se tuntuu ja näin se toimii

Mikä ihmeen opintovapaa?

Minua instassa seuraavat tietävät, että olen nyt toista vuotta opintovapaalla. Opintovapaasta on kamalasti tietoa. Kokosin tähän tekstiin opintovapaasta tärkeimmät. Käydään ne ensin läpi, jotta voidaan alkaa puhumaan rahasta, eli aikuiskoulutustuesta.

Opintovapaalla työntekijä on vapautettu työstään koulutusta tai opiskelua varten. Opintovapaa perustuu opintovapaalakiin. Lakia sovelletaan niihin, jotka ovat työ- tai virkasuhteessa. Työntekijällä on oikeus saada opintovapaata enintään kaksi vuotta viiden vuoden aikana, mikäli suhde työnantajaan on kestänyt vähintään vuoden.

Työntekijä voi vapaasti valita mitä opiskelee opintovapaan aikana. Opiskelun ei tarvitse liittyä työnantajan toimintaan, mutta sen pitää olla julkisen valvonnan alaista opiskelua. Opintovapaan voi käyttää yhdessä tai useammassa jaksossa. Vapaan voi jaksottaa myös niin, että on osan työpäivästä työssä ja osan opintovapaalla. Opintovapaasta kertyy vuosilomia. Työnantaja ei voi kieltää opintovapaata, mikäli sen edellytyksen toteutuvat, mutta voi siirtää sitä.

Miltä opintovapaalla on tuntunut olla?

Syntisen häpeällisen hyvältä ja turvalliselta. En tiedä muista, mutta minua itseäni hävettää. Hävettää, että saan pitää itselleni takaporttia olemassa olevaan työsuhteeseen opintovapaan ajan. Olen sairaanhoitajan vakituisesta työsuhteesta opintovapaalla. Opiskelen ylemmän ammattikorkean tradenomi, yrittäjyystutkintoa. Toki tutkinnon suorittaminen edesauttaa yleisesti minua myös palkkatyössä sairaanhoitajana, mutta kyllähän tutkinto on enemmän suunnattu aiemman tradenomitutkintoni jatko-opiskeluun.

Hävettää, että saan hyötyä työnantajasta opintovapaalla. Työnantaja on hankkinut tilalleni sijaisen, jota ei voi ainakaan minun paikalleni vakinaistaa ja vielä samaan aikaan kun hoitotyö huutaa osaajia ja vakituinen työsuhde on yksi hoitoalan eduista. Hävettää toimintani myös sijaistani kohtaan, koska tuolla on joku hoitaja, joka haluaisi sen vakituisen työpaikan. Sillä saa edelleen esim. pankista paremmat lainaehdot. Joku hoitaja tuolla haluaisi lopettaa jatkuvien määräaikaisten työsuhteiden pelossa elämisen ja minä vain viheltelen täällä opintovapaalla.

Myönnettäköön, että minä elän varmasti elämäni yhtä parhainta jaksoa. Palkkatyön vaativuus ja ennalta annetut aikataulut eivät estele elämääni ja saan nauttia arjesta alakoululaisten äitinä. Olen perustanut opintovapaan aikana kaksi yritystä. Olen huolehtinut fyysisestä kunnostani varmasti parhaiten koko aikuisiän aikana, vaikkei se mikään hyvä ole vieläkään. Tunteja liikunnan parissa on kertynyt enemmän kuin pitkään, pitkään aikaan. Parisuhteessa menee todella hyvin, kun en ole raunioina henkisesti ja fyysisesti palkkatyön jäljiltä.

Kirsikkana kakun päällä tunnen vielä ihan järjetöntä turvallisuutta. Kun opintovapaa loppuu, minulla on työpaikka, johon palata. Siellä odottaa suurin osa ihanista työkollegoistani (joita kaipaan usein), hyvä kolmivuoron luoma palkka ja työtehtävät, joista tiedän suoriutuvani. Aikoinaan äitiysloman jälkeen minulla ei ollut työelämän paikkaa, johon palata ja se tuntui ulkopuoliselta, vaikka löysinkin paikkani nopeasti.

Oloni on kaiken kaikkiaan syntinen. Olen vähän täällä karussa kaikelta, piilossa karkkitalossa, täällä on kaikki mitä haluan, mutta tiedän, etten saisi olla täällä. Minun pitäisi olla tienaamassa veroäyrejä ja suorittamassa hoitotyötä, mainitsinko jo mikä pula hoitajista on? Työpaikalla on vähennetty miehitystä taas kesän ajaksi ja minä nautin elämästäni täällä toisaalla.

Tämä on niin syntisen hyvää, että kyllähän joku tällaisen edun ihmisiltä lopettaa ihan kohta. Tästä ei saisi kertoa kenellekään, koska joku tulee kateelliseksi ja sitten ainakin tämä kaikki päättyy. Joten olen pahoillani kaikki tulevaisuuden opintovapaakollegat tästä julkisesta ulostulosta, sillä tämä blogiteksti saattaa päättää tämän rällästelyn.

