korkorahastot
korkorahastot

Korkorahastot, mitä ne ovat?

Joku aika sitten kysyin Instagramissa meidän seuraajilta mistä aiheesta he haluaisivat lukea postauksia. Yksi toive oli korkorahastot. Käydäänpä siis kiinni aiheeseen.

Näin alkuun voi heti sanoa, että korkorahastot ovat usein out silloin kun osakemarkkinoilla menee lujaa. Tällöin matalatuottoiset korkorahastot voivat tuntua monesta sijoittajasta tylsältä vaihtoehdolta, koska niissä tuotto on usein melko matala.

Mitä korkorahastot ovat?

Voidaan ensin käydä kiinni sanaan korko eli pohditaan lyhyesti mikä korko on?

Korko on niin sanotusti rahan hinta eli jos lainaat toiselta henkilöltä rahaa, tulee sinun maksaa lainaamasi summa takaisin ja lisäksi sovittu korvaus siltä ajalta, kuinka kauan sinulla on ollut lainaajan rahat käytössäsi.

Käsite rahasto on varmasti myös monelle ennestään tuttu ja se vastaa vähän kuin ostos- tai hedelmäkoria, jonne on koottu useita erilaisia hedelmiä eli sijoitustuotteita. Kun sijoittaja ostaa palan rahastoa, saa hän pienen palan kaikkia eri sijoitustuotteita, joita rahastossa on.

Sama juttu on korkorahastojen kanssa ja korkorahasto pitää sisällään erilaisia korkotuotteita. Useimmat korkorahastot sijoittajat erilaisiin joukkolainoihin. Joukkolaina on rahoitusväline, jossa sijoittaja lainaa rahaa liikkeeseenlaskijalle eli taholle, jolla on oikeus laskea arvopapereita markkinoille. Vastineeksi antamastaan ”lainasta” sijoittaja saa lainan erääntyessä korkoa sijoittamansa pääoman päälle – tämä toki edellyttää, että liikkeeseenlaskija selviää velanmaksusta.

Onko korkorahastot matala- vai korkeariskisiä?

Korkorahastojen riskitasoissa ja tuotto-odotuksissa on eroja. Tyypillisesti korkorahastoissa on pienempi riski ja matalammat tuotot kuin osakerahastoissa.

Valtioiden tai kuntien liikkeeseen laskemien vähäriskisten joukkolainojen tuotto-odotukset ovat matalia. Yritysten liikkeeseen laskemissa joukkolainoissa riski on taas jonkin verran suurempi. Tuotto-odotus menee riskin kanssa käsikädessä. Yleensä ottaen mitä suurempi riski sijoittamisessa on, sitä suurempia tuottoja voidaan saada – toki pitää muistaa, että tällöin myös riski rahan menetykselle on suurempi.

Koska korkorahastot ovat yleisesti ottaen matalan riskin sijoituskohteita, ei voi odottaa huimia tuottoja.

Korkorahaston tyypillinen vuosittainen tuotto-odotus on noin 2-4 % luokkaa. Yhdistelmärahastojen, jotka sisältävät sekä osakkeita että korkoja, tuotto-odotus on noin 5% vuodessa. Osakerahastoissa tuotto-odotus on noin 7-8 % vuodessa.

Korkorahastoja pidetään yleensä turvallisena sijoituskohteena.

Joukkolainojen erääntymisaika voi vaihdella yhdestä yöstä jopa vuosikymmeniin. Tätä termiä kutsutaan nimellä ”juoksuaika”.🏃‍♀️

Erilaisia korkorahastoja

➡️ Lyhyen koron rahastot

➡️ Keskipitkän koron rahastot

➡️ Pitkän koron rahastot

➡️ Yrityslainarahastot

➡️ Valtionlainarahastot

➡️ Rahastojen rahastot

On olemassa puhtaasti korkorahastoja ja niiden lisäksi korkosijoituksia on myös mm. yhdistelmärahastoissa. Yhdistelmärahaston ajatus on yhdistää erilaisia sijoitusinstrumentteja. Hyvin suosittuja yhdistelmärahastoja ovat sellaiset, joissa on niin osakkeita kuin myös korkotuotteita. Koroista sijoittaja saa vakautta ja osakkeista mahdollisesti parempia tuottoja.

Huomioitavaa

Moni saattaa ajatella, että korkorahasto tuottaa parhaiten silloin kun korot nousevat, mutta asia ei ole kuitenkaan näin. Nimittäin kun korot nousevat, korkorahaston tuotot yleensä laskevat ja vice versa. Korkotasojen nousu sijoitusaikana onkin suurin riski korkorahastosijoittamisessa. Tämä pohjautuu siihen, että korkotason noustessa rahaston sisältävien korkotuotteiden markkina-arvo laskee, joka tarkoittaa myös, että itse rahasto-osuuksien arvo laskee. Kannattaa siis huomioida, että joukkovelkakirjojen arvo vaihtelee laina-aikana yleisen korkotason muutosten mukaan.

Huom! Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Picture of Merita

Merita

Tervetuloa blogiini!

Olen @naisetpuhuurahasta tiimin perustaja ja intohimoinen rahapuheen kasvattaja.

Sijoittamisen aloitin vuonna 2013 eli tänä vuonna tuli täyteen kymmenen vuotta.

Blogissa pääset seuraamaan sijoitusmatkaani sekä salkkuni ja tavoitteideni kehittymistä.

Seuraa Instagramissa
Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirjeemme

Ilmoitamme sinulle ensimmäisten joukossa uusista tapahtumistamme ja 

Etsi sivuilta

Meritan aiemmat postaukset

Laatuyhtiöt sijoituskohteena

Kauppalehti listasi top 10 suomalaista laatuyhtiötä. Laatuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet paremmin

Suurenmoinen seitsikko

Mikä ihmeen suurenmoinen seitsikko?

Osakemarkkinoihin tutustuessa törmää takuuvarmasti seuraavaan: ”Magnificent seven” tai ”Mag 7”, joka tarkoittaa karkeasti suomennettuna suurenmoista

Jätä kommentti

Lataa ILMAINEN talouden-hallintapohja

Excel-pohja sisältää kuukausibudjetin, nettovarallisuuslaskelman, vuosiseurannan sekä yksittäisten kulujen seurantaa helpottavan taulukon.

*Lataamisen yhteydessä liityt sisäpiiriimme. Voit poistua milloin tahansa parilla klikkauksella.