Mikä on aikuiskoulutustuki?

Opintovapaalla oleminen rahoitetaan työllä, säästöillä tai aikuiskoulutustuella. Ensimmäisen vuoden tein sivutoimisesti töitä kahdessa sivutoimisessa yrityksessäni, jotka elättivät minut ensimmäisen vuoden ajan. Kun vuoden 2022 lopussa päätin lopettaa toisen yritykseni, minulle mahdollistui nostaa aikuiskoulutustukea täysimääräisesti vuonna 2023, kun toiminimen tulot eivät tule joka kuukausi tilille. Aikuiskoulutustukea olen vuonna 2023 nostanut nyt (3/23) 2 kertaa.

Aikuiskoulutustuki on rahallinen tuki, jota voi nostaa yhteensä 15 tukikuukautta. Palkansaajan aikuiskoulutustuki rahoitetaan työttömyysvakuutusmaksujen tuotosta ja yrittäjien aikuiskoulutustuki, sekä valtion työntekijöiden ammattitutkintostipendit maksaa valtio. Aikuiskoulutustuen avulla voi opiskella kokonaisia tutkintoja tai lyhyempiä koulutuksia. Aikuiskoulutustukea palkansaaja voi hakea, jos tietyt ehdot täyttyvät:

  1. Työelämästä vähintään 8 vuoden kokemus
  2. Vuoden nykyisessä päätoimisessa työsuhteessa tai yrittäjänä
  3. Koulutus on julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa
  4. Jäät koko- tai osa-aikaiselle opintovapaalle, tai yrityksen tulot vähenevät kolmanneksen tukiaikana.
  5. Olet suomen sosiaaliturvan piirissä
  6. Et saa muuta tukea, joka estää aikuiskoulutustuen saamisen.

Täytin kaikki ehdot ja laitoin vuonna 2022 ensimmäisen hakemukseni sisään. Aikuiskoulutustuki päätös tuli nopeasti ja hakeminen oli todella vaivatonta. Keskustelu työllisyysrahaston työntekijöiden kanssa sivujen kautta on myös erittäin nopeaa. Olenkohan koskaan törmännyt noin toimivaan julkiseen konseptiin? Haha.

Paljonko aikuiskoulutustukea saa?

Tuen määrä vaihtelee sen mukaan, onko työsuhteessa vai yrittäjä. Työsuhteessa olevan maksettavan aikuiskoulutustuen määrä riippuu tuloista ennen opintoja ja opintojen aikana. Yrittäjän aikuiskoulutustuki taas on kiinteä 660€ (2023). Aikuiskoulutustuki on veronalaista tukea ja lähtökohtaisesti siitä pidätetään 20% ennakonpidätys. Veroprosenttia voi itse pienentää tai suurentaa.

Aikuiskoulutustuen suuruus palkansaajalle riippuu keskimääräisestä kuukausipalkasta. Se lasketaan hakuhetkeä edeltävistä 12kk palkkatiedoista. Aikuiskoulutustukiaikana saadut tulot otetaan huomioon kuukausittain täytettävistä maksuhakemuksista. Tuloina huomioidaan sivu- ja päätoimiset palkat, sekä sivutoimisen yritystoiminnan tulot. Aikuiskoulutustuen sivuilla on aikuiskoulutustukilaskuri, jossa voi arvioida oman tuen määrää.

Minun keskimääräinen kuukausipalkkani oli n. 3000€/kk hakua edeltävältä 12kk. Aikuiskoulutustuen määräksi määräytyi siis n. 1500€/kk bruttona. Vuonna 2022 hain ja sain kaksi kertaa aikuiskoulutustukea. Minulla oli tuloja kumpanakin haettuna kuukautena sivutoimisista yrityksistä. Hyvinä tulokuukausina jätin hakematta aikuiskoulutustukea. Näinä kahtena kuukautena, jossa yhdistin omat tuloni ja aikuiskoulutustuen, tuloni oli yhteensä n. 2500€. Aikuiskoulutustukea sain n. 500€ ja palkka/sivutoimisen yrityksen tuloa n. 2000€.

Helmikuussa 2023 sain ensimmäisen kokomääräisen aikuiskoulutustuen, sillä tammikuussa 2023 ei ollut muita tuloja. Aikuiskoulutustuki oli bruttona 1653€. Tätä vastaan minun pitää suorittaa 4op tuona kuukautena. Työllisyysrahasto, joka siis tukea maksaa, seuraa itsenäisesti opintojen edistymistä ja tuon 4op ei tarvitse olla tammikuussa suoritettuna, vaan opintopisteitä tarkastellaan kokonaisuutena.

Koska aikuiskoulutustuet palkansaaja hakee joka kuukaudelle erikseen, saan itse määritellä, milloin nostan tukea ja milloin teen itselleni palkkarahulia. Maaliskuussa, kun kävimme talvilomalla, tarvitsin enemmän rahaa käyttöön. Tein sivutoimisesta yrityksestä palkkaa, enkä hakenut aikuiskoulutustukea tuolta kuukaudelta ollenkaan.

Haluan vielä painottaa, että tämä teksti ei ole mikään tukiprofessorin tekemä, joten juuri sinun kohdallasi saattaa olla sellainen asia hakijana/aikuiskoulutuen saajana, mitä en ole tässä tekstissä käsitellyt. Jotta vältytään siltä, ettei kukaan lähetä työllisyysrahastoon sähköpostia kielteisen maksupäätöksen saatuaan, että ”Laura sanoi, että saa”, niin haluan vielä erikseen painottaa, että aikuiskoulutustuki on jokaiselle palkansaajalle henkilökohtainen.

Yrittäjän aikuiskoulutustuki

Yrittäjä voi saada aikuiskoulutustukea, mikäli hänen tulonsa vähenevät opintojen vuoksi yhden kolmasosan edelliseen vuoteen verrattuna. Tulojen määrä ei vaikuta tukioikeuteen, vaan niiden mahdollinen väheneminen. Muut aikuiskoulutustuen vaatimukset yrittäjälle löydät täältä. Aikuiskoulutustukea yrittäjän ei tarvitse hakea joka kuukausi erikseen, vaan tuki tulee tilille automaattisesti.

Koska itse saan palkansaajan aikuiskoulutustukea, niin kysyin aikuiskoulutustukea nostavalta yrittäjältä hänen kokemuksiaan. Hän haki aikuiskoulutustukea, ajattelen sen rahoittavan koulupäiviä. Haastateltu yrittäjä aikuisopiskelee joka viikon maanantai ja tiistai. Totuus arjesta oli kuitenkin vähän toisenlainen ja työtä on pitänyt tehdä myös koulupäivinä. Yrittäjällä on osakeyhtiö, jossa yrittäjän itsensä lisäksi työllistyvät muutamat toiminimiyrittäjät ja palkkatyöntekijät osa-aikaisesti. Yrityksen työntekijöiden tuntimäärää on pitänyt kasvattaa yrittäjän opintojen myötä.

5 opintopistettä vastaa 135 tunnin opiskelua. 135h on yli 3 viikon työaika. Puhutaan taikuudesta, kun puhutaan opiskelun ja yrittämisen yhdistämisestä. Haastateltu yrittäjä ei ole itse pystynyt irrottautumaan ja miettii, pystyykö kukaan yrittäjä, irrottamaan itsensä aikuiskoulutustuen nostamisen ajaksi yrityksestään edes lähes samalla tavalla kuin palkansaajat pystyvät.

Positiiviset kokemukset olivat kuitenkin aikuiskoulutustukipalvelun käyttämisestä, sekä haastatellulla yrittäjällä, että minulla. Palvelua on helppo ja miellyttävä käyttää. Vastaukset mahdollisiin kysymyksiin saa nopeasti. Ylipäätään on tietysti hyvä, että myös yrittäjille myönnetään aikuiskoulutustukea, jonka turvin pystyy kehittämään omaa osaamistaan. Yhdessä kuitenkin totesimme, että tämäkin tuki saisi olla joustavampi työnteon suhteen. Sillä työn ja opiskelun yhdistäminen on kova laji.

Suosittelemme lukemaan myös nämä:

Kuuntele Lauran Elämäni yrittäjänä -podcastia

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Laura

Laura

Laura on oman elämänsä innostuva puuhastelija. Sanavalmis riskinottaja, joka nauttii hyvästä, koruttomasta arjesta ja haaveilee enemmästä. Raha on hallinnut Lauran elämää aina, sillä sitä ei ole ollut ja juuri siksi siitä on ihana puhua ja kirjoittaa. Kahden tytön äitinä Laura haluaa olla mukana rikkomassa lasikattoja. Laura on nyt opintovapaalla palkkatöistä, toimii sairaanhoitaja-yrittäjänä sekä virittelee muuta yritystoimintaa. Luonto, sauna, uni, perhe ja ystävät olisivat ne viisi asiaa, joita ilman Laura ei selviäisi.

Seuraa Instagramissa

Kuuntele Lauran Elämäni yrittäjänä -podcastia

Uusimmat postaukset

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Lauran aiemmat postaukset

hajauta tulot

Hajautatko tulosi?

Hyvänen aika miten paljon mua ahdistaa raha-asiat juuri tänä syksynä. Oman instani mukaan, en ole

kesäkulut

Kesäkulut osa 1.

Meille on tulossa KAIKKIEN AIKOJEN KESÄ! Tai no, ehkä viime vuoden kesä oli KAIKKIEN AIKOJEN,

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